Naslovna / Zdravlje

Hemoroidalna bolest – zašto se o ovom veoma čestom zdravstvenom problemu malo priča

Priredio/la: eKlinika/PR|10:00 - 15. 12. 2022.

Imate probleme sa hemoroidima? Niste usamljeni. Svaka deseta osoba pati od hemoroidalne bolesti, a više od 50% ukupne populacije ima barem jednom u životu akutnu hemoroidalnu epizodu

hemoroidalna bolest Hemoroidalnu bolesti karakterišu bolovi, svrab i nelagodnost u predelu analnog otvora Foto: Shutterstock

Šta je hemoroidalna bolest? Prvo da razjasnimo, hemoroidi su normalne venske strukture prisutne u analnoj regiji i svi ih imamo. Njihova uloga je u zadržavanju stolice i gasova, kao i u zaštiti anusa od fizičkih povreda. Usled izloženosti nekim faktorima rizika, u ovim venama može doći do povećanja venskog pritiska i patološkog širenja ovih krvnih sudova.

To rezultira upalom i pojavom hemoroidalne bolesti koju karakterišu bolovi, svrab i nelagodnost u predelu analnog otvora. Čest simptom je i krvarenje tokom pražnjenja, u većem ili manjem obimu, u vidu svetlo crvene krvi koja se može videti u toalet šolji ili na papiru.

Faktori rizika za pojavu hemoroidalne bolesti

Brojni su faktori rizika za pojavu hemoroidalne bolesti. Najznačajniji su hronična opstipacija (zatvor), zatim trudnoća, sedetarni način života bez dovoljno fizičke aktivnosti, genetski faktor i godine starosti, ali i određene navike u ishrani (hrana bez voća i povrća, nedovoljan unos tečnosti).

Lečenje hemoroidalne bolesti

Prvi korak u terapiji hemoroidalne bolesti svakako treba da bude regulacija probave i eliminisanje zatvora kao najvažnijeg faktora rizika. Drugi korak je promena životnih navika u smislu balansirane ishrane sa mnogo biljnih vlakana, povećan unos vode i umerena aktivnost.

Treći korak je farmakološka terapija koja podrazumeva upotrebu određenih lekova koji imaju sistemsko delovanje i smanjuju upalni proces na nivou hemoroidalnih vena. Ovi lekovi su značajni jer brzo olakšavaju tegobe (krvarenje, bol, svrab), ali i odlažu ponavljanje akutnih epizoda, koje je kod hemoroidalne bolesti veoma često i javlja se kod četvrtine pacijenata, u proseku nakon 7 meseci. Sistemska terapija se može kombinovati sa preparatima za spoljašnju primenu u vidu masti i supozitorija, koji će dodatno olakšati tegobe i pomoći u regeneraciji oštećene sluzokože analnog kanala. O izboru adekvatnog leka, uvek se posavetujte sa svojim lekarom ili farmaceutom u apoteci. Oni će vam dati najbolji savet i ponuditi kompletno rešenje za hemoroidalne probleme.

Razgovarajte o ovom problemu jer niste sami

I ne zaboravite da savet o tretmanu hemoroidalne bolesti zatražite na vreme, kod pojave prvih simptoma. Odlaganje javljanja zdravstvenom radniku može dovesti do komplikacija ili maskirati neke druge bolesti.

(eKlinika/PR)

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo