Naslovna / Zdravlje

Probadajući bolovi u grudima posle kašlja ili udaha mogu biti znak bolesti srca

Piše: Danijela Tadić|8:45 - 09. 01. 2023.

Ukoliko nastanu priraslice, to jest, formiraju se ožiljci između perikardnih listića na nekim mestima ostaje trajno slepljena srčana maramica. Pacijenti, mogu doživotno osećati probadajuće bolove u grudima, koji se pogoršavaju na promenu vremena i određeni položaj tela, kaže kardiolog dr Nataša Ristić

bolovi u grudima Dr Ristić: Perikarditis se javlja i usled metaboličkih poremećaja: bubrežne slabosti, smanjenja funkcije štitaste žlezde (hipotireoza), moguć je i holesterolski perikarditis (zbog povišenog nivoa holesterola) Foto: Shutterstock/ MioKardio

Probadajući bolovi u grudima koji se pogoršavaju sa promenom vremena ili položaja tela mogu biti jedan od simptoma perikarditisa – zapaljenja srčane maramice. Perikarditis je zapaljenski proces koji podrazumeva otok i iritaciju srčane maramice (perikarda), sa većim ili manjim izlivom tečnosti unutar srčane kese. Pacijent otežano diše, oseća slabost. Mnogo je razloga za nastanak ove bolesti koja se može javiti i posle sezonskih respiratornih virisa ili bakterijskih infekcija disajnih organa.

Bolovi u grudima se umiruju u sedećem položaju

Pritisak i bol u grudima kod perikarditisa pojačavaju se u ležećem položaju ili pri kašljanju, a smanjuju se u sedećem položaju i naginjanju unapred. Bol se obično širi u levo rame i leđa.

– Bolesnici bol opisuju kao oštar ili tup, u vidu pečenja, žarenja ili jakog pritiska u grudima ili u gornjoj polovini stomaka. Perikarditis je praćen i opštim simptomima koji se javljaju kod bilo koje upale kao što su malaksalost, umor, povišena temperatura – kaže za portal eKlinika internista kardiolog dr Nataša Ristić.

Bolest može ozbiljno ugroziti rad srca

Doktorka dodaje da su simptomi perikarditisa i pored bola u grudima i/ili trbuhu i otežano disanje, najčešće, udruženo sa naglim nagomilavanjem tečnosti u perikardnoj kesi (tamponadom). Otok nogu takođe može biti znak popuštanja srca, to jest srčane slabosti.

– Perikarditis je ozbiljno oboljenje, samim tim što zahvata srčanu maramicu, tako da svaka komplikacija u vidu perikardnog izliva, to jest tečnosti koja se nakuplja u srčanoj kesi, može ozbiljno ugroziti rad srca kao pumpe – objašnjava dr Ristić.

Šta je tamponada srca?

Tamponada srca predstavlja jedno od najdramatičnijih i hitnih stanja u medicini i može se javiti u okviru perikarditisa. Dr Nataša Ristić precizira da je tamponada veća količina izliva u srčanu maramicu, u relativno kratkom roku.

Može dovesti do naglo nastale srčane slabosti ili čak prestanka rada srca, zbog mehaničkog pritiska na srčani mišić od strane prepunjene srčane kese izlivom – naglašava doktorka. Tamponada srca može javiti i posle povrede srčane kese, i naglog punjenja srčane maramice usled krvarenja, na primer kao posledica trauma, ubodnih ili prostrelnih rana, nekih invazivnih dijagnostičkih i terapijskih intervencija, dodaje dr Nataša Ristić.

Mogući i doživotni bolovi u grudima

Doktorka objašnjava da svako odlaganje lečenja zbog kasnog javljanja pacijenta ili usled nepravovremeno postavljene dijagnoze, doprinosi komplikacijama i samim tim i posledicama.

– Ukoliko nastanu priraslice, to jest, formiraju se ožiljci između perikardnih listića (visceralni i parijetalni perikard) ostaje trajno slepljena srčana maramica na nekim mestima. Zavisi od zahvaćenosti i broja priraslica. Pacijenti, mogu doživotno osećati probadajuće bolove u grudima, koji se pogoršavaju na promenu vremena i određeni položaj tela – kaže dr Ristić.

Kada perikarditis zahteva samo praćenje?

Perikarditis nije uvek praćen bolovima u grudima. Mali perikardi izliv, koji se meri na ultrazvuku srca može proći bez simptoma, zahteva samo praćenje i obično se spontano povlači objašnjava dr Ristić.

– Svakako opasniji je akutni perikarditis, jer brzo i često dovodi do naglo nastalog većeg izliva tečnosti u srčanu maramicu. Samim tim predstavlja preteću tamponadu, i može dovesti do naglo nastale srčane slabosti, a zatim i do nagle smrti. Tada je potrebna što hitnija dijagnoza, i perikardna punkcija, to jest vađenje tečnosti iglom iz srčane maramice, čime se momentalno rasterećuje pritisak na srce. Zatim ide dalja dijagnostika uzroka tako nastalog izliva i brza odluka o lečenju, koja često uključuje i kardiohirurge – kaže dr Nataša Ristić.

Perikarditisu prethode virusne ili bakterijske infekcije

Brojni su uzroci perikarditisa, nastanku bolesti mogu da prethode virusi (coxackie B i echovirusi, adenovirusi, herpes virusi, citomegalivirus, virus influenze ). Perikarditis se dijagnostikuje i posle bakterijske infekcije (streptokoke, stafilokoke, pneumokoke, proteus, ešerihija koli, pseudomonas), bacil tuberkuloze.

Perikarditis, se kako ističe dr Nataša Ristić, može javiti i kado posledica inflamatornih poremeća, autoimune sistemske bolesti: reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, skleroderma (može sa izlivom ili konstriktivnim perikarditisom), reumatska groznica, sarkoidoza.

– Perikarditis se javlja i usled metaboličkih poremećaja: bubrežne slabosti, smanjenja funkcije štitaste žlezde (hipotireoza), moguć je i holesterolski perikarditis (zbog povišenog nivoa holesterola), nizak nivo albumina u krvi. Posle infarkta srca koji je zahvatio ceo srčani zid, obično se javlja perikarditis drugog ili trećeg dana. U ovom slučaju bolest nastaje zbog iritacije perikarda oštećenim delom srčanog mišića – kaže dr Ristić.

Perikarditis posle covid 19

Dr Ristić naglašava da se u poslednje dve godine u kardiološkoj praksi sve učestaliji virusni miokarditisi i perikarditisi zbog covid 19.
– Nije retko da pacijent poseti prvo kardiologa zbog otoka, zamaranja, poremećaja srčanog ritma, i da se ustanovi hipotireoza, sa perikardnim izlivom – kaže doktorka.

Perikarditis moguć i kod karcinoma pluća

Dr Nataša Ristić objašnjava za portal eKlinika da perikarditis može nastati posle aortne disekcije (cepanja/raslojavanja zida aorte), ali i prilikom povreda grudnog koša usled saobraćajne traume, blast povreda, ubodnih rana oštrim predmetom, prostrelnih rana, posle hirurške procedure.

Perikarditis nastaje zbog hipersenzitivne reakcije na lek (penicillin, doxorubicin, cyclophosphymid, procainamid, methyldopa, hydralazin, reserpine) ali i kod karcinoma koji zahvataju medijastinum, to jest sredogruđe, ili pluća, kaže dr Ristić.

– Upala srčane maramice nekada nastaje i posle radioterapije velikim dozama više od 4.000 rada (ili povreda na radu nastala izlaganjem zračenju). Može se javiti i nakon zračne terapije karcinoma dojke, kao reaktivni perikarditis, koji obično nije opasan, ali ostavlja manje priraslice, to jest ožiljke koji umeju da dovedu pacijente kod kardiologa zbog probadanja i oštrih bolova u predelu srca – precizira doktorka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Viktorija Kurucev
13:05, 09. 01. 2023.
Odgovori

Detaljno objasnjenje simptoma koja ja imam. Oticicu kod svog kardiologa u Pancevu. Hvala vam, pozdrav!!!!

Зорка Кукољац
11:51, 11. 01. 2023.
Odgovori

Надам се да се редовним контролама код кардиолога могу избећи теже последице ! Поздрав и хвала на детаљном опису могућих обољења !

Зорка Кукољац
10:58, 12. 01. 2023.
Odgovori

Читајући овај техт видим шта може да ми се деси, али је само нешто од тога. То је повишен притисак. Захваљујући др Ристић он је под контролом. Ма шта да се деси некоме било која невоља од онога што је докторка описала, сарађујте са докторима. Хвала на техту који ми значи, јер сам видела да баши нисам много болесна колико сам мислила. Срдачан поздрав !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo