Naslovna / Zdravlje

Nekontrolisano titranje oka nekada može biti znak ozbiljnih neuroloških oboljenja

Priredio/la: D. T.|13:00 - 29. 12. 2022.

Trzaji su obično benigni i trebalo bi da traju samo nekoliko nedelja. Problem je što je dugotrajno “igranje oka“ neprijatno samo po sebi i može da izazove anksioznu reakciju, koja takođe utiče na titranje očnog kapka

titranje oka Titranje oka najčešće se javlja kao posledica naprezanja očnog mišića Foto: Shutterstock

Titranje oka najčešće je posledica naprezanja očnog mišića. Uglavnom je u pitanju bezazleno, ali iritantno i neprijatno stanje. Titranje oka uglavnom nije razlog za brigu i u većini slučajeva posledica je stresnog načina života, pa se zato češće beleži među stanovništvom velikih gradova.

Prekomerna stimulacija oka manifestuje se trzajima kapka

Prekomerna stimulacija oka dovodi do nevoljne kontrakcije mišića, koja se manifestuje kao blagi trzaji ili tik gornjeg ili donjeg očnog kapka. Nekontrolisano titranje oka može biti posledica osetljivosti na svetost, nekada se javlja kao prateća reakcija na zamagljeni vid.

Blefarospazam i miokimija određuju se kao jače trzanje, titranje uglavnom gornjeg očnog kapka. Ovo stanje može da traje duže od običnog titranja oka. Produženo titranje oka češće se uočava kod žena tokom hladnih dana i pripisuje se mogućem oštećenju facijalnih nerava.

Kako nedostatak sna i stres deluju na oči?

Titranje oka najčešće je ipak posledica nedostatka sna i pojačanog stresa. Nekontrolisana upotreba cigareta, kafe i alkohola može biti okidač za titranje oka. Ovo stanje nekada je simptom suvog oka, koje može biti posledica autoimunih bolesti, upotrebe nekih lekova, na primer protiv migrene ili antidepresiva, često je i posledica starenja.

U određenim slučajevima titranje oka javlja se kod pacijenata sa dijagnozom glaukoma, blefaritisa (upale očnih kapaka), abrazije rožnjače.

Kako zaustaviti titranje oka?

Promene nekih životnih navika mogu biti dobar način da sprečimo i zaustavimo neprijatno “igranje oka”. Bitno je ipak da odredimo šta je tačan uzrok ovog stanja. U slučaju da je posledica stresa i premora važno je obezbediti kvalitetan san, praktikovati tehnike relaksacije. Savetuje se ograničena upotreba kofeina i alkohola.

Ukoliko je stanje posledica suvog oka, veštačke suze ili odgovarajuće kapi za oči mogu biti od pomoći. Stručnjaci predlažu da ograničimo vreme provedeno ispred bilo koje vrste ekrana.

Odmarajmo oči uz ove vežbe

Lekari kažu da je dobro ako smo u mogućnosti da odmaramo oči na svakih 10 minuta, savet je da na kratko zatvorimo, pa otvorimo oči i usmerimo pogled u daljinu. Ovaj mali “trik” preporučuje se svima tokom čitanja i rada za kompjuterom.

–  Trzaji su obično benigni i trebalo bi da traju samo nekoliko nedelja. Problem je što je dugotrajno “igranje oka“ neprijatno samo po sebi i može da izazove anksioznu reakciju, koja takođe utiče na titranje očnog kapka – rekao je prof. dr Donny Suh sa University of Nebraska Medical Center u Omahi.

Kada zatražiti stručnu pomoć?

Dr Suh savetuje da ako “igranje oka” duže traje, ako vidimo duple slike ili ukoliko je zenica nepravilna, da posetimo lekara. U slučaju da se kontrakcije zapažaju ne samo na očnom kapku takođe je potrebno što pre zatražiti medicinsku pomoć. U veoma retkim slučajevima titranje oka može biti znak ozbiljnijih bolesti kao što su Belova paraliza, multipla skleroza ili Turetov sindrom.

Savet je da posetimo lekara ukoliko titranje traje duže od nedelju dana, ako je zatvoreno oko, ukoliko kontrakcije zahvataju i druge delove lica. Stručnu pomoć potrebno je da potraže i osobe kojima je oko crveno, natečeno, sa viškom sluzi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slavica
22:44, 04. 11. 2023.
Odgovori

Zaigralo oko .donji . MR pokazsla tumor na mozgu

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo