Naslovna / Zdravlje

SBRT ciljana terapija raka pluća primenjuje se za određenu grupu pacijenata

Priredio/la: I. V. |13:00 - 26. 01. 2023.

Onkolozi ističu da svaka hirurška procedura nosi potencijalne rizike, a postoje neki pacijenti, koji ne žele operaciju ako postoji neka druga alternativa lečenja

SBRT terapija SBRT je tretman karcinoma, koji ćelijama raka isporučuje izuzetno precizne, veoma intenzivne doze zračenja Foto: Shutterstock

Stereotaksična radioterapija tela ili  SBRT terapija uglavnom se primenjuje kada pacijent dobije dijagnozu – rak pluća u ranoj fazi. Iako je reč o ozbiljnoj dijagnozi, onkolozi naglašavaju da su ishodi obično bolji kada se karcinom otkrije u ranoj fazi i kada se zbog stanja pacijenta koristi najefektnija terapija. Međutim, dešava se da operacija nije opcija lečenja za neke pacijente s obzirom na neka druga zdravstvena stanja, koja bi operaciju učinila previše rizičnom ili nebezbednom. Onkolozi ističu da SBRT terapija – stereotaksična radioterapija tela nekada može da bude opcija lečenja za inače neoperabilne pacijente.

Šta je SBRT terapija?

Stereotaksična radioterapija tela (SBRT) je tretman karcinoma, koji ćelijama raka isporučuje izuzetno precizne, veoma intenzivne doze zračenja, dok minimizira oštećenje zdravog tkiva. SBRT uključuje upotrebu sofisticiranog navođenja slike, koje tačno određuje tačnu trodimenzionalnu lokaciju tumora tako da se zračenje može preciznije dostaviti ćelijama raka. Za pacijente kojima bi operacija bila previše rizična ili nebezbedna, SBRT terapija se pokazala efikasnom u otklanjanju raka, naglašavaju onkolozi.

Uopšteno govoreći, ova radioterapija koristi visokoenergetske rendgenske zrake kako bi uništila  ćelije raka, dok normalne telesne ćelije koje dodiruju mogu da se obnove, „poprave“. Tretmani se obično daju tokom nekoliko nedelja kako bi se napravila ravnoteža između koristi za pacijenta i obnove ćelija. Poređenja radi, SBRT isporučuje izuzetno visoku dozu zračenja, koja je precizno fokusirana na malu ciljanu oblast, kao što je rak pluća koji se nalazi samo u plućima i nije se širio nigde drugde.

Budući da je lečenje precizirano samo na tumoru, to znači da je oštećenje okolnog normalnog tkiva takođe ograničeno. Osim toga, lečenje može da bude mnogo brže od tradicionalne terapije zračenjem. Stereotaksična radioterapija tela je ambulantna procedura koja se često izvodi na 3 do 5 termina. Broj sesija bira onkolog na osnovu veličine i lokacije tumora u grudnom košu.

Kada operacija raka pluća ne može da bude opcija lečenja?

Postoji nekoliko razloga zašto hirurg i/ili pulmolog može da odluči da je nehirurška opcija najbolja za odrešenog pacijenta. Obično se to dešava u situaciji kada pacijent imate više zdravstvenih problema ili određenu bolest ili pak oboljenje zbog kog ne može da izdrži operaciju. To može da znači da ima lošu funkciju pluća zbog hronične opstruktivne bolesti pluća ili srčanog stanja kao što je kongestivna srčana insuficijencija, na primer.

– Drugim rečima, uklanjanje pluća ili stavljanje srca pod takav „stres“ može da bude previše za nečije telo. Ponekad, posebno kod starijih pacijenata, dešava se da se oni ne osećaju dovoljno jaki kako bi izdražali operaciju – objašnjava onkolog dr Gregory Videtic sa Cleveland Clinic . Svaka hirurška procedura, kako objašnjava, nosi potencijalne rizike, a postoje neki pacijenti, koji ne žele operaciju ako postoji alternativa.

Na kome može da se primeni SBRT  terapija – ko su najbolji kandidati?

Dve glavne vrste karcinoma pluća su rak pluća ne-malih ćelija (NSCLC) i sitnoćelijski rak pluća (SCLC). Od ova dva tipa, uglavnom se karcinom ne-malih ćelija može pojaviti u ranoj fazi, iako će čak i tada samo manjina pacijenata sa rakom pluća imati ranu dijagnozu. Rani stadijum znači da je otkriveno da se rak nalazi samo u plućima, da se ne širi na žlezde (ili limfne čvorove) u sredini grudnog koša, koji dreniraju pluća, i da nije pronađen ni u jednom drugom delu tela izvan grudi.

Drugim rečima, ako lekar kaže da operacija nije bezbedna za pacijenta, zračenje može da bude  ponuđeno kao alternativa ako:

  • Pacijent ima stadijum 1 ne-malih ćelija raka pluća
  • Tumor je 5 centimetara ili manji.

– U ovom slučaju volimo da lečimo pacijente uz pomoć SBRT terapije. Veoma visoka doza zračenja cilja samo tumor tokom 3 do 5 sesija i veoma je brza, stopa uspešnosti ove terapije odgovara  hirurškoj proceduri lečenja karcinoma pluća. Izuzetno je efikasna i ne zahteva anesteziju ili oporavak od veće operacije – naglašava dr Videtic.

Da li je SBRT terapija bezbedna?

Kada onkolozi koriste zračenje u velikim dozama kako bi uništili rak pluća, bezbednost pacijenta je takođe njihova „briga broj jedan“. Pre nego što je SBRT terapija postala dostupna, lekari su pokušavali da pomognu pacijentima, koji nisu bili bezbedni za operaciju, uz pomoć  terapija zračenjem. Ali, uvek je postojala briga da će se oštetiti previše plućnog tkiva kod već slabih pacijenata, jer zračenje nije moglo da bude tako precizno kao kod novih terapija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo