Naslovna / Zdravlje

Menopauza oštećuje zube i desni, kako poboljšati oralno zdravlje i higijenu u tom periodu

Priredio/la: Ma.R.|18:00 - 05. 02. 2023.

Na stanje zuba i desni u menopauzi možemo da utičemo redovnom higijenom, ali je hormonska aktivnost van naše kontrole

menopauza Menopauza menja i stanje zuba i desni jer se promene hormonalnog statusa odražavaju i na ovaj deo zdravlja žena Foto: Shutterstock

Menopauza menja kompletan psihofizički status žene i nemoguće je izbeći je. Valunzi, nesanica, promene raspoloženja, višak kilograma, samo su neki od uobičajenih simptoma ovog stanja. Međutim, fluktuirajući nivoi hormona mogu da imaju neočekivan loš uticaj na neke delove tela ili organe na koje ne pomislimo u prvom trenutku.

Menopauza može da promeni i ukus

Problemi sa usnom dupljom, zubima i desnima, češće se povezuju sa trudnoćom ako govorimo o ženama i promenama u reproduktivnom periodu. Međutim, kako se nivoi estrogena smanjuju tokom perimenopauze i menopauze, mnoge žene počinju da osećaju promene kakve su osetljivi zubi, bolne desni i drugi problemi povezani sa oralnim zdravljem. Pojedine pripadnice lepšeg pola u menopauzi osete promenu ukusa. Moguće je da dođe i do sindroma gorućih usta. To je hronično, bolno stanje sa osećajem pečenja u jeziku, usnama, nepcima, desnima, unutrašnjoj strani obraza, kao i ždrelu.

Redovno pranje zuba, čišćenje koncem, izbegavanje viška šećera, duvana i alkohola, jesu načini na koje možemo aktivno da utičemo na bolju zaštitu. Ali, neke okolnosti, kao što su hormonske fluktuacije i variranja, potpuno su van vaše kontrole.

U kakvoj su vezi hormoni i menopauza

Hormonska aktivnost i promene mogu uticati na zube tokom više životnih faza žena. Evo na koji način:

  • pubertet (buđenje hormona čini devojke manje otpornim na crvenilo i upaljene desni, kao i na afte)
  • menstruacija (nekoliko dana pre menstruacije, može doći do osetljivosti ili upale desni, kao i afti, a simptomi obično nestaju kada se ciklus završi)
  • trudnoća (hormonska aktivnost povećava rizik od gingivitisa u trudnoći, posebno između 2. i 8. meseca)
  • korišćenje kontracepcije (viši nivoi hormona u oralnim kontraceptivima nekada su povećavali rizik od upale desni; on je danas niži zbog inovativniijeg pristupa u kreiranju kontraceptivnih tableta)
  • menopauza (pad estrogena može da dovesti do raznih promena u ustima, uključujući izmenjen ukus, suva usta, osetljive zube i slično).

Šta izaziva bol u zubima i suva usta tokom menopauze

I bol u zubima tokom menopauze povezan je sa hormonalnim promenama koje izazivaju stanjivanje tkiva u unitrašnjosti usta, suva usta i promenu sastava samih zuba. Kako se nivoi estrogena smanjuju, epitel oralne sluzokože takođe može da se istanji. To žene čini osetljivijim na bol, kao i manje otpornim na razvijanje infekcije u ustima. Rad pljuvačnih žlezda delimično zavisi od hormona, pa i to utiče na proizvodnju pljuvačke i održavanje zadovoljavajuće pH vrednosti u usnoj duplji.

Niži nivoi estrogena takođe utiču na manju proizvodnju pljuvačke u ustima, izazivajući stanje poznato kao suva usta (kserostomija). Suva usta čine neprijatnim gutanje hrane i tečnosti, ali ne samo to, već pogoduju i razvijanju karijesa kada se ne leče. Ostali problemi koje izazivaju suva usta su:

  • osetljive desni
  • bolne desni
  • čirevi u ustima
  • sklonost ka infekcijama
  • širenje prostora između zuba (povlačenje desni).

Uz hormonsku aktivnost postoje i drugi uzroci osetljivosti zuba u menopauzi. To su:

  • šupljine u zubima (kvarovi, lomljenje…)
  • istrošene plombe
  • polomljeni zubi
  • istrošena zubna gleđ
  • bolesti desni
  • nezaštićen koren ili živac.

Kakve veze ima osteoporoza sa oralnim zdravljem u menopauzi

Žene u menopauzi i postmenopauzi su u povećanom riziku od osteoporoze zbog opadanja nivoa estrogena. Poznato je da to stanje slabi kosti, što može da dovede do njihovog lakog lomljenja. Iako se uglavnom povezuje sa slabljenjem i krtošću kostiju u celom telu, važno je ne zaboraviti na kosti u ustima, posebno zbog toga što osteoporoza može da izazove recesiju (povlačenje) desni i deformaciju vilice. Krajnji rezultat ponekad je parodontoza i ispadanje zuba.

Da li može da pomogne hormonska terapija

Ako ste u menopauzi i osećate značajne promene u ustima i sa zubima, ukoliko ometaju ukupni kvalitet života, izuzetno je važno je da se obratite stomatologu. Hormonska supstituciona terapija (HRT) je jedna od mogućih opcija koja može da bude od pomoći u ublažavanju simptoma menopauze. Međutim, nisu sve žene dobri kandidati za HRT zbog ozbiljnih neželjenih efekata, kao što su krvni ugrušci.

Ipak, pojedina istraživanja pokazuju prednosti hormonske supstitucione terapije za probleme oralnog zdravlja u postmenopauzi. Jedna studija na 492 osobe u postmenopauzi upoređivala je reakcije osoba koji su bile na određenim tretmanima za osteoporozu (HRT ili suplementi), sa onima koje nisu primale nikakvu terapiju. Otkriveno je da su osobe na terapiji za prevenciju osteoporoze imali značajno niži rizik od razvoja parodontitisa, teške infekcije desni, koja takođe može oštetiti zube i vilicu.

Kako sprečiti probleme sa zubima koji dolaze sa godinama

Važno je posetiti stomatologa ako osećate bilo kakve neobične promene oralnog zdravlja koje ne prolaze, posebno ako su to suva usta, osetljivost zuba ili bol. Dodatne mere prevencije su:

  • redovno čišćenje i dezinfekcija usne duplje
  • kontrolni pregledi dva puta godišnje
  • pranje zuba dva puta dnevno
  • čišćenje koncem jednom dnevno
  • hidratantni sprejevi ili sredstva za ispiranje
  • uzimanje suplemenata kalcijuma ili vitamina D ako je ustavljeno da nedostaju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo