Naslovna / Zdravlje

MINOCA je srčani udar koji se uglavnom javlja kod žena – šta treba znati o ovom stanju

Priredio/la: I. V. |19:00 - 09. 02. 2023.

Zabrinjavajući aspekt MINOCA srčanog udara je to što se često, kada se postavi dijagnoza, lekari oslanjaju na klasičnu metodu snimanja – invazivni koronarni angiogram, koji u ovom slučaju nije od prevelike pomoći

srčani udar MINOCA je srčani udar uzrokovan lošim protokom krvi u srce Foto: Shutterstock

MINOCA srčani udar ili infarkt miokarda sa neopstruktivnim koronarnim arterijama je vrsta srčanog udara koji uglavnom pogađa žene. U poređenju sa srčanim udarima sa opstruktivnom koronarnom bolešću, MINOCA pacijenti su uglavnom žene, i to mlađe. Ovom stanju počela je da se posvećuje sve veća pažnja s obzirom na to da se dešava kod mladih osoba, a pre svega i zbog toga što klasična snimanja srca poput angiografije ne mogu da otkriju pravi razlog srčanog udara.

Šta je MINOCA srčani udar?

MINOCA je srčani udar uzrokovan lošim protokom krvi u srce, uprkos tome što ne postoje vidljivi  dokazi o većoj blokadi arterija. Zabrinjavajući aspekt MINOCA udara je to što se često, kada se postavi dijagnoza, lekari oslanjaju na metodu snimanja – invazivni koronarni angiogram – koji otkriva da li postoji velika blokada u koronarnim arterijama. Međutim, u slučaju MINOCA srčanog udara angiogram može da izgleda normalno, jer se ne vidi zapušena arterija, tako da pacijenti ne znaju zašto su imali srčani udar.

Šta uzrokuje MINOCA udar?

Uzroci ovog stanja mogu da budu različiti. Čak i bez opstruktivnih koronarnih arterija, MINOCA  udar i dalje može da se pojavi zbog ateroskleroze – nakupljanja plaka na unutrašnjim zidovima arterijama. Ali, umesto da plak pukne, odnosno sam se rastvori i blokira celu arteriju, u MINOCA slučaju se dešava erozija – naslage se postepeno odvajaju sa zidova krvnih sudova. Dakle, površina plaka može da bude poremećena, ali nema velikog ugruška koji bi mogao da blokira krvni sud i zbog toga i ne može da se vidi na rutinskoj angiografiji.

Postoje i drugi uzroci MINOCA udara, koji su češći kod žena nego muškaraca. Tu spadaju grčevi koronarnih arterija, koji uzrokuju slab dotok krvi u srce. Takođe, uzrok ovog stanja je spontana disekcija koronarne arterije, kada se krvni sud pokida, a najčešće uzrokuje srčani udar kod trudnica i žena nakon porođaja.

Koji su simptomi i faktori rizika?

Znaci i simptomi ovog srčanog udara su isti kao u slučaju srčanog udara kod nekoga ko ima zapušene arterije:

  • nelagodnost u grudima (bol, pritisak, stezanje)
  • kratak dah
  • mučnina
  • vrtoglavica.

Postoje neki zajednički faktori rizika kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes, pušenje, ali su oni ređi kod pacijenata sa MINOCA srčanim udarom nego kod pacijenata koji su imali srčani udar sa opstruktivnom koronarnom bolešću.

Kako se leči MINOCA srčani udar?

MINOCA ili infarkt miokarda sa neopstruktivnim koronarnim arterijama leči se na isti način kao i drugi srčani udari: antitrombocitnom terapijom, statinima, ACE-inhibitorima/blokatorima angiotenzinskih receptora i beta-blokatorima. Međutim, stručnjaci smatraju da ove terapije treba da budu prilagođene pacijentima sa MINOCA udarom, posebno onima bez ateroskleroze. Zbog toga su potrebna velika ispitivanja koja će lekarima pomoći da odrede kako najbolje da leče MINOCA pacijente.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo