Naslovna / Zdravlje

Jutarnja ukočenost može biti uvod u probleme sa pamćenjem, šta je ankilozirajući spondilitis

Priredio/la: D. T.|17:00 - 01. 03. 2023.

Smatra se da jača i dugotrajnija upala može dovesti do lučenja štetnih enzima koji mogu delovati na moždane ćelije. Moguće je oštećenje struktura koje igraju ključnu ulogu u kognitivnim procesima kao što su pažnja, pamćenje, percepcija

pamćenje Pamćenje mogu da poboljšaju svakodnevi trikovi, koji stvaraju nove mreže neurona u našem mozgu Foto: Shutterstock

Jutarnja ukočenost koja traje duže od 30 minuta, bol u leđima, nemogućnost penjanja uz stepenice nekada mogu biti simptomi ankilozirajućeg spondilitisa ili Behterevljeve bolesti, hronične i progresivne bolesti kičme i karlice. Simptomi se kod većine pacijenta, prvi put uočavaju pre 45. godine i mogu da utiču i na funkcionisanje mozga i dovedu do dugoročnih problema sa pamćenjem i koncentracijom. Ova bolest nije ograničena samo na telo, već utiče na psihu i sve aspekte života. Kod jednog broja pacijenata javlja se depresija i anksioznost.

Ankilozirajući spondilitis i promene na mozgu

Ankilozirajući spondilitis je hronična inflamatorna bolest praćena bolom u leđima, kukovima, zglobovima. U pitanju je doživotna bolest čiji se simptomi, ako se bolest ne leči, mogu pogoršati. Ankilozirajući spondilitis (spondylitis ankylosans) je hronična upalna reumatska bolest. Ankiloza znači ukočenje, a spondilitis označava upalu kičme. Glavno i prepoznatljivo svojstvo ove bolesti su bolovi i ukočenost duž kičmenog stuba i karlice. Usled upale javlja se i kognitivna disfunkcija. Smatra se da jača i dugotrajnija upala može dovesti do lučenja štetnih enzima koji mogu delovati na moždane ćelije. Moguće je oštećenje struktura koje igraju ključnu ulogu u kognitivnim procesima kao što su pažnja, pamćenje, percepcija.

Kako se smanjuje jutarnja ukočenost?

Prvi simptomi ankilozirajućeg spondilitisa su bol u donjem delu leđa koji traje duže od tri meseca, jutarnja ukočenost duža od 30 minuta, bol ili otok zglobova, upala tetiva, pripoja i ligamenata. Bolovi postepeno nastaju, jači su u mirovanju tokom noći, posle čega se javlja i jutarnja ukočenost, koja se smanjuje ako se pacijent kreće.

Bolovi zahvataju torakalni deo kičme, usled čega se javlja upala zglobova koji se nazale između grudne kosti i rebara i zglobova između kičmenog stuba i rebara. Ukoliko se stanje ne leći bol zahvata i vratni deo kičme, javlja se bol u predelu vrata i ograničeni pokreti.

Moždana magla i jutarnja ukočenost

U nekim slučajevima bolest može izazvati moždanu maglu, probleme sa pamćenjem dovesti do lezija mozga. Neki od simptoma bolesti kao što je jutarnja ukočenost, mogu biti pogrešno shvaćeni. Na dijagnozu se nekada čeka osam godina, a u međuvremenu se mogu javiti problemi koji u znatnoj meri remete kvalitet života pacijenata.

Moždana magla ili kognitivna disfunkcija kojom se opisuje osećaj mentalne tromosti može biti posledica ankilozirajućeg spondilitisa. U ovim uslovima narušena je koncentracija, osoba ima poteškoća pri donošenju odluka. Moždana magla narušava sposobnost učenja, javljaju se problemi sa kratkotrajnim pamćenjem. Osobe koje pate od moždane magle imaju teškoće sa pamćenjem reči i brojeva, javlja se i gubitak toka misli, zaboravljaju da dođu na ranije dogovorene sastanke.

Moždana magla se javlja i kao simptom mnogih bolesti kao što su multipla skleroza, sindrom hroničnog umora, lupus, depresija, anksioznost, produženi covid 19. Sposobnost pamćenja može biti narušena kod nekih starijih osoba, ali takođe se dovodi u vezu sa zapaljenskim bolestima poput ankilozirajućeg spondilitisa.

Ankilozirajući spondilitis i fibromialgija

Istraživanja navode da ankilozirajući spondilitis utiče na kognitivne sposobnosti. Mehanizam usled kojih dolazi do pada kognitivnih funkcija nije još do kraja jasan, ali smatra se da neki faktori koji utiču na pojavu ankilozirajućeg spondilitisa mogu biti faktor rizika.

Hronični bol je čest simptom ankilozirajućeg spondilitisa. Pacijenti imaju 33 odsto veći rizik da razviju i fibromialgiju, stanje praćeno bolom i osetljivošću celokupnog tela. Fibromialgija se ispoljava i osećajem umora, pacijenti loše spavaju, prisutni su i problemi sa pamćenjem.

Kako se leči ankilozirajući spondilitis?

Sve ove promene koje mogu dovesti do problema sa pamćenjem i koncetracijom uglavnom su na početku veoma suptilne. Ipak, ako se ankilozirajući spondilitis ne leči i navedeni simptomi postaju mnogo ozbiljniji. Uporan bol, jutarnja ukočenost, upalni procesi, problemi sa spavanjem mogu biti razlog da se nekada na vreme konsultujemo sa doktorima.

Lečenje ankilozirajućeg spondilitisa nastoji pre svega da spreči progresivna strukturna oštećenja kičme, umanji bolne simptome i tako poboljša kvalitet života pacijenata. Kao prva terapija propisuju se nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) i fizikalna terapija. Biloški lekovi usmereni su na blokadu različitih citokina koji učestvuju u procesu upale i zaustavljaju dalji razvoj upale, ističu stručnjaci.

Stručnjaci navode da je ovo bolest koje ne utiče samo na fizičko zdravlje, već i na skoro sve aspekte života. Dalji razvoj bolesti i mogući problemi sa pamćenjem, mogu se sprečiti ranom dijagnozom, dobrom terapijom, ali svakodnevnim vežbama prema preporuci lekara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo