Naslovna / Zdravlje

Upala je proces kojim se imunološki sistem bori sa bolestima i nekada je ozbiljan problem

Priredio/la: D. T.|19:00 - 10. 09. 2022.

Ukoliko dugo traje upala postaje problem, jer to najčešće znači da se iza upalnog procesa krije neka bolest

upala Najproblematičnije su dugotrajne upale jer najavljuju neku bolest Foto: Shutterstock

Upala je prirodan način na koji se imunološki sistem bori protiv iritacija, povreda, infekcije. Nije razlog za brigu ako je kratkotrajna. Upala postaje problem kada poprimi dugotrajni karakter, kada je često simptom mnogih bolesti. Reumatoidni artritis, otok, crvenilo, bol, neki su od očitih signala upale. Ipak, kod kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti ili dijabetesa upalni proces nije tako očigledan.

Upala kod bolesti srca

Upalni procesi na arterijama česti su kod osoba sa srčanim oboljenjima. Neki istraživači navode da se upale javljaju usled taloženja masnoća na zidovima koronarnih arterija. Sve bi na kraju moglo rezultirati pojavom krvnog ugruška koji u najtežim slučajevima može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Veza sa dijabetesom

Upalni proces i dijabetes tipa 2 su povezani. Nije do kraja jasno šta to izaziva dijabetes. Pojedini stručnjaci tvrde da gojaznost izaziva upalu, usled čega tečo reže koristi insulin. Smatra se da je gubitak viška kilograma korak koji će smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Alchajmerova bolest

Hronična upala mozga često se zapaža kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću. Ne zna se tačno mehanizam koji dovodi do ovog stanja, ali smatra se da upala ima aktivnu ulogu. Pojedini naučnici proučavaju antiinflamatorne lekove kao način da se zaustavi napredak Alchajmerove bolesti.

Creva  i upala

Hronična upala dovodi se u vezu sa  ulceroznim kolitisom i Kronovom bolešću. Do ovih bolesti dolazi kada imuni sistem greškom napada vlastite  zdrave bakterije u crevima i izaziva upale. Simptomi bolesti su bolovi u stomaku, grčevi i dijareja.

Zapaljensko oboljenje zglobova

Reumatoidni artritis se određuje kao hronično zapaljensko oboljenje zglobova, koje može da utiče i na druge organe, kao što su koža, srce, pluća, vene i oči.  Radi se o autoimunom poremećaju, koji dovodi do toga da telo prepoznaje kao neprijatelje sopstvena tkiva i ćelije. Simptomi su bol, ukočenost i crvenilo, otok.

Kako ishrana utiče na upale

Upalni procesi su često isprovocirani nekim vrstama hrane. Ukoliko često petite od upala klonite se prerađenih namirnica, a napunite tanjir voćem, povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, orahom, bademom, morskom masnom ribom kao što su sardine i losos. Savet je da se koristi maslinovo ulje, probiotici, kao što je to jogurt. Izbegavajte zasićene masti, u mesu, mlečnim proizvodima i procesuiranim namirnicama.

Budite što više aktivni

Čak i kada imate bolest koja izaziva bol u zglobovima, vežbanje i fizička aktivnost su način da se izborite s problemima. Redovna fizička aktivnost je jedna od najboljih navika. Konsultujte se s doktorom koja bi vrsta fizičke aktivnosti bila najbolja. Smatra se da i šetnja od samo 30 minuta dnevno može olakšati tegobe i sprečiti pojavu nekih bolesti.

Redovno spavajte

Pojedina istraživanja navode da lišavanje sna pojačava zapaljenske procese u telu. Ne zna se tačan mehanizam ovog delovanja, ali pretpostavlja se da san utiče na dobar metabolizam.

Pušenje ostavite već danas

Pušenje je siguran način da izazovete neku upalu u telu. Zato je dobro da pušenje pokušate da ostavite već danas. Mnogi ljudi ne mogu iz prvog puta da se liše cigareta, ali vredi pokušati. Ukoliko vam je teško, podršku možete dobiti u savetovalištima ili grupama za odvikavanje od pušenja.

Začini kao lek protiv upale

Koren đumbira ima antiinflamatorna svojstva, a slično je delovanje i  cimeta, karanfilića, crnog bibera i kurkume. Pojedine osobe koriste nesteroidne antiinflamatorne lekove da  olakšaju bolove i upalu. Ibuprofen je najčešće korišćen lek. Mnogi pacijenti dobro podnose ove lekove, ipak ako neke skoro svakodnevno koristite kako bi olakšali bolove, posavetujete se sa stručnjakom. Nekada i suplementi omega – 3 kiseline i riblje ulje mogu biti od pomoći. Zapaža se da su upale češće kod osoba koje imaju niske vrednosti vitamina D.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo