Naslovna / Zdravlje

Novi lek za rak kostiju poboljšava stopu preživljavanja za 50 odsto

Priredio/la: I. V. |15:00 - 09. 03. 2023.

Istraživači su razvili novi lek koji deluje protiv svih glavnih tipova primarnog raka kostiju, odnosno karcinoma koji je počeo da se razvija u kostima

rak kostiju Primarni rak kostiju je vrsta karcinom koja počinje u kostima. Foto: Shutterstock

Novi lek za rak kostiju poboljšava stopu preživljavanja za 50 procenata, pokazali su rezultati pretkliničkih ispitivanja naučnika sa University of East Anglia. Istraživači su razvili novi lek koji deluje protiv svih glavnih tipova primarnog raka kostiju. Stručnjaci podsećaju da rak koji počinje u kostima, a ne karcinom koji se odnekud proširio na kosti, uglavnom pogađa decu.

Novi lek za rak kostiju ne zahteva operaciju ili hemoterapiju

Ispitivanje je rađeno s ciljem pronalažanja efikasnije metode lečenja s obzirom na to da je trenutni tretman naporan i koristi zastarele koktele za hemoterapiju i amputaciju udova. Uprkos svemu ovome, petogodišnja stopa preživljavanja je loša i iznosi samo 42 procenta – uglavnom zbog toga što se rak kostiju brzo širi na pluća. Nova studija objavljena ovog marta u Journal of Bone Oncology pokazuje kako novi lek CADD522 blokira gen koji utiče na širenje raka kod miševa, kojima je implantiran rak ljudskih kostiju. Naučnici navode da ovaj revolucionarni lek povećava stopu preživljavanja za 50 procenata bez potrebe za operacijom ili hemoterapijom. I za razliku od hemoterapije, ne izaziva toksične neželjene efekte kao što su gubitak kose, umor i bolest.

Primarni rak kostiju je vrsta raka koja počinje u kostima

Studiju je vodio dr Darrell Green iz UEA Norwich Medical School, koji je bio inspirisan da proučava rak kostiju u detinjstvu nakon što je njegov najbolji prijatelj umro od te bolesti kao tinejdžer. Naučni tim sada je napravio ono što bi moglo da bude najvažnije otkriće leka u ovoj oblasti za više od 45 godina.

Primarni rak kostiju je vrsta karcinoma koji je počeo da se razvija u kostima. To je treći najčešći solidni rak u detinjstvu, posle mozga i bubrega, sa oko 52.000 novih slučajeva svake godine širom sveta. Može  brzo da se proširi na druge delove tela, a ovo je najproblematičniji aspekt ove vrste raka. Kada se rak proširi, veoma ga je teško lečiti lekovima – navodi dr Green.

Novi lek mogao bi da smanji i procenat invaliditeta

Zbog prijatelja iz detinjstav i njegove bolesti dr Green je želeo da se više posveti izučavanju raka kostiju i otkrije sve o osnovnoj biologiji širenja raka kako bi lekari mogli da intervenišu na kliničkom nivou, a naučnici razvijaju nove tretmane.

– Na kraju, želimo da spasimo živote i smanjimo količinu invaliditeta uzrokovanu operacijom. A sada smo razvili novi lek koji potencijalno obećava da će učiniti upravo to – istakao je dr Green.

Naučni tim je prikupio uzorke kostiju i tumora od 19 pacijenata u Royal Orthopaedic Hospital u Birmingemu. Međutim, iako je reč o malom uzorku, istraživači naglašavaju da je i taj broj bio više nego dovoljan da se otkriju neke očigledne promene u karcinomima. Istraživači su koristili  sekvenciranje sledeće generacije kako bi identifikovali tipove genetskih regulatora nazvanih male RNK koji su se razlikovali tokom progresije raka kostiju. Takođe su pokazali da se gen, koji se zove RUNX2, aktivira kod primarnog raka kostiju i da je ovaj gen povezan sa širenjem raka.

Tretman za rak kostiju nije se menjao više od 45 godina

Istraživački tim je nastavio da razvija novi lek pod nazivom CADD522 – mali molekul, koji sprečava dejstvo proteina RUNX2, i testirali su ga na miševima.

– U pretkliničkim ispitivanjima, preživljavanje bez metastaza povećano je za 50 procenata upotrebom samo novog leka, bez hemoterapije ili operacije. Optimista sam da bi u kombinaciji sa drugim tretmanima, kao što je operacija, ova cifra preživljavanja mogla biti dodatno uvećana. Važno je da, budući da gen RUNX2 obično nije potreban normalnim ćelijama, lek ne izaziva neželjene efekte poput hemoterapije. Ovo otkriće je zaista važno jer se lečenje raka kostiju nije promenilo više od 45 godina – istakao je dr Green.

Novorazvijeni lek, kako navodi dr Green, efikasan je u svim glavnim podtipovima raka kostiju, a do sada su eksperimenti pokazali da nije toksičan za ostatak tela. To znači da bi novi lek bio i mnogo pogodniji tretman za decu sa rakom kostiju, u poređenju sa iscrpljujućom hemoterapijom i amputacijom udova koja menja život, a koju pacijenti primaju danas. Naučnici se nadaju da će novi lek spasiti mnogo života, a trenutno je podvrgnut formalnoj toksikološkoj proceni, pre nego što se dobije odobrenje za početak kliničkog ispitivanja na ljudima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
SRDJAN JANJIC
14:40, 22. 03. 2024.
Odgovori

Postovani,
da li postoji mogucnost kupovine leka CADD522 ?
Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo