Zdravlje

Bol u ramenu i njegova umanjena funkcija često su posledica oboljenja rotatorne manžetne

Piše: Marijana M. Rajić

Pojedina patološka stanja rotatorne manžetne, važnog dela ramena, dovode do slabosti i bola, tako da i neke svakodnevne radnje koje obavljamo (češljanje, oblačenje... ) mogu da budu bolne, opisuje Dragana Bogdanović, master fizioterapeut i stručnjak za rehabilitaciju ramena

Bol u ramenu kao i njegova umanjena funkcija kod odraslih osoba javljaju se često zbog problema sa rotatornom manžetnom (RM). Pojedina patološka stanja ovog dela ramena dovode do njegove slabosti, koja može značajno da uruši i  funkcionalnost i kvalitet života.

Građa, lokacija bola i mogući problemi kao uzrok za bol u ramenu

Bol u ramenu najčešće se oseća u samom ramenu, ali i nadlaktici. Može da se širi i dalje (niz ruku), ali i na gore (prema vratu). Takođe, može da se širi i pozadi (ka lopatici). Kada se ruka podiže, odmiče od tela ili kada se šaka stavi iza leđa, bol se ponekad prenosi i u sam vrh ramena – kaže za eKlinika portal Dragana Bogdanović, master fizioterapeut, koja i objašnjava kakva je građa ovog dela ramena i zašto je rotatorna manžetna čest uzrok bola:

– Rotatorna manžetna sastoji se od  četiri mišića: Subskapularis, Supraspinatus, Infraspinatus i Teres minor. Oni su dinamički stabilizatori ramena. Sama čašica je vrlo plitka i zaravnjena, a njenu ivicu okružuje meko tkivo slično meniskusu u kolenu (labrum), koje je produbljuje i za koje se pripajaju. Kao što sugeriše ime, mišići rotora su odgovorni za pokrete rotacija u zglobu ramena. Kreću sa lopatice, te njihove tetive formiraju „manžetnu“ oko glave nadlakatne kosti. Oni kontrakcijom dodatno stabilizuju rame, odnosno stabilizuju nadlakticu uz lopaticu i kontrolišu izvođenje pokreta u ovom zglobu.

Mišići koji čine rotatornu manžetnu Foto: Shutterstock/eKlinika

Koje povrede mogu da oslabe ili oštete rotatornu manžetnu i izazovu bol u ramenu

Sagovornica našeg portala je član Udruženja za rame i lakat Srbije i Evropskog udruženja za rehabilitaciju ramena i lakta EUSSER. Sa ovakvom i sličnim stanjima i povredama susreće se u svakodnevnoj praksi. O povredama koje se najčešće dešavaju rotatornoj manžetni Bogdanović kaže:

– Povrede rotatorne manžetne su različite. Variraju od blagih upala tetiva (tendinitisa), burzitisa (upale vrećice ispunjene tečnošću, koja deluje poput jastuka između kosti i tkiva, sprečavajući trenje) i kalcificirajućeg tendinitisa (kalcifikacija unutar tetiva rotatorne manžetne), do delimičnih i potpunih kidanja tetiva, što može zahtevati operativni zahvat.

I neke tetive mogu da budu uzrok za bol u ramenu

Kada govorimo o rotatornoj manžetni (RM), ne možemo, napominje Dragana Bogdanović, da zanemarimo još jedan mišić – Biceps Brachi i njegove tetive. U velikom broju slučajeva kada su problemi sa rotatornom manžetnom u pitanju, prve tegobe se javljaju baš na dugoj tetivi ovog mišića.

– Tendinitis mišića Biceps Brachi može da se javi samostalno ili da bude povezan sa problemima rotatorne manžetne, njenim rupturama i patologijama. On ima dve tetive, tetivu duge glave Bicepsa B. (LHB) i tetivu kratke glave. LHB tetiva je dugačka približno 9 cm i mora da prolazi kroz uski žleb na prednjem delu ramena. Zatim se savija pod uglom od 90° da bi ušla u zglob ramena, pa se pričvršćuje za labrum na vrhu glenoida. Do toga je došlo kroz evolutivni proces, budući da se ljudska lopatica pomerila sa strane našeg tela, na leđa – objašnjava detaljno master fizioterapeut i nastavlja:

Upala LHB tetive ramena Foto: Shutterstock/eKlinika

Opterećenja i upale LHB tetive takođe su uzrok bola

– Ovakav razvoj nam je omogućio da rukom možemo da bacamo, ali je izazvao i opterećenje za našu LHB tetivu. Kratka glava i njena tetiva uglavnom bivaju opterećene prilikom specifičnih, sportskih aktivnosti. Ovaj prilično vijugav tok stavlja tetivu u opasnost od upale. Kada se LHB upali, to može dovesti do bola u prednjem delu ramena, poznatog kao tendinitis Bicepsa.

Kako se pravilno dijagnostikuje bol u ramenu čiji je razlog rotatorna manžetna

Prema rečima Dragane Bogdanović, ultrazvučni pregled je posebno koristan kada je ova tetiva u pitanju. Prednost UZ pregleda se prvenstveno odnosi na uočavanje tečnosti oko dugačke glave Bicepsa, dinamičku procenu stabilnosti sa unutrašnjom i spoljašnjom rotacijom ruke, kao i za procenu integriteta svih tetiva RM.

– Takođe se mogu uočiti abnormalnosti kostiju u brazdi Bicepsa, posebno osteofiti, degenerativne promene, kao i nesrasli prelomi. Ova stanja se inače mogu rešiti posturalnom korekcijom i „podešavanjem“ lopatice – vežbama stabilizacije, kao i vežbama za jačanje rotatorne manžetne – objasnila je u razgovoru za eKlinika portal Dragana Bogdanović, master fizioterapeut i stručnjak za rehabilitaciju ramena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.