Naslovna / Zdravlje

Gorušica i dijareja su simptomi digestivnog tumora, šta je Zollinger-Ellisonov sindrom

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 17. 03. 2023.

Procenat benignih i malignih tumora sa dijagnozom Zollinger-Ellisonovog sindroma je otprilike 50:50, a ako su kancerozni mogu da se prošire na jetru, limfne čvorove, slezinu, kosti ili kožu

Zollinger-Ellisonov sindrom

Zollinger-Ellisonov sindrom (ZES) je redak poremećaj koji uzrokuje nastanak jednog ili više tumora u pankreasu ili gornjem delu tankog creva (dnavaestopalačno crevo/duodenum). Gastrinomi izazvani Zollinger-Ellisonovim sindromom luče hormon gastrin, koji stvara prekomernu želudačnu kiselinu.

Ko obično dobija Zollinger-Ellisonov sindrom

Zollinger-Ellisonov sindrom spada u retke bolesti, koju najčešće dobijaju osobe od 30 i 60 godina starosti. Procenat benignih i malignih tumora sa ovom dijagnozom je otprilike 50 : 50. Ako se prošire a malignog su porekla, šire se na jetru, limfne čvorove, slezinu, kosti ili kožu.

Kod 90 odsto pacijenata sa ovim sindromom razvija se i čir (peptički ulkus) na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Zollinger-Ellisonov sindrom i simptomi

Jedna od karakteristika ovog tumora je da osobe koje imaju Zollinger-Ellisonov sindrom često ne osećaju nikakve simptome, posebno u ranoj fazi. Kada se pojave, to mogu da budu:

Kako se dijagnostikuje ova bolest

Ako se posumnja na ovaj tumor, najpre se radi test krvi kako bi se utvrdio nivo gastrina (hormona koji luče gastrinomi). Povišeni nivo gastrina može da sugeriše tumore u pankreasu ili duodenumu. Jedna od metoda je i rendgensko snimanje uz gutanje barijuma. Pacijent ispije tečnost sa barijumom, koji će obložiti zidove jednjaka, želuca i duodenuma. Zatim se vrši rendgensko snimanje sa ciljem pronalaženja ulkusa.

Moguće je da se lekar odluči i za endoskopski pregled, tokom koga će uzeti uzorak tkiva za biopsiju. To je i jedini pouzdan način da se utvrdi poreklo tumora.

Kako se leči Zollinger-Ellisonov sindrom

Lečenje Zollinger-Ellisonovog sindroma podrazumeva dva polja: lečenje tumora i lečenje čira. Ukoliko su tumori u jetri, hirurg će pokušati da ukloni što veći deo. U slučaju tumora na duodenumu, operacija ponekad nije izvodljiva zbog visoke prokrvljenosti samog organa. Ovakvim pacijentima se obično propisuju lekovi poznati kao inhibitori protonske pumpe, i to su najefikasniji lekovi za Zollinger-Ellisonov sindrom. Oni primarno utiču na proizvodnju i lučenje kiseline.

Neki tipovi ove bolesti leče se samo supresijom kiseline, a neki drugi supresijom kiseline i hirurškim uklanjanjem tumora. Ukoliko postoje metastaze, u lečenje se može uvesti i hemoterapija.

Kakvi su izgledi za osobe sa Zollinger-Ellisonovim sindromom

Gastrinomi sporo rastu i nisu uvek maligni. Petogodišnja stopa preživljavanja zavisi od prirode tumora i njihove proširenosti. Ako nisu metastazirali na jetru, petogodišnja godišnja stopa preživljavanja može biti čak i do 90 odsto. Kod pacijenata kojima je hirurškim putem uklonjen gastrinom, od 20 do 25 odsto pacijenata tretira se izlečenim. Međutim, i ovi pacijenti moraju redovno da se kontrolišu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Зоран
9:21, 18. 03. 2023.
Odgovori

Много добар портал,свака вам част.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo