Naslovna / Zdravlje

Hormonska kontracepcija može blago da poveća rizik za rak dojke, navodi nova studija

Priredio/la: D. T.|13:00 - 07. 04. 2023.

Estrogen i progestin u kontraceptivima uzrokuju zgušnjavanje sluzi u grliću materice i na taj način otežavaju spermi da oplodni jajnu ćeliju

Rak dojke pozitivan na hormonske receptore Najčešći simptom ove vrste karcinoma je kvržica u dojci Foto: Shutterstock

Hormonska kontracepcija može neznatno da poveća rizik od razvoja raka dojke, navodi nova studija. I pored svega koristi od hormonske kontracepcije i dalje prevazilaze moguće rizike. Naučnicima je već decenijama poznato da kombinacija estrogena i progestina može, u maloj meri, biti faktor rizika za razvoj raka dojke. Sada je dokazano i da kontraceptivi koji sadrže samo progestin nose sličan blagi rizik.

Hormonska kontracepcija mogući faktor rizika u svim oblicima

Nova studija Univerziteta u Oksfordu navodi da je hormonska kontracepcija faktor rizika za osobe koje koriste pilule, intrauterine uloške (spirala) i injekcije progestina. Studija objavljena u časopisu PLOS Medicine, otkrila je da je kratkoročna upotreba kombinovane kontracepcije, kao i one koja sadrži samo progestin, u 0,5 odsto slučajeva faktor rizika kod žena mlađih od 50 godina.

Šta je progestin?

Progestin je sintetički oblik hormona progesterona. Estrogen i progestin u kontraceptivima uzrokuju zgušnjavanje sluzi u grliću materice i na taj način otežavaju spermi da oplodni jajnu ćeliju, zaustavljaju ovulacije. Studija iz 1996. godine utvrdila je vezi između kombinovane oralne kontracepcije i blago povećanog rizika od raka dojke. Od tada su sredstva za kontrolu rađanja koja sadrže samo progestin ušla na tržište i brzo postala popularna.

Studija „Inicijative za zdravlje žena“ početkom 2000. godine utvrdila je vezu između kombinovane terapije estrogenom i progestinom i povećanog rizika od razvoja karcinoma dojke i kardiovaskularnih bolesti.

– Dosta se zna o rizicima koji se mogu propisati kombinovanoj upotrebi oralnih kontraceptiva. S druge strane sredstva za kontrolu rađanja koja sadrže samo progestine su manje proučavana – kaže Kirstin Pirie istraživač i vodeći autor studije sa The University of Oxford.

Nema dovoljno dokaza

Ova nova studija je obradila podatke prikupljene od 1996. do 2017. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Studija navodi da „nema materijalne razlike“ u riziku od raka dojke između žena koje su koristile kombinovane pilule i pilule koje sadrže samo progestin, spirale koje oslobađaju progestin i injekcije progestina.

– I pored toga što ovo istraživanje navodi vezu između progestina i raka dojke, nema dovoljno dokaza koji bi sugerisali da se ne primenjuje hormonska kontracepcija – ističe dr Miraj Shah-Khani direktor Programa za zdravlje dojki u Northwestern Medicine Palos Hospital. Ova ustanova nije bila uključena u studiju.

Bitno je razumeti stvarni rizik, ali i naglasiti da korist hormonske kontracepcije i dalje nadmašuje rizike predstavljene u ovom radu i sličnim prethodnim publikacijama – kaže dr Miraj Shah-Khani.

Na razvoj raka dojke utiče više faktora

U ovoj studiji ispitanice su koristile pet godina u proseku hormonsku kontracepciju. Istraživači su zato mogli da dođu samo do kratkoročnih zaključaka. Dugoročni efekti upotrebe progestina još uvek su nepoznati, rekao je Pirie.

Estrogen je mogući uzrok razvoja raka dojke, ali nije do kraja jasno kako progestin povećava rizik. Na razvoj raka dojke utiče više faktora, bitnu ulogu imaju starost, genetika, izloženost nepovoljnom spoljnom okruženju. Žene sa utvrđenim mutacijama BRCA 1 ili BRCA2, koje su u najvećem riziku od raka dojke, mogle bi, kako se navodi, u stvari imati koristi od oralnih kontraceptiva, kaže Shah-Khan. Pretpostavlja se da hormonska kontracepcija može smanjiti rizik od raka jajnika, endometrijuma i debelog creva.

– Uvidom u literaturu primećuje se da postoji rizik od razvoja karcinoma dojke, ali ne postoje još dovoljno uverljivi i potvrđeni podaci na osnovu kojih bi mogli da savetujemo ženama da ne koriste ovaj vid kontracepcije – kaže Shah-Khan.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo