Naslovna / Zdravlje

Kako kafa pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2

Priredio/la: S.St.|17:00 - 09. 05. 2023.

Velika nova studija istražuje mehaniku poznate veze između konzumiranja kafe i nižeg rizika od razvoja dijabetesa tipa 2

kafa i dijabetes tipa 2 Velika studija identifikuje potencijalni mehanizam kako kafa pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 Foto Shutterstock

Kafa, izgleda, smanjuje proinflamatorne biomarkere dok povećava antiinflamatorne. Konzumiranje kafe povezano je sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Odnos je dobro uspostavljen, kaže nova studija, ali mehanizam ostaje nejasan.

U studiji objavljenoj u Clinical Nutrition navodi se da bi ispijanje kafe moglo da smanji rizik od dijabetesa tipa 2 smanjenjem subkliničke upale. Najveća korist zabeležena je kod onih koji piju mlevenu kafu – filtriranu ili espreso – i kod osoba koje ne puše i koje nikada nisu pušile.

Veliki skup podataka o kafi, dijabetesu tipa 2

Autori studije analizirali su veliki skup podataka učesnika dve studije zasnovane na populaciji: britanske UK Biobank i holandske Rotterdam Study.

Kohorta UK Biobank uključivala je 502.536 pojedinaca, starosti od 37 do 73 godine, iz Engleske, Škotske i Velsa koji su počeli da učestvuju u studiji između aprila 2006. i decembra 2010. Godine 2017. podaci o ovim osobama postali su dostupni.

Rotterdam Study, koja je počela 1990, u toku je i u nju je uključeno 14.929 osoba. Podaci su objavljeni 2015.

U studiji, istraživači su primetili promene u nivoima biomarkera povezanih sa zapaljenjem u vezi sa dijabetesom tipa 2.

Među pojedincima u studiji, dodavanje samo jedne šoljice kafe dnevnom unosu rezultiralo je 4 odsto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 i insulinske rezistencije, verovatno zbog smanjene upale, naveli su autori studije.

Dr Angélica Amato, vanredni profesor na Faculty of Health Sciences na University of Brasília koja nije bila uključena u ovu studiju, primetila je da njena „glavna snaga leži u velikom broju pojedinaca uključenih u kohorte, koji dugom periodu praćenja i sveobuhvatnoj proceni inflamatornih markera”.

Kako kafa utiče na upalu

Vodeći autor dr Carolina Ochoa-Rosales, naučnik iz oblasti ishrane i genetske epidemiologije na Erasmus University Medical Centre Rotterdam, u Holandiji, koja se profesionalno bavi istraživanjem nakon završetka doktorskih studija, rekla je za Medical News Today (MNT) da se „dijabetes tipa 2 delimično smatra inflamatornom bolešću, i da je prihvaćeno da veće koncentracije proinflamatornih markera u plazmi predstavljaju faktor rizika za dijabetes tipa 2”.

Studija je otkrila da ispijanje kafe povećava nivoe antiinflamatornog adipokinskog hormona adiponektina, kao i citokina interleukina-13, ili IL-13. U isto vreme, konzumacija kafe smanjuje nivoe C-reaktivnog proteina (CRP) i leptina, koji podstiču upalu.

– CRP je marker upale koji odražava intracelularno oštećenje – objasnila je endokrinolog dr Ana Maria Kausel, koja nije bila uključena u studiju.

Autori studije su utvrdili da kafa najjače utiče na CRP kod ljudi koji su pili više od 4 šoljice kafe dnevno. Agencija za hranu i lekove (FDA) savetuje da odrasli ne piju više od 400 mililitara (ml) kofeina dnevno ili 4-5 šoljica kafe.

Zašto je zapaljenje važno kod dijabetesa

Dr Amato je upozorila da longitudinalna studija poput ove ne može sa sigurnošću utvrditi uzročnost. Međutim, primetila je, „najverovatnije je da je veza između konzumiranja kafe i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 posledica smanjene insulinske rezistencije, jednog od fiziopatoloških mehanizama koji leže u osnovi razvoja dijabetesa tipa 2”.

Kod ljudi sa dijabetesom tipa 2, insulin koji proizvodi pankreas ne može da kontroliše nivo šećera u krvi. Takva insulinska rezistencija omogućava da ovi nivoi opasno porastu van kontrole.

– Rezistencija na insulin u velikoj meri je određena subkliničkom inflamacijom, koja se očigledno poboljšava konzumiranjem kafe – rekla je dr Amato.

– Adipokin koji luče adipociti, pored toga što ima antiinflamatorne efekte, pacijente čini osetljivijim na insulin – dodala je dr Kausel.

Polifenolna jedinjenja kafe takođe poboljšavaju insulinsku rezistenciju i smanjuju sistemsku upalu.

Kafa nema iste prednosti za pušače

Istraživači su takođe otkrili da je blagotvorno dejstvo kafe smanjeno među pojedincima koji trenutno puše.

U početku su istraživači smatrali da je pušenje u njihovoj analizi zbunjujući faktor, rekla je dr Ochoa-Rosales, „pošto postoji korelacija između pušenja i veće konzumacije kafe – oni koji često piju kafu obično su pušači”.

Ipak, kada su uporedili efekat konzumacije kafe na rizik od dijabetesa među pušačima, nepušačima i i onima koji nikada nisu pušili, otkrili su da je korisna povezanost kafe sa nižim C-reaktivnim proteinom i rizikom od dijabetesa tipa 2 bio efekat prisutan samo kod bivših pušača i onih koji nikada nisu pušili.

Lečenje i izbegavanje dijabetesa tipa 2

Dr Kausel je primetila da, iako je proučavan odnos između markera upale i kardiovaskularnih bolesti, novo istraživanje donosi „drugačiju perspektivu”.

Iako je malo verovatno da će jednostavno ispijanje više kafe sprečiti dijabetes tipa 2, „ sve što smanjuje ove markere upale spada u svakodnevnu rutinu, a pošto većina ljudi konzumira kafu, dobro je znati koja je njena korist”, dodala je ona.

Kao rezultat velikog broja dokaza koji impliciraju sistemsko zapaljenje u razvoju dijabetesa tipa 2, rekla je dr Ochoa-Rosales, već postoji povećano interesovanje za tretmane koji ciljaju na biomarkere zapaljenja.

Potvrđujući ovo, dr Amato kaže da bi biomarkeri izmereni u ovoj studiji takođe mogli da budu „mete koje obećavaju” za terapeutsko rešavanje dijabetesa tipa 2:

– Još jedna uzbudljiva mogućnost jeste da se istraži kako tačno bioaktivne supstance u kafi deluju na otkrivanje novih puteva i ciljeva kojima bi se moglo pristupiti za lečenje ili prevenciju ove bolesti.

Dr Kausel je upozorila da, bez obzira na sve nove ciljeve lekova koji se mogu otkriti u studijama poput ove, „ako ljudi ne počnu da razmišljaju o zdravijim navikama, biće nemoguće sprečiti bolest”.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo