Naslovna / Zdravlje

U kojim slučajevima je sluz u mokraći razlog za zabrinutost

Priredio/la: D. T.|15:00 - 21. 04. 2023.

Ukoliko pored sluzi, osećamo bol u stomaku, gubimo na telesnoj težini i primetimo krv u urinu, savet je da se obratimo lekaru. Svi ovi navedeni simptomi mogu da budu pratioci mnogih bolesti, o čemu je tačno reč najbolje će znati lekar specijalista

sluz u mokraći Veće količine sluzi u urinu, nego što je to uobičajeno, mogu ukazati na mogući zdravstveni problem Foto: Shutterstock

Sluz u mokraći u određenim količinama je uobičajena pojava, češća je kod žena u trudnoći, ali i tokom ovulacije, menstruacije, pri upotrebi oralne kontracepcije. Pojava sluzi u urinu kod muškaraca uglavnom je znak nekog poremećaja. Sluz u normalnim uslovima prolazi kroz urinarni trakt i uklanja klice, koje mogu izazvati infekciju. U slučaju da je sluz praćena povišenom telesnom temperaturom, peckanju pri mokrenju, bolom u predelu bubrega, treba se javiti lekaru.

Sluz u mokraći kod žena i muškaraca

Nije neobičajno pronaći sluz u mokraći, sluz je bistre, bele ili gotovo bele boje. Sluz u mokraći malo izmenjene žućkaste boje najčešće ukazuje na infekciju. Uretra i bešika prirodno stvaraju sluz koja podstiče izbacivanje bakterija i sprečava infekcije urinarnog trakta ili bubrega. Nije neobično da količina sluzi u urinu varira.

Veće količine sluzi u urinu, nego što je to uobičajeno, mogu ukazati na mogući zdravstveni problem. Nešto veće količine sluzi uobičajene kod žena i posledica su menstrualnog ciklusa, ovulacije, trudnoće, primene kontraceptivnih pilula. Sluz može biti prisutna i u mokraći muškaraca, ako je lako vidljiva može predstavljati mogući zdravstveni problem. U većini slučajeva lečenje nije potrebno, ipak ako primetimo da je sluz u urini prisutna u nešto većim količinama, da boja nije bela ili providna i da ove promene traju duže od dva dana savet je da se konsultujemo sa stručnjakom.

Infekcije urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta su posledica nekontrolisanog razmnožavanja bakterija. Bešika, bubrezi i kanali koji ih spajaju čine urinarni sistem. Moguće je da mikroorganizmi iz debelog creva prodru u uretru (kanal kroz kojim se urin iz bešike izbacuje iz tela) i tako dolazi dao urinarne infekcije. Skoro u 80 odsto slučajeva „krivac“ za infekcije urinarnog trakta je bakterija Escherichia coli. Ove infekcije su zbog anatomske građe učestalije kod žena, kod kojih je uretra kraća, nego kod muškaraca.

Urinarne infekcije su praćene neodložnom potrebom za mokrenjem, peckanju pri izbacivanju mokraće, moguća je i crvenkasta ili roze boja urina. Stanje se uspešno leči antibioticima koje propisuje lekar. Preporuka je da se pije dosta tečnosti kako bi se pospešilo izbacivanje bakterija iz urinarnog sistema.

Polno prenosne infekcije

Infekcije koje se prenose seksualnim kontaktom mogu izazvati različite simptome. Hlamidija i gonoreja najverovatnije će izazvati višak sluzi u mokraći, posebno kod muškaraca. Infekcija hlamidijom može se ispoljiti beličastom i mutnim iscedkom, osećajem pečenja pri mokrenju, bolom i otokom u testisima, bolom i nelagodnošću u karlici, pojačanim vaginalnim krvarenjem.

U slučaju gonoreje sluz može biti žućkaste ili zelene boje, pristan je bol pri mokrenju, moguće je krvarenje između dve menstruacije, pacijenti se žale i na osećaj bola i nelagode u karlici. Ove infekcije se leče isključivo antibioticima koje propisuje doktor.  Pomoćna lekovita sredstva koja se mogu naći u slobodnoj prodaji, promene u načinu ishrane neće biti od koristi. Bitno je da se oba partnera leče. Najbolja zaštita od ovih bolesti je upotreba kondoma.

Sindrom nervoznih creva i sluz u mokraći

Bol u stomaku i poremećen ritam pražnjenja stolice su najčešći simptomi sindroma iritabilnog kolona. Reč je o hroničnom stanju, a uviđa se da je ovaj problem prisutniji kod osoba koje su izložene pojačanom stresu i psihičkoj napetosti. Sindrom nervoznih creva često je i posledica intolerancije na neke namirnice, najčešće mahunarke i na laktozu iz mleka. Moguće je da će osobe koje imaju sindrom iritabilnog kolona imati i pojačanu sluz u mokraći. Ovo stanje je često praćeno dijarejom, gasovima, nadimanjem, konstipacijom.

Zapaljenska bolest creva koja, zahvata samo debelo crevo (kolon) zove se ulcerozni kolitis. Ovu bolest prati višak sluzi u digestivnom traktu, koja se prilikom pražnjenja može pomešati i sa urinom. Pacijenti sa ulceroznim kolitisom najčešće pate od dijareje, bola i grčeva u stomaku. Prisutan je i umor, povišena temperatura, moguće je i rektalno krvarenje, osoba gubi na telesnoj težini.

Kamen u bubregu

Nedovoljan unos tečnosti, pre svega obične vode najčešći je uzrok kamena u bubregu.  Tipičan pacijent sa kamenom u bubregu popije svega jednu čašu vode dnevnom a vremenom usled umanjene zapremine mokraće dolazi do taloženja kalcijuma i drugih supstanci koje formiraju kamen u bubregu.

U slučaju da kamenčići prodru u urinarni trakt, on nastoji da viškom sluzi izbaci kamenčiće, usled čega se može zapaziti sluz u urinu. Kamen u bubregu praćen je jakim bolom i nelagodnošću u stomaku i donjem delu leđa, mučninom, povraćanjem, opaža se i krv u mokraći. U slučajevima većih kamena u bubregu stanje se leči operacijom.

Karcinom bešike

Sluz u mokraći u najtežim slučajevima može znak koji ukazuje na karcinom bešike. Bitno je naglasiti da karcinom bešike ne mora uvek biti praćen pojavom sluzi u urinu.

Ipak, ako pored sluzi, osećamo bol u stomaku, gubimo na telesnoj težini i primetimo krv u urinu savet je da se obratimo lekaru. Svi ovi navedeni simptomi mogu da budu pratioci i mnogih drugih bolesti, o čemu je tačno reč najbolje će znati lekar specijalista.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo