Naslovna / Zdravlje

Zahteva li šum na srcu uvek lečenje i kada je znak ozbiljnije bolesti

Priredio/la: D. T.|17:00 - 08. 05. 2023.

„Nevini šumovi srca“ česti su kod trudnica, dece, nekada se primete u prvih nekoliko sati posle rođenja. Mogu biti i posledica brzog rasta deteta, pojačane fizičke aktivnosti

srce Neke najjednostavnije dobre navike su najbolja zaštita za srce Foto: Shutterstock

Šum na srcu je šišteći zvuk koji lekar može čuti prilikom otkucaja srca. Nekada je skoro neprimetan i veoma tih, ali može biti i glasan i lako uočljiv. Ovaj zvuk je posledica određenih problema koji se uočavaju pri zatvaranju ili otvaranju srčanih zalistaka i tada se može registrovati preko slušalica. Šum na srcu je uobičajen, posebno kod dece i najčešće nestaje s ulaskom deteta u pubertet. Stručnjaci kažu da nije bolest, niti znak nekog problema. Savetuje se ipak praćenje stanja, jer u nekim slučajevima šum može ukazati na bolest srca.

Šum na srcu kod zdravih osoba

Lekar čuje ubrzan protok krvi kroz srčane zalistke i ometajuće zvukove. Šum na srcu može  se čuti i kod sasvim zdravih osoba koje nemaju nikakvu bolest srca. U nekim slučajevima šum na srcu ukazuje na postojanje nekog zdravstvenog problema, koji nema dodirnih tačaka sa kardiovaskularnim teškoćama.

Šumovi u srcu se klasifikuju na osnovu javljanja pri otkucajima srca. Sistolni šum se čuje kada se se srčani mišić kontrahuje (zateže), dijastolni kada se srčani mišić opušta. Moguć je i stalni šum koji se uočava i pri kontrakciji i opuštanju srčanog mišića. Dijastolni i kontinuirani šumovi mogu češće biti znak oboljenja srca. Ipak, lekar je taj koji će na osnovu detaljnog pregleda znati najbolje o čemu se radi.

Šum na srcu se može čuti samo putem slušalica (stetoskopa).

Stručnjaci klasifikuju šumove na osnovu jačine zvuka šuma srca. Koristi se skala od 1 do 6, 1 ukazuje da je zvuk koji se čuje veoma slab, jedva primetan, dok 6 označava jasan zvuk.

„Nevini šumovi“ česti su kod dece

Šum je posledica turbulentnog ili abnormalnog protoka krvi kroz srčane zaliske. Moguće je da malo jači protok krvi izazove šum na srcu koji u velikoj većini slučajeva nije razlog za zabrinutost. Ovi „nevini šumovi srca“ česti su kod dece, trudnica, uočavaju se prvih nekoliko sati posle rođenja bebe. Mogu biti i posledica brzog rasta deteta, pojačane fizičke aktivnosti. „Nevini šumovi“ mogu da se spontano jave i isto tako nestanu. Kada srca ubrzano kuca moguće je da će biti glasniji.

Kada je šum na srcu znak bolesti?

U nekim situacijama šum na srcu je znak bolesti srca ili nekog drugog zdravstvenog problema kao što je anemija, koja je praćena slabošću i jakim umorom.

U retkim slučajevima posledica je karcinoidnog sindroma ili karcinoidne bolesti srca. Karcinoidni sindrom se javlja kada karcinoidni (neuroendokrini) tumor produkuje hormon serotonin koji uzrokuje simptome, kao što su neobjašnjivi gubitak telesne težine, bol u stomaku, nizak pritisak, dijareja.

Nekada je posledica urođene srčane mane

Šum u srcu  može biti posledica i urođene srčane mane ili endokarditisa, to jest,  infekcije unutrašnjeg sloja srca. Ovaj šum se opaža i kod pacijenata sa aortnom stenozom. Hipertireoza je stanje koje je praćeno prekomernim lučenjem hormona štitaste žlezde. Pacijenti imaju pojačan apetit, ali u isto vreme i gubitak na telesnoj težini.

Zadebljanje srčanog mišića je stanje kada srčani mišić iz nekog razloga postaje abnormalno debeo, usled čega je otežano pumpanje krvi. Ova bolest zove se hipertrofična kardiomiopatija uglavnom je posledica genskih mutacija, starenja, povišenog krvnog pritiska. Zadebljanje srca je ozbiljna bolest koja je praćena šumom na srcu, bolom u grudima, umorom, nedostatkom daha, lupanjem srca, nesvesticom.

Ne mora da bude praćen simptomima

Šum ne mora uopšte da bude ispoljen simptomima, u velikom broju pacijenti nemaju uopšte simptome, pa se šum na srcu često otkrije tokom rutinskog pregleda.

Stanje je koje može da ima podlogu i u nekim drugim bolestima. Kod nekih osoba se uočavaju simptomi kao što su stalan kašalj, ubrzani rad srca, bol ili osećaj teskobe u grudima, nedostatak daha, bledilo kože, nesvestica, slabost.

Dijagnostika

Ukoliko je potrebno lekar može savetovati dodatno testiranje kako bi isključio postojanje bolesti. Moguće je da pacijent bude upućen na rendgen grudnog koša, kako bi se otkrili bilo kakvi strukturni problemi srca. Ultrazvuk srca i elektrokardiogram (EKG) su neinvazivne dijagnostičke metode, na osnovu kojih stručnjak može otkriti potencijalni problem.

Ne postoji prevencija šuma na srcu

U velikom broju slučajeva šum na srcu nije nalaz koji bi trebalo da nas zabrine i ne zahteva lečenje. Ipak, ako se otkrije da je šum na srcu posledica težih oštećenja srca ili neke bolesti, moguće je da će biti potrebni lekovi. Ne postoji nikakva prevencija kada je reč o šumu na srcu, s tim da se pacijentima savetuje redovno praćenje stanja, kako bi se izbegli mogući problemi. Šum na srcu kod dece uglavnom nestane s ulaskom deteta u pubertet, kod trudnica se povuče posle porođaja.

Savet stručnjaka je da potražimo neodložnu medicinsku pomoć ako osetimo bol u grudima, palpitacije ili poteškoće s disanjem, nesvesticu, slabost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo