Naslovna / Zdravlje

Zašto je, prema nauci, spavanje bez odeće veoma zdravo

Priredio/la: I. V. |18:00 - 04. 06. 2023.

Kontakt „koža na kožu“ između partnera može da ojača vezu, a istraživanja pokazuju da se tim dodirima oslobađa „hormon ljubavi“ – oksitocin

spavanje Istraživanja pokazuju da se  dodirivanjem kože partnera oslobađa „hormon ljubavi“ – oksitocin Foto; Shutterstock

Spavanje bez ičega na sebi i skidanje pidžame, ne samo da može da bude oslobađajuće, već i veoma zdravo, tvrde naučnici. Kada ljudi spavaju goli osećaju se samosvesno, a ta spremnost i otvorenost da se skine sve sa sebe može da poveća samopouzdanje i pomogne osobi da se oseća bolje.

Spavanje bez pidžame revitalizuje i telo i um

Nagost neće ni rešiti ni izlečiti mnoge naše probleme sa spavanjem, ali stručnjaci kažu da ipak postoje neke male prednosti „povratka prirodi“.

1. Mlađi izgled kože
Medicinski stručnjaci ističu da spavanje bez odeće daje koži priliku da diše, omogućavajući bolji protok vazduha oko tela. Odeća, kako objašnjavaju, posebno uska, može da ograniči cirkulaciju krvi, što otežava koži da upije vitamine i minerale potrebne za proizvodnju kolagena. Određeni materijali takođe mogu da doprinesu nelagodnosti u krevetu. Sintetička vlakna, poput spandeksa i najlona, na primer, zadržavaju vlagu u koži a ta dodatna toplota može da oteža čoveku da zaspi. Druge sintetičke tkanine i pidžame od obojenog pamuka mogu, na primer, da izazovu iritaciju kože i bubuljice zbog tkanine koja se trlja o kožu.

2. Rashlađivanje tela
Spavanje sa otkrivenom kožom pomaže u regulisanju telesne temperature noću. Pad telesne temperature može da spreči pregrevanje – što je posebno važno tokom vrelih letnjih dana ili u područjima gde zima praktično ne postoji. Istraživanja pokazuju da osećaj ekstremne vrućine noću povećava budnost. Čak i ako uspemo malo da zatvorimo oči, to verovatno neće biti čvrst,  regenerativan san, već samo kraći ciklusi sporotalasnog spavanja i REM spavanja.

Osećaj hladnoće, s druge strane, takođe može da nam pomogne da brže zaspimo. Temperatura tela je sinhronizovana sa ciklusima svetlosti i mraka napolju i obično pada, spušta se kada sunce zađe. Niža telesna temperatura usled spavanja bez odeće poručuje našem biološkom satu da je vreme da se „isključi“.

3. Manje gljivičnih infekcija
Gljivice i bakterije razmnožavaju se u toplim i vlažnim područjima kao što su donje regije ljudskog tela. Zarobljeni znoj sa odeće, koja upija vlagu, povećava rizik od nakupljanja mikroorganizama, što dovodi do gljivičnih infekcija i svraba. To znači da dok spavamo nagi telu obezbeđujemo veću cirkulaciju vazduha i sprečavamo pregrevanje intimnih delova.

4. Bolja emocionalna intimnost
Kontakt „koža na kožu“ između partnera može da ojača vezu. Istraživanja pokazuju da dodirivanje kože partnera oslobađa „hormon ljubavi“ koji se zove oksitocin. Ova hemikalija smanjuje stres i podstiče otvorenost i društveno povezivanje sa drugima. Marketinška istraživanja rađena na ovu temu među 1.000 odraslih parova pokazala je da je 57 odsto parova, koji redovno spavaju nagi, mnogo srećenije u vezi u poređenju sa 48 odsto onih, koji su nosili pidžame. Psiholozi kažu da je  ova otvorenost veliko oslobađanje od stresa, a dodatno opuštanje može da pomogne ljudima da bolje spavaju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Super Srbin
21:29, 04. 06. 2023.
Odgovori

Istraživanja dokazuju suprotno. Ovo su besmislice. Čak se sugeriše i spavanje sa čarapama tokom hladnijeg vremena.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor