Naslovna / Zdravlje

Veliki broj mladeža na telu moguć je signal opasnih promena

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 12. 06. 2023.

Osobe svetle puti su više izložene pojavi mladeža i riziku od melanoma, a kod njih se mladeži mogu javiti i na dlanovima, tabanima ili na noktima

Mladeži Kada se mladeži umnožavaju ili menjaju, nema vremena čekanju i samoproceni Foto: Shutterstock

Mladeži su uglavnom bezopasne promene na koži, našem najizloženijem i najvećem organu. Uz preventivne preglede ako postoje faktori rizika, najvažnije je da mladež koji počne da se menja prođe odgovarajuću dijagnostiku kako bi se rizik od melanoma sveo na najmanju moguću meru.

Šta su u stvari mladeži i kako ih prepoznajemo

Mladeži (nevusi), posledica su rasta melanocita u obliku grozdu, koje prepoznajemo kao izrasline na koži različitog oblika i veličine. Melanociti su ćelije koje proizvode melanin. Melanin je pigment koji naš štiti od UV svetla ali i daje našoj koži, očima i kosi boju. Uglavnom je reč o dobroćudnim promenama, koje su u odnosu na okolnu sredinu kože tamnije boje. Mladeže karakteriše različit oblik, pa tako mogu da budu u nivou kože, izdignuti, ali i u obliku peteljke. Neki su pločastog oblika, neki nepravilnog. I boja može da varira, od svetlo braon, do veoma tamne, gotovo crne.

Zašto je broj mladeža na telu značajan

Procena stručnjaka je da svako od nas posle 30. godine života na telu ima od 10 do 40 mladeža. Broj mladeža je nešto što može da sugeriše na povećani oprez ili predipoziciju za problematična dešavanja u vezi sa promenama na koži. Naime, stručnjaci apeluju da bi trebalo pratiti i njihov broj, posebno ukoliko postoji genetska predisponiranost za melanom u smislu porodične istorije bolesti.

Ukoliko neko na telu ima više od 50 mladeža, obavezno bi trebalo da radi kontrolne preglede. Ako se broj mladeža povećava ili menjaju oblik, boju ili krvare, ne oklevajte i odmah se javite lekaru.

Ko je posebno predisponiran za pojavu mladeža

Neke mladeže dobijamo rođenjem. Mogu da se pojave na bilo kom delu tela. Studije kažu da su genetika i prekomerno izlaganje suncu najodgovorniji za pojavu, ali i za promene na mladežima. Kod muškaraca je melanom češći i obično se javlja na glavi, vratu ili leđima. Kod žena, to su leđa i potkolenice. Osobe svetle puti su više izložene pojavci mladeža i riziku od melanoma, a kod njih se mladeži mogu javiti na dlanovima, tabanima ili noktima.

Neki mladeži s vremenom mogu da se promene ili pređu i u maligna stanja, ali su to ipak niži procenti i nešto što se dešava retko. I ove promene se dovode u vezu sa genetskom predispozicijom, izlaganjem suncu, ali i prekomernoj toploti (solarijum). Bezopasni mladeži uglavnom su jednobojni simetrični, oštrih ivica, najčešće manje površine od 6 milimetara u prečniku, i isti su kako prolazi vreme, dakle, ne menjaju se.

Šta je najopasnije kada su mladeži u pitanju

Svakako nijedan mladež ne treba da diramo ili uklanjamo sami. Neki ljudi mladeže žele da uklone iz estetskih razloga, i to mora da radi sertifikovani stručnjak. Kada sami primetite da se mladež menja, a lekar posumnja na rizik od melanoma, indikovani su biopsija i eventualno uklanjanje. Nikako ne nasedajte na jeftine ili neproverene reklame stručnjaka sa upitnim iskustvom, jer svaka neadekvatna intervencija može da pogorša problem i izazove veće komplikacije. Moguće je da će nakon uklanjanja zdravih mladeža iz estetskih razloga ostati mali ožiljak.

O čemu govori ABCDE kriterijum i zašto je važan

Kada postoji sumnja na melanom, mladež mor da ispuni kriterijume potnate kao „ABCDE pravila“, engleski akronim od reči:

  • Asymmetry (asimetrija ili nepravilan oblik)
  • Border (nejasne ivice)
  • Color (boja mladeža koja varira, nije jednoobrazna)
  • Diameter (dimenzije mladeža se menjaju)
  • Evolving (evolucija, kada su protokom vremena očigledne promene).

Ukoliko mladež ispunjava više ovih tačaka, veća je i šansa da je reč o melanomu. Ipak, to može da proceni samo stručnjak, na osnovu adekvatne dijagnostike.

Koje vrste nestandardnih mladeža postoje

Nestandardni, odnosno atipični madeži mogu biti, na primer, displastični nevusi. Oni su površinom veći od uobičajenih, često nepravilnih ivica, različitih oblika. Ovaj tip je neophodno pregledati, i pratiti promene u boji i obliku. Melanom je maligni tumor koji može i da mestastazira, stoga je sve ovakve promene potrebno ispratiti sa velikom pažnjom i ne odlagati preglede.

Dobra vest je da ako se melanom otkrije na vreme, postoji više metoda lečenja. Jedan od najefikasnijih je biološka terapija, uz koju pacijenti mogu sasvim normalno da žive.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
РВ
22:14, 12. 06. 2023.
Odgovori

Нису младежи али их имам бруку по прсима и стомаку слично њима нешто црвене боје. Шта је то?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo