Naslovna / Zdravlje

Otkrivamo trikove kako da se zaštitite od ujeda komaraca

Priredio/la: eKlinika|13:12 - 26. 06. 2023.

Najezda komaraca u punom je jeku. 20 odsto svetske populacije biva ujedeno više od proseka – najugroženije su trudnice, sportisti i oni sa 0 krvnom grupom

komarci Komarce privlače i mirisi kozmetičkih preparata, poput sapuna, krema, parfema i sprejeva za kosu Foto: Shtterstock

Čini vam se da su ove godine komarci „poranili“ i da ujedaju više nego obično? Niste jedini – širom regiona trenutno vlada najezda ovih insekata, uslovljena velikom količinom padavina i visokim vodostajem reka, u kombinaciji sa porastom temperatura. Dodatni problem nastao je zbog otežanog zaprašivanja, budući da su za hemijsko i biološko suzbijanje komaraca potrebni optimalni vremenski uslovi kako bi efekat bio što bolji – od 18 do 25 stepeni bez kiše i vetra, što je bila retkost u proteklom periodu.

Ni prognoza do kraja leta nije preterano optimistična – očekuje se porast broja kućnih i tigrastih komaraca, jer im je dovoljno veoma malo vode da za dve nedelje naprave novo leglo. Pored toga što su njihovi ujedi zbog svraba, otoka i crvenila, veoma neprijatni, ovi komarci mogu preneti do čak 20 različitih i potencijalno opasnih zaraznih bolesti – od malarije, preko virusa Zapadnog Nila i čikungunje, do denga i žute groznice.

Kako se zaštititi od ujeda komaraca?

Najefikasnija zaštita od oboljenja koja prenose komarci je prevencija, odnosno sprečiti da do ujeda uopšte i dođe. Ako znate da ćete određeni vremenski period provesti napolju, a pogotovo tamo gde ima puno zelenila, nosite svetlu i laganu odeću, poželjno dugih rukava i nogavica i bez upadljivih i cvetnih printova.

Naravno, od pomoći mogu biti i različiti repelenti, u vidu spreja, roll-ona ili gela, koje je moguće brzo i lako nabaviti putem besplatne online platforme apoteka.rs, u sekciji proizvoda Zaštita od insekata. Ova napredna aplikacija funkcioniše po principu „pretraži-rezerviši-preuzmiˮ i u svojoj bazi ima više od 14.000 različitih proizvoda, dostupnih u apotekama širom Srbije.

@apoteka.rs Pošaljite ovaj video nekom ko se stalno žali na komarce! 😃 #apoteka #apotekars #uvekdezurna #saveti #fyp #komarci #kreme #zastita ♬ original sound – apoteka.rs

Treba izbegavati nanošenje repelenata na rane i posekotine, kao i direktno na lice, već je bolje proizvod naneti prvo na ruke, a potom pažljivo rasporediti po licu. Po dolasku kući, poželjno je isprati preparat vodom i blagim sapunom. Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu u vezi sa korišćenjem repelenata ili drugih medicinskih proizvoda, apoteka.rs, osim opcije pretrage i rezervacije lekova, svojim korisnicima nudi i opciju besplatnih konsultacija sa farmaceutima koji su tu da brzo i jasno odgovore na svako pitanje.

sprej protiv komaraca

Foto: Shutterstock

U kućnim uslovima, gde nažalost i dalje nismo u potpunosti zaštićeni od ujeda komaraca, poželjno je sva vrata i prozore opremiti odgovarajućim mrežama protiv insekata, ali i „naoružati se“ nekim od prirodnih lekova – esencijalno ulje eukaliptusa ili limuna, ali i lavanda ili bosiljak u saksiji, mogu biti jednako efikasni u zaštiti kao i kupovni preparati.

Slatka krv ili ipak nešto drugo?

Novo istraživanje Univerziteta Rokfeler pokazalo je da pojedini ljudi zaista jesu „magneti za komarce“ – čak 20 odsto svetske populacije biva ujedeno više od proseka, a glavni uzrok za to je genetika, odnosno određeni mirisi tela koje lučimo kroz kožu ili usta. Takođe, prilično ugrožene su i trudnice, jer ispuštaju više ugljen-dioksida koji privlači komarce, ali i oni koji se više bave sportom i fizičkim radom, zbog pojačanog znojenja.

ubod komarca

Foto: Shutterstock

Komarce takođe privlače i mirisi kozmetičkih preparata, poput sapuna, krema, parfema i sprejeva za kosu – i to posebno cvetni i voćni mirisi, dok su im najmanje privlačne arome kokosa i badema.

Često se može čuti da komarci više napadaju ljude koji imaju „slatku krv“, ali pravi razlog zapravo leži u krvnoj grupi – pojedina istraživanja pokazala su da su oni sa 0 krvnom grupom najugroženiji, dok osobe sa krvnom grupom A imaju najmanje šanse da ih ujede komarac.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo