Naslovna / Zdravlje

Šta podrazumeva blok desne grane srca, koliko je ovo stanje ozbiljno

Priredio/la: D. T.|15:00 - 30. 06. 2023.

Stanje se često javlja i bez jasnog uzroka i tada su efekti bloka desne grane srca, kako se smatra, manje značajni i čak potpuno zanemarljivi

blok desne grane srca Električni signali  deluju kao pejsmejker koji kontroliše otkucaje srca Foto: Shutterstock

Blok desne strane srca označava stanje u kojem je ometeno sprovođenje srčanih impulsa kroz desnu granu Hisovog snopa. Doktori tvrde da ovo stanje nije srčana mana. Blok desne grane uglavnom nije praćen specifičnim simptomima, kojih često uopšte i nema. Najčešće ne pričinjava nikakve tegobe, a može se javiti i kod zdravih osoba. Problem je kada se blok desne grane srca uoči kod pacijenata koji već imaju neku od bolesti srca.

Šta je blok desne grane srca?

Srčani impulsi sprovode se unutar komora kroz dve grane: levu i desnu. Blok desne grane srca označava da je iz nekog razloga ovo sprovođenje impulsa ometeno, ne do kraja pravilno kroz desnu granu Hisovog snopa. Blok desne grane snopa je prepreka na desnoj grani snopa zbog koje signal otkucaja srca kasni i nije usklađen sa levom granom Hisovog snopa, zbog toga dolazi do neusklađenog otkucaja srca.

Električni signali  deluju kao pejsmejker koji kontroliše otkucaje srca. Signal počinje u sinoatrijalnom (SA) čvoru, usled čega dolazi do kontrakcije leve i desne pretkomore. Signal potom ide do atrioventrikularnog (AV) čvora i grana snopa, zbog čega se leva i desna komora zatežu.

Kada signal ide niz desnu granu snopa malo sporije u odnosu na levu granu, desna komora se sporije  kontrahuje u odnosu na levu granu.

Javlja se i kod sasvim zdravih osoba

Blok desne grane je stanje koje se može javiti i kod sasvim zdravih osoba, češći je ipak u starijem životnom dobu. Većina osoba nema nikakve simptome. Stanje se najčešće otkriva prilikom sistematskog pregleda. Veoma retko se može ispoljiti simptomima kao što su nesvestica (sinkopa), pa većina pacijenata i ne zna da ima ovu malu nepravilnost u radu srca.

Navedeni simptomi češće se javljaju ukoliko blok grane snopa prate kardiovaskularna oboljenja kao što su visok krvni pritisak, srčana insuficijencija ili kardiomiopatija.

Šta je uzrok bloka desne grane?

Postoji nekoliko uzroka bloka desne grane srca. Miokarditis, trauma grudnog koša, infarkt miokarda, procedure kao što su kateterizacija srca, nespretno istezanje ili neke bolesti mogu biti uzrok bloka desne grane.

Stanje se često javlja i bez jasnog uzroka i tada su efekti bloka desne grane srca, kako se smatra, manje značajni i čak potpuno zanemarljivi.

Kada je potrebno lečenje?

Obično, ukoliko pacijent nema neke od simptoma bolesti srca, za blok desne grane nije potrebno lečenje. Blok desne grane je doživotno stanje. U slučaju da ne postoji neko drugo oboljenje srca, ovo stanje ne utiče na dužinu životnog veka i ne povećava rizik od nekog drugog srčanog problema. Blok desne strane je stanje koje zahteva lečenje kod pacijenta koji su pretrpeli srčani udar, ili imaju slabost srca.

Blok desne grane je stanje koja se zapaža kod mnogih starijih osoba, pretpostavlja se da skoro 11 odsto ljudi starijih od 80 godina ima blok desne grane srca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo