Naslovna / Zdravlje

Jutarnja ukočenost može biti posledica nekih loših navika, zašto nam zglobovi škripe

Priredio/la: D. T.|9:00 - 08. 07. 2023.

Sinovijalnu tečnost luči sinovijalna membrana koja se nalazi u zglobnim šupljinama, ovojnicama tetiva, burzama. Reč je o providnoj tečnosti koja nam omogućava da pokrećemo zglobove, kolena, laktove

mrtva zadnjica, bol u leđima Bol u donjem delu leđa. Foto: Shutterstock

Jutarnja ukočenost uglavnom je posledica neodgovarajućeg položaja tela pri spavanju ili nekih loših navika, kao što je na primer višesatno sedenje u toku dana. U ređim slučajevima ovo stanje je posledica bolesti kičmenog stuba ili vrata. Sinovijalna tečnost je neophodno „mazivo“ koje omogućava nesmetane i bezbolne pokrete zglobova u našem telu.

Zašto se javlja jutranja ukočenost?

Sinovijalnu tečnost luči sinovijalna membrana koja se nalazi u zglobnim šupljinama, ovojnicama tetiva, burzama.
Reč je o providnoj tečnosti koja nam omogućava da pokrećemo zglobove, kolena, laktove. Kretanjem podstičemo lučenje sinovijalne tečnosti. Kada dosta dugo sedimo, ili spavamo, ovaj svojevrsni lubrikant se ne luči i naši zglobovi nemaju neophodno „gorivo“ koje im može omogućiti funkcionalnost.

Jutarnja ukočenost, ili ukočenost posle višesatnog sedenja učesto je zdravstveni problem, javlja se i kod mladih i starijih osoba. Nešto je učestaliji u starijem životnom dobu kada usled prirodnog trošenja tela opada nivo sinovijalne tečnosti. I pored toga, neprijatna ukočenost ili bol mogu relativno brzo da se povuku posle fizičke aktivnosti.

Šta da radimo ako nas i posle fizičke aktivnosti bole zglobovi?

U slučaju i da nakon fizičke aktivnosti i dalje osećamo ukočenost i/ili bol/ moguće je da patimo od osteoartritisa, koji se uglavnom javlja u starijem životnom dobu ili kao posledica povreda. Reumatoidni artritis, psorijatični artritis i ankilozni spondilitis takođe su stanja koja se ispoljavaju osećajem bola i ukočenosti. Ove bolesti zahtevaju lekarski nadzor i lečenje. U slučaju da se bolest ne leči moguće je da dođe do razvoja invaliditeta.

Zbog svega navedenog, veoma je bitno utvrditi šta je pravi uzrok jutarnje ukočenosti. U nekim slučajevima može da se radi o autoimunoj bolesti. Lekari svima savetuju zdrav način života. Od pomoći može biti regulacija prekomerne telesne težine, kako zglobovi ne bi trpeli opterećenje, od koristi je i redovna fizička aktivnosti, dobro upravljanje stresom i redovan odmor.

Kada su od koristi promene u načinu života?

U slučaju da iza jutarnje ukočenosti i mogućih bolova ne stoji neko oboljenje, najbolji lek za ovu nelagodnost je pokret. Sinovijalnu tečnost koja „podmazuje“ zglobove aktivira kretanje. Fizikalna terapija i ciljanje vežbe savetuju seu nekim slučajevima. 

Sredstva za ublažavanje bolova, koja se mogu nabaviti i bez lekarskog recepta, od koristi su pri ublažavanju simptoma osteoartritisa. U slučaju da ukočenost i bolovi nisu inicirani nekim patološkim stanjem stručnjaci uglavnom preporučuju promene u načinu života.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo