Naslovna / Deca

Moždano krvarenje kod beba posledica je nedovoljno razvijenih krvnih sudova: Prevencija postoji

Priredio/la: D. T.|17:00 - 19. 03. 2022.

Intraventrikularno krvarenje češće je kod prevremeno rođenih beba koje su doživele neki oblik stresa

Moždano krvarenje Ovo moždano krvarenje se retko zapaža pri rođenju, i obično se dijagnostikuje tokom prvih nekoliko dana života Foto: Shutterstock

Moždano krvarenje često je stanje kod prevremeno rođenih beba. Jedan od oblika krvarenja je intraventrikularno krvarenje, koje se registruje u ventikularnom sistemu mozga. Stanje je često je kod prevremeno rođene dece zato što su kod njih krvni sudovi slabi i nedovoljno razvijeni.  Ventrikularni sistem mozga je skup međusobno povezanih komora ispunjenih cerebrospinalnom tečnošću.

Moždano krvarenje u prvim danima života

Ovo moždano krvarenje se retko zapaža pri rođenju, i obično se dijagnostikuje tokom prvih nekoliko dana života. Stanje je prilično retko kod beba starijih od jednog meseca. Intraventrikularno krvarenje češće je kod prevremeno rođenih beba koje su doživele neki oblik stresa kao što su sindrom respiratornog distresa, pneumotoraks ili visok krvni pritisak.  Može se javiti i kod zdravih prevremeno rođenih beba koje nisu pretrpele neku povredu. Ovaj oblik krvarenja ipak se retko dijagnostikuje kod beba rođenih na vreme.

Simptomi

Moguće je da krvarenje ne bude propraćeno nikakvim simptomima, ipak kod prevremeno rođene dece najčešći simptomi su pauze u disanju (apneja), smanjen tonus mišića i refleksa. Ova novorođenčad kako se primećuje više spavaju od drugih beba, slabo sisaju.

Dijagnostika intraventrikularnog krvarenja

Rutinski ultrazvuk glave preporučuje se svim bebama rođenim pre 30. nedelje. Radi se jedan ultrazvuk između sedmog i 14 dana od rođenja deteta. Drugi ultrazvučni pregled savetuje se u vreme kada je prvobitno očekivano rođenje. Na intraventrikularno krvarenje uvek treba posumnjati ukoliko se zdravlje prevrnemo rođenog deteta naglo pogorša u prvim nedeljama života. CT glave se preporučuje i posle težeg porođaja i za bebe rođene u terminu, ako dete ima slabiju krvnu sliku.

Lečenje moždanog krvarenja kod beba

Ne postoji terapija koja će u momentu zaustaviti krvarenje. Stručnjaci nastoje da održe dete u stabilnom stanju i da leče simptome. Na primer, moguće je da će biti potrebna transfuzija krvi kako bi se stabilizovao krvni pritisak i krvna slika. U slučaju da dođe do hidrocefalusa, to jest, prekomerne akumulacije tečnosti u glavi deteta može se uraditi kičmena punkcija da bi se smanjio pritisak.

Od čega zavisi tempo oporavka deteta?

Tempo oporavka deteta zavisi od toga koliko je krvarenje ozbiljno i da li je praćeno hidrocefalusom. Deca sa niskim stepenom krvarenja imaju ishode slične kao i kod prevremeno rođenih beba kod kojih nije zabeleženo moždano krvarenje. Teža klinička slika može biti praćena sporijim razvojem deteta i problemima sa pokretima.

Prevencija intraventrikularnog krvarenja

Moždano krvarenje se može prevenirati kortikostereoidima kod trudnica kod kojih se očekuje prevremeni porođaj. Nekim trudnicama koje uzimaju određene grupe lekova savetuju se pojačane doze vitamina K.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo