Naslovna / Deca

Milka Raičević, nutricionista: Kako da kod deteta stimulišete probavu

Piše: V. M. B.|7:00 - 11. 12. 2020.

Većina mališana koja ima zatvor je zdrava i uz male promene u ishrani lako se  uspostavlja redovno pražnjenje creva

devojčica jede voće

Unos voća i povrća doprinosi regulaciji probave i pražnjenju creva Foto: Shutterstock

Pojedini mališani imaju problem sa probavom, najčešće  zbog uzimanja veoma malo tečnosti u toku dana kao i zbog nedostatka vlakana u ishrani. Na svu sreću, ovi probelmi su lako rešivi, tako da je kod dece uz određen korekcije ishrane moguće regulisati probavu i redovno pražnjenje.

Kako kod deteta stimulisati probavu

Po rečima Milke, Raičević, nutricioniste, rezultati jedne opsežne studije, pokazali su da kod dece koja piju samo 200 do 400 mililitara tečnosti na dan, postoji osam puta veći rizik od nastanka zatvora.

– Na sreću, većina mališana koja ima konstipaciju je zdrava. Broj stolica i njihova konzistencija varira u zavisnosti od uzrasta, ali i razlikuje se od deteta do deteta. Razlozi za nastanak zatvora su, najčešće, nedovoljan unos tečnosti, posebno vode, tečnost poput vode, mineralne vode malo vlakana u ishrani, a mnogo šećera i hrane bogate mastima. Kada se to “dovede u red”, i problem će da nestane – navodi nutricionista.

Što više voća i povrća

Deci treba ponuditi što više zelenog lisnatog povrća, šargarepu, sveže i sušeno voće (posebno šljive, smokve, urme, grožđe, kruške, kajsije, breskve i banane), jer njihovo konzumiranje ima laksativni efekat (lakše pražnjenje creva) zbog većeg sadržaja vlakana.

– Odlične su i integralne žitarice. Poželjno je da dete obeduje svakog dana u istovreme. Veoma je važna i fizička aktivnost, šetati uz što manje sedenja ispred TV ekrana i kompjutera – savetuje Raičević.

Kada je klizma rešenje

Ako opstipacija traje kratko, nutricionosta savetuje da se kod mališana primeni klizma (od sapunice, mineralnog ulja, ili “gotova”), dok u nekim slučajevima moraju da se koriste i pomoćna sredstva za pražnjenje creva, ali uz konsultaciju lekara.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo