Naslovna / Fitness

Redovno vežbanje može imati više zdravstvenih koristi za žene nego za muškarce

Priredio/la: S.St.M.|9:00 - 25. 02. 2024.

Muškarci i žene koji redovno vežbaju imaju manje šanse da prerano umru od bilo kog uzroka, uključujući kardiovaskularni događaj, u poređenju sa onima koji sede. Takođe se navodi da žene imaju izraženije koristi od redovnog vežbanja od muškaraca

vežbanje, žene i muškarci Istraživači kažu da žene, za razliku od muškaraca, ne moraju toliko često da idu na plivanje ili trčanje da bi postigle iste zdravstvene koristi Foto Shutterstock

Redovno vežbanje korisno je gotovo za sve, ali žene mogu imati veće kardiovaskularne koristi od muškaraca – i to za manje vremena, navodi se u novoj studiji objavljenoj početkom ove nedelje u Journal of the American College of Cardiology.

Zaključci studije o zdravstvenim koristima redovnog vežbanja za žene i muškarce

U svojoj studiji, istraživači su tokom dve decenije posmatrali grupu od 400.000 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama. Izvestili su da su žene koje su redovno vežbale imale 24 odsto manje šanse da umru od bilo kog uzroka tokom perioda studije, a imale su i 36 procenata manji rizik od fatalnog srčanog udara, moždanog udara ili drugog kardiovaskularnog događaja u poređenju sa ženama koje nisu redovno vežbale.

U isto vreme, muškarci koji su redovno vežbali imali su 15 odsto manje šanse da umru i 14 procenata manji rizik od fatalnog kardiovaskularnog događaja u poređenju sa muškarcima koji sede.

– Bolest srca vodeći je uzrok smrti za žene u Sjedinjenim Državama i može uticati na žene u bilo kojoj životnoj dobi. Odgovorna je za otprilike jedan od svakih pet smrtnih slučajeva kod žena. Međutim, istraživanje je pokazalo da samo oko polovina (56 procenata) žena u SAD shvata da je srčana bolest njihov ubica broj jedan – kaže dr Raj Dasgupta, klinički vanredni profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije i glavni medicinski savetnik za Garage Gym Reviews koji nije bio uključen u studiju.

– Studija pokazuje da žene koje redovno vežbaju imaju manje šanse za preranu smrt i fatalne kardiovaskularne događaje u poređenju sa muškarcima koji imaju slične navike vežbanja, naglašavajući važnost redovnog vežbanja za dugovečnost žena i ističući potencijal za promenu unapred određenih zdravstvenih ishoda – kaže dr Dasgupta.

Koja je prava mera vežbanja

Koliko vežbanja bi trebalo da bude dovoljno i koja je prava mera?

Naučnici su saopštili da je za muškarce oko 300 minuta umerene fizičke aktivnosti ili 110 minuta snažne fizičke aktivnosti nedeljno prava mera.

Odnos količina-reakcija aktivnosti i koristi takođe se razlikovao za muškarce i žene. Za žene, barem, izgleda da malo vežbanja ima daleko više koristi.

Istraživači su izvestili da su žene koje su 140 minuta nedeljno radile umerene aerobne vežbe imale 18 odsto smanjen rizik od smrti, dok je samo 57 minuta intenzivnog aerobnog vežbanja nedeljno dovelo do 19 procenata smanjenog rizika od smrti.

Muškarci su morali da vežbaju dvostruko više da bi imali istu korist, dostižući 18 odsto sa 300 minuta umerenih aerobnih vežbi nedeljno i 19 procenata sa 110 minuta intenzivnog vežbanja nedeljno.

– Nadamo se da će ova studija pomoći svima, posebno ženama, da shvate da su u mogućnosti da steknu ogromne koristi od vežbanja – navodi se u saopštenju za javnost dr Susan Cheng, koautorka studije i kardiologa i predsedavajuće Women’s Cardiovascular Health and Population Science u Smidt Heart Institute u Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

– Žene, u proseku, obično vežbaju manje od muškaraca, pa se nadamo se da će ovi nalazi podstaći više žena da se dodatno kreću i u svoje živote uvrste vežbanje – rekla je dr Chang.

Trening snage takođe je važan

Prednosti redovnog vežbanja nisu bile ograničene na aerobik. Izgleda da je i trening snage imao značajne koristi i žene su ponovo bile u prednosti.

Na primer, žene koje su radile redovne vežbe snage imale su 19 odsto smanjen rizik od smrti, dok je za muškarce rizik bio smanjen za 11 procenata, za razliku od njihovih neaktivnih vršnjaka. Takođe je zabeležen 30 odsto manji rizik od kardiovaskularnih događaja za žene i 11 procenata manji rizik od kardiovaskularnih događaja za muškarce.

Razlika u rezultatima svodi se na razlike u muškim i ženskim telima.

– Žene pokazuju veću vaskularnu provodljivost i protok krvi tokom vežbanja i imaju veću gustinu kapilara po jedinici skeletnih mišića u poređenju sa muškarcima – rekla je dr Tracy Zaslow, specijalista za sportsku medicinu primarne zdravstvene zaštite u Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute u Los Anđelesu i timski lekar klubova Angel City i LA Galaxy.

– Prema tome, iako žene generalno imaju nižu mišićnu snagu na početku, kada i muškarci i žene prolaze kroz trening snage, žene ostvaruju veća relativna poboljšanja snage, što je jači indikator mortaliteta od mišićne mase – kaže dr Zaslow, koja nije bila uključena u studiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo