Naslovna / Fitness

Da li čovek sme da vežba posle doživljenog srčanog udara?

Priredio/la: I. V. |9:00 - 14. 04. 2024.

Posle srčanog udara trebalo bi voditi računa o vrsti fizičke aktivnosti, podsećaju lekari, a posebno treba izbegavati vežbe koje ubrzavaju rad srca

posle srčanog udara Lagana šetnja je dobra fizička aktivnost pose srčanog udara Foto: Shutterstock

Posle srčanog udara trebalo bi voditi računa o vrsti fizičke aktivnosti, podsećaju lekari. Vežbe koje ubrzavaju rad srca, na primer, predstavljaju dodatno napor za srce. Isto to može da se oseti i kada se diže teret, pliva i dugo trči. Ako ste imali srčani udar opasan po život i iskusili bol koji dolaze sa njim verovatno vam sve prethodne fizičke aktivnosti neće tako brzo pasti na pamet. Međutim, stručnjaci poručuju – možete ponovo da vežbate! U stvari, to je najbolja stvar za vaše srce.

Kako telo reaguje na napor posle srčanog udara?

Za ljude koji su doživeli srčani udar postoji plan – proces vraćanja u akciju koji treba slediti. Sportski kardiolog dr Tamanna Singh i dr Erik Van Iterson, direktor za rehabilitaciju srca sa  Cleveland Clinic navode da ljudi treba da vežbaju tokom oporavka od srčanog udara.

– U prvim danima odmah nakon srčanog udara, dobro je da se telo pomera a mišići aktiviraju, posebno na nogama. Pokušajte da ustanete i ležerno hodate što je više moguće i pre nego što izađete iz bolnice – savetuje dr Van Iterson, dok dr Singh poručuje da treba uzeti u obzir svaki korak na putu rehabilitacije srca.

– Želimo da stimulišemo oporavak na graciozan, lagan način – ističe dr Singh i dodaje da kada je čovek kod kuće, važno je da zauzme razuman pristup po pitanju aktivnosti.

– Postepeno pretvarajte kratke šetnje u duže, u skladu sa tempom kojim se oporavljate i osećate jači. Poželećete čak i da se vratite vežbanju, ali to mora da bude usporen i stabilan pristup – navodi dr Singh.

Rehabilitacija srca posle srčanog udara

Kao stručnjak za rehabilitaciju srca dr Singh poručuje da se treba fokusirati na obnavljanje  izdržljivosti, a ne na to koliko je čovek jak ili koliko tereta može da podigne

– Cilj je da koristite vežbu za lečenje, a ne da se penjete na Kilimandžaro. Vreme koje uložite u fizičke aktivnosti koje se obavljaju sporije i sa manjim intenzitetom isplatiće se kada prođe 6 meseci ili godinu dana od srčanog udara. Zato imajte milosti prema sebi – naglašava dr Singh.

Iako je moguće osmisliti sopstveni program treninga posle srčanog udara, imajte u vidu da je to idealno vreme da se oslonite na pomoć stručnjaka. Stručni program rehabilitacije srca može da  pomogne da se obnovi aerobni kapacitet i snaga.

Prednosti rehabilitacije srca uključuju:

1. Stručna praksa. Ambulantni programi kardiološke rehabilitacije obezbeđuju vežbanje pod nadzorom, edukaciju o ishrani i savetovanje o fizičkoj aktivnosti. Bezbednost tokom procesa je prioritet broj 1.
2. Personalizovani program vežbanja. Specijalisti za rehabilitaciju srca razvijaju siguran plan vežbanja koji odgovara vama,  medicinskoj istoriji i trenutnom nivou kondicije, bilo da ste sportista ili neko ko tek počonje da vežba.
3. Stalno napredovanje. Rehabilitacija za srce je kreirana da polako ponovo uvodi i podstiče kontinuirano napredovanje namernog vežbanja na bezbedan i efikasan način. Nivoi intenziteta vežbanja mogu da se povećaju dok se poboljšava izdržljivost, čovek postaje jači i obnavlja  samopouzdanje.

Znaci koji govore da ipak preterujete

Fizički oporavak od srčanog udara zahteva strpljenje – atribut koji nam vrlo često nedostaje. Na kraju krajeva, prirodno je želeti da napredujemo, podseća dr Singh. Ali, kada se pretera, telo će vam to dati do znanja. Znakovi upozorenja su:

Poznata bol. Sećate se kako je izgledao srčani udar? Možda ćete osetiti neke od istih simptoma bolova u grudima, stezanja i nelagodnosti ako preterujete tokom procesa oporavka.
Kratak dah. Smatrajte to crvenom zastavicom ako vam ponestaje daha više nego što je normalno dok obavljate uobičajenu aktivnost. Ako vam nedostaje vazduha, to je znak da radite više nego što bi trebalo. Efikasan trening ne mora da vas ostavlja bez daha.
Umor. Vežbanje može da umori, naravno. Ali, ako ste iscrpljeni nakon treninga posle doživljenog srčanog udara, to može da znači da tražite od svog tela da uradi više nego što je spremno da podnese.
Osećaj vrtoglavice. Ako vam se vrti u glavi, to je znak da morate da napravite pauzu i opustite se. Važno je da slušate svoje telo i ne umanjujete ono što osećate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo