Naslovna / Fitness

Reumatoidni artritis je bolno stanje koje može da olakša hidroterapija

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 04. 06. 2022.

Jedna studija iz 2017. godine sa osobama koje su bolovale od reumatoidnog artritisa, otkrila je da kombinovani pristup lečenju uz lekove i hidroterapiju smanjio simptome bolesti, bol, ukočenost i depresiju

reumatoidni artritis Reumatoidni artritis je bolna autoimuna bolest čije simptome može da smanji kombinovani pristup uz lekove i hidroterapiju Foto: Shutterstock

Reumatoidni artritis (RA) je jedna od bolesti kojima vežbanje pomaže u najvišem procentu. Svaka fizička aktivnost može da smanji i ublaži simptome, a oboleloj osobi olakša obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Koje vežbe su najbolje za reumatoidni artritis

Kao najbolje za reumatoidni artritis pokazale su su vežbe:

  • snage
  • fleksibilnosti
  • povećanja opsega pokreta
  • aerobne kondicije.

Sve ove segmente sadrži vežbanje u vodi.

Zašto je hidroterapija dobra za reumatoidni artritis

Hidroterapija je vrsta vežbi koje se izvode u vodi. Njena najvažnija prednost je mali pritisak na zglobove, ali i druge koristi su više nego značajne. Ove vežbe mogu da se prilagode našem nivou kondicije i sposobnosti. To je posebno važno za osobe obolele od reumatoidnog artritisa, jer za njih svako dodatno ili neumereno opterećenje može da isprovocira pogoršanje bolesti.

Šta je hidroterapija?

Hidroterapija je poznata i kao vodena ili vodena terapija. Vežbe se izvode u bazenu, a voda treba da bude topla. Idealna dubina vode je između struka i ramena. Akvabik (aerobik u vodi) je zapravo jedan vid hidroterapije.

Neodvojivi je deo rehabilitacije u banjskim lečilištima, a časove vode lični trener ili fitnes instruktor koji su obučeni, odnosno sertifikovani za sprovođenje programa vežbi u vodi. Ove vežbe mogu da se rade i pod nadzorom fizioterapeuta. U bolje opremljenim rehabilitacionim centrima, u bazenu možete da koristite i opremu za vežbanje „na suvom“, kao što su improvizovana traka za trčanje ili statični bicikl.

Koje su još koristi hidroterapije

Pored poboljšanja opšte kondicije, ljudi koriste hidroterapiju za:

  • poboljšavanje cirkulacije
  • opuštanje
  • lečenje bolesti mišićno-skeletnog sistema
  • ublažavanje anksioznosti, bola i depresije.

Takođe, pokazalo se da su ove vežbe izuzetno delotvorne kod smanjivanja simptoma nekih vrsta artritisa.

Kombinovani pristup lečenja pokazao dobre rezultate

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuna bolest koju odlikuje upala i oštećenje zglobova, a dokazano je da hidroterapija može pomoći u usporavanju ovih procesa. Studija iz 2017. godine sa koje su bolovale od reumatoidnog artritisa, otkrila je da kombinovani pristup lečenju uz lekove i hidroterapiju smanjuje simptome RA. Došlo je i do poboljšanja oksidativno-antioksidativnog statusa kod obolelih. Autori studije su preporučili uključivanje hidroterapijskih vežbi umerenog intenziteta u redovan terapijski tretman RA.

Kako hidroterapija utiče na reumatoidni artritis

Pregled istraživanja iz 2012. godine otkrio je da hidroterapija smanjuje simptome reumatoicnog artritisa kao što su bol i osetljivost zglobova. Istovremeno, ublažava se napetost i poboljšava raspoloženje. Hidroterapija omogućava ljudima sa RA da vežbaju udobnije i da budu manje skloni povredama zglobova.  Toplota vode takođe pomaže u smirivanju bolova i poboljšanju cirkulacije.

Voda stvara otpor dok hodamo ili pomeramo ruke i noge, a taj otpor jača našu snagu. Takođe, poboljšava aerobnu kondiciju, što je važno za zdravlje srca. Osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa u velikom su riziku od srčanih bolesti.

Hodanje poboljšava aerobnu kondiciju

Stojeći u bazenu, pravite hodajući najpre 10 do 20 koraka unapred, pa se za polovinu koraka vratite nazad. Povećavajte broj koraka dok ne pređete celu dužinu bazena. Ruke držite nazad, sa isprepletenim prstima na temenu.

Simulacija kik – boks pokreta u vodi

Ova vežba može da pomogne ljudima sa RA da povećaju snagu, aerobnu kondiciju, fleksibilnost i opseg pokreta.

Držite se jednom rukom za ivicu bazena. Suprotnu nogu podignite napred tako da bude paralelna sa ivicom bazena, lagano spustite, pa ponovite brže, simulirajući udarac u vreću za vežbanje. Ponovite nekoliko puta, pa promenite stranu. Ponovite po 10 udaraca za svaku nogu.

Iskorak napred

Prednosti iskoraka napred za osobe sa reumatoidnim artritisom baziraju se na jačanju snage, fleksibilnosti i povećanja opsega pokreta.

Držite se za ivicu bazena. Napravite veliki iskorak napred i oslonite se na tu nogu, a držite glavu iznad vode. Neka instruktor uz vašu pomoć proceni snagu i jačinu vašeg kolena. Zadržite se 5 sekundi u tom položaju, a onda promenite nogu. Uradite 3 seta po 10 iskoraka za svaku nogu.

Pronađite idealan tempo i dinamiku vežbi u odnosu na svoje stanje. Ne zaboravite da obratite pažnju na to kako se osećate i napravite pauzu ako osetite nelagodnost. O svim promenama se obavezno konsultujte sa svojim trenerom ili fizioterapeutom. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo