Naslovna / Zdravlje

Injekcije kortizona za artritično koleno ne oštećuju hrskavicu ako se racionalno primenjuju, tvrdi nova studija

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 15. 04. 2022.

Dr David Felson, jedan od istraživača, izjavio je na bazi zaključaka nove studije da injekcije kortizona davane ne češće od perioda na svaka tri meseca ne bi trebalo da izazovu veće probleme, i da nisu štetnije od hijaluronske kiseline 

kortizon Injekcije kortizona deluju protivupalno i pomažu u smanjenju bolova. Foto: Shutterstock

Kortizon je kortikosteroid čije su injekcije „zaradile“ lošu reputaciju kao deo terapijskog protokola za lečenje artritisa. Poznato da, pored trenutnog olakšanja i prestanka bola, steroidni lekovi oštećuju hrskavicu i potencijalno mogu da izazovu dalje propadanje zgloba. Jedna nova studija, međutim, objašnjava kakav bi trebalo da bude novi pristup kako bi ovo bila sasvim dobra opcija za lečenje.

Da li kortizon izaziva brže propadanje hrskavice

Novo istraživanje kaže da povremene injekcije kortizona ne uzrokuju brže propadanje kolena (prvenstveno njegove hrskavice), u poređenju sa injekcijama hijaluronske kiseline. Ova supstanca se takođe često ubrizgava u artritične zglobove. Rezultate je predstavio dr David Felson, profesor medicine i epidemiologije na Boston University School of Medicine.

Dr Felson, jedan od vođa studije, izneo je i podatak je da je stopa zamene kolena bila ređa kod onih koji su koristili injekcije kortizona. Dodao je, međutim, da je studija pratila samo ljude koji su retko ili povremeno primali injekcije kortizona u koleno. Ono što znamo iz ove studije, pojasnio je istraživač, jeste da manji broj injekcija kortizona neće izazvati više problema. Felson je uz oprez i naglašenu potrebu više studija, zaključio: injekcije kortizona davane ne češće od perioda na svaka tri meseca, ne bi trebalo da izazovu veća oštećenja hrskavice.

Kortizon i drugi steroidi su štetni za hrskavicu, ali ako se koriste previše često

Poznato je da su steroidi štetni za hrskavicu, podseća dr Melissa Leber, direktorka Odeljenja za sportsku medicinu Icahn School of Medicine u Njujorku. Ona nije učestvovala u ovoj studiji. Naglasila je, međutim, da se to odnosi na često korišćenje steroidnih lekova u obliku injekcija. U njih spada i kortizon.

U studiji iz 2019. godine publikovani su podaci o trostruko povećanom riziku od napredovanja artritisa kolena kod ljudi koji su učestalo primali injekcije kortizona. Poređenje je pravljeno u odnosu na ljude koji nikada nisu dobili takvu vrstu injekcije. Ta studija je poslužila naučnicima kao uporedna.

Upoređivanje efekata kortizona i hijaluronske kiseline

Do sada nijedno kliničko ispitivanje nije poredilo efekte dve najčešće vrste injekcija koje se koriste za artritična kolena. Radi se upravo o injekcijama kortizona i hijaluronske kiseline. Dr Melissa objašnjava da ove različite vrste injekcija tako i deluju na zglob. Ponekad se, prema njenim rečima, koriste u kombinaciji. Injekcije kortizona deluju protivupalno i pomažu u smanjenju bolova. Injekcije hijaluronske kiseline su poput gela koji obezbeđuje bolje funkcionisanje (podmazivanje) bolesnog zgloba.

Dosadašnja istraživanja govorila su da za razliku od kortizona, gel hijaluronske kiseline nije štetan za hrskavicu. Najnovija studija, međutim, prvi put je pratila oko 800 osoba sa artritisom kolena od kojih je veći deo dobijao injekcije kortizona zbog bolova. Ostali su primili injekcije hijaluronske kiseline.

Nakon sedam godina praćenja, istraživači su otkrili da oni koji su dobili sterodine injekcije kortizona nisu imali veće oštećenje hrskavice od onih koji su tretirani hijaluronskom kiselinom.

Prednosti racionalne upotrebe kortizona

Uz to, osobe koje su dobijale injekcije kortizona, imale su i za oko 25 odsto manje šanse da će im biti potrebna potpuna zamena kolena od onih koje su dobijle hijaluronsku kiselinu. Zbog toga je pacijentima, ali i lekarima, dr Felson uputio sledeću poruku:

– Nemojte se plašiti. Ništa loše se neće desiti ako se injekcije kortizona daju u razumnim razmacima i ako se sa njima ne preteruje. Ovaj tretman je efikasan, i ne bi ga trebalo izbegavati.

Dr Melissa Leber kaže da upotreba kortizona koja je racionalna, čak i kod mlađih osoba sa bolovima u kolenu, ne izaziva drastičnija oštećenja. Steroid jeste loš za hrskavicu, ali ne znači da je loš za svakog pacijenta i situaciju treba procenjivati od od slučaja do slučaja. Najvažnije je ne koristiti ga preterano često, naglašava dr Leber.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo