Naslovna / Fitness

Multipla skleroza i vežbe koje mogu pomoći kod ove bolesti

Priredio/la: O.M.|9:00 - 04. 09. 2022.

Vežbanje ima mnogo prednosti za ljude sa multiplom sklerozom, uz poboljšanje ravnoteže, smanjenje ukočenosti mišića i kontrolu creva i bešike

Multipla skleroza i vežbanje Multipla skleroza je bolest kod koje je poželjno primenjivati određene vežbe Foto:Shutterstock

Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koje karakteriše proces demijelinizacije kičmene moždine i mozga. Iako bolest može da dovede do invalititeta, pokretljivost i fleksibilnost čija je osnova fizička aktivnost su veoma značajni za formu i bolje psihičko stanje obolelih.

Multipla skleroza i blagodeti vežbanja

Ako imate multiplu sklerozu (MS), osećaćete se umorno, slabo i bez energije. Vežbanje bi moglo da bude poslednja stvar koja vam pada na um.

Sa druge strane, vežbanje donosi mnogo prednosti za ljude sa multiplom sklerozom, uključujući poboljšanje ravnoteže, smanjenje ukočenosti mišića i kontrolu creva i bešike. Takođe, umerena fizička aktivnost i preporučene vežbe mogu da smanje spazme i da odlože kognitivna oštećenja.

Ključ je u tome da počnete polako, i da postepeno gradite kondiciju. Posavetujte se svakako sa svojim lekarom pre nego što započnete sa redovnim vežbanjem zbog pravilnog određivanja intenziteta. Savet fizioterapeuta je od velike važnosti. 

Zapamtite da se vežbanje ne mora uvek vezivati za teretanu, i da neke svakodnevne aktivnosti takođe povećavaju nivo energije. Evo još nekih vežbi koje će osobama obolelim od MS pomoći da ojačaju.

Hodanje kao lagani trening

Mnogi ljudi sa multiplom sklerozom imaju poremećaje hoda ili teškoće u kretanju. Redovno hodanje će vam dati efekat laganog kardio treninga i pomoći u održavanju ravnoteže. Hodajte koliko god možete, čak i ako su to kratke distance.

Neka vam prijatelj ili član porodice previ društvo, zbog sigurnosti i stabilnosti. Hodanje na traci za trčanje je takođe opcija, jer možete podesiti brzinu i intenzitet, a postoje i rukohvati za koje se možete držati.

Multipla skleroza i istezanje

Istezanje je dobro za celo telo. Ne samo da vam pomaže da se zagrejete i da završite sa vežbanjem, već i da održite fleksibilnost koja olakšava kretanje i smanjuje šanse za povrede. Ako imate multiplu sklerozu istezanje će pomoći protiv ukočenosti mišića.

Pokušajte da istegnete područja kao što su listovi, fleksori kuka i tetive. Uz savet stručnog lica, možete da pokušate da uradite i nekoliko sklekova, a u zavisnosti od stanja i uz pomoć, i plank.

Vežbe u vodi

Bilo da je u pitanju plivanje ili aerobik (akvabik), vežbanje u vodi eliminiše rizik od pada koji može da bude rizičan za multiplu sklerozu. Osim što sprečava padove i pruža osećaj sigurnosti, voda smanjuje stres i pritisak na mišiće i zglobove. Počnite vežbama niskog intenziteta, a napredujte svojim tempom, odnosu na stanje mišića i posture celog tela.

Vežbe ravnoteže

Ravnoteža je izuzetno važna za osobe sa multiplom sklerozom, pa svakako isplanirajte deo vremena za te vežbe. Isprobajte stajanje na jednoj nozi, ali se osigurajte zidom ili stolicom. Vežbe sa obe noge, kao što su čučnjevi, korisne su, ali i to prvensveno zavisi od realne procene stanja mišića, kostiju i celog tela. Nikako ih nemojte raditi na svoju ruku, dok se ne posavetujete sa fizijatrom ili fizioterapeutom.

Multipla skleroza i trening snage

Slabost mišića i umor su sastavni deo MS koji može donekle da se kontroliše treningom i vežbama snage. Koristite male tegove za vežbe za ruke. U ove vežbe spadaju sklekovi i plankovi, ali nemojte zaboraviti prethodna uputstva za konsultaciju sa stručnim lice. Postoje i tegovi za noge – i njihovo korišćenje može da ojača snagu i fleksibilnost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo