Naslovna / Fitness

Najefikasnije vežbe za sagorevanje kalorija i skidanje masnih naslaga

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 06. 11. 2022.

Mnogi nisu oduševljeni predlogom trčanja kao najefikasnije metode za ovaj ne samo estetski već i zdravstveni problem, pa je dobra vest da postoje alternative koje takođe imaju dobar učinak

kalorije Kalorije i masne naslage nisu samo estetski već i ozbiljan zdravstveni problem Foto: Shutterstock

Kalorije, njihov višak i sagorevanje, jedan su od najznačajnijih parametara u održavanju telesne težine. Uz višak kalorija često se vezuju i nagomilane masne naslage, najčešće u regiji stomaka. Evo nekoliko efikasnih predloga kako da ih se rešimo.

Kalorije se sagorevaju na različite načine, a efekat zavisi od više faktora

Koliko kalorija ćemo sagoreti zavisi od nekoliko faktora, uključujući trajanje vežbanja, tempo, intenzitet vežbi koji smo odredili, ali i naše lične parametre (težinu, visinu i formu osobe koja vežba), uz racionalnost zacrtanih ciljeva.

Važna je disciplina, ali je jednako važno i voditi računa o režimu ishrane i ne „nasedati“ na brze, instant dijete. Nemojte zaboraviti da su predlozi za razne čarobne štapiće koji će pomoći da skinemo kilograme i masne naslage obično potpuno nerazumni, i da mogu da nam ugroze zdravlje. 

Kalorije se odlično sagorevaju trčanjem sa visokim podizanjem kolena

Za 30 minuta, ovim načinom vežbanja sagorećemo od 240 do 355 kalorija. Trčanje sa podizanjem kolena visoko je snažan praktično jedna vrsta kardio treninga. Podiže broj otkucaja srca i jača donji deo tela. Svrstava se u vežbe visokog intenziteta. Efekat će biti dodatno poboljšan ako uz trčanje u mestu sa visoko podignutim kolenima i ruke pomerate što brže u položaju uz telo.

Plivanje „uništava“ kalorije

Ako plivamo 30 minuta, sagorećemo od 198 do 294 kalorije. Plivanje, uz sagorevanje kalorija, poboljšava snagu mišića, protok krvi i kapacitet pluća i srca. Izračunato je da pola sata aktivnog plivanja sagoreva približnu količinu kalorija kao pola sata džoginga.

Ima još neke prednosti, među kojima su i blagodeti za psihičko zdravlje. Voda opušta, podiže raspoloženje i pospešuje lučenje hormona zadovoljstva. Ukoliko imate problem sa zglobovima poput reumatoidnog artritisa ili ograničenu pokretljivost, plivanje je prava aktivnost za vas. Još bolji način i za skidanje masnih naslaga je aerobik u vodi.

Vožnja sobnog bicikla i kalorije

Vožnja sobnog bicikla sagoreva 210 do 311 kalorija u vremenskom periodu od 30 Najbolje je početi laganom vožnjom od pet minuta. Zatim naizmenično menjajte brzinu i pojačavajte intervale, uz dvominutne pauze. Ako skala brzine ima 10 jedinica, neka vaša prosečna brzina bude na skali od 7 do 9. Pauza, odnosno intervala odmora treba da bude maksimalno šest.

Trčanje i sprint

Sprintom ćemo za pola sata sagoreti od 240 do 355 kalorija. Trčanje je ubedljivo najbolji način za sagorevanje kalorija. Ako nemate dovoljno vremena, pravite kraće ture trčanja. Neka budu visokog intenziteta. Pre sprinta, zagrejte se skakaovima ili trčanjem u mestu.

Najbolje vežbe za sagorevanje kalorija u kućnim uslovima

Ako nemate dovoljno vremena da odlazite u teretanu ili na plivanje, evo šta možete od vežbi uraditi u kućnim uslovima. Zapravo, najveći deo vežbi koje ne zahtevaju otvoreni, neograničeni prostor, možete da radite kod kuće.

Trčanje u mestu sa visoko podignutim kolenima, vožnja sobnog bicikla, ali i trbušnjaci i sklekovi, odlično sagorevaju i višak kalorija i masne naslage.

Hodanje i sagorevanje kalorija

Za pola sata hodanja možemo da sagorimo između 93 i 138 kalorija. Ovo je idealan metod fizičke aktivnosti ako se oporavljate od povrede. Hodanje može da se praktikuje i u dvorištu, kućnom okruženju ili na traci. I obavljanje kućnih poslova sagoreva kalorije.

Preskakanje vijače

Vijača ili konopac za preskakanje povećava broj otkucaja srca, sagoreva kalorije i jača snagu potkolenica. Vijača je zgodan i ekonomičan rekvizit i možemo je nositi sa sobom. Za 30 minuta preskakanja vijače sagorećete između 240 i 320 kalorija.

Kardio trening

Kardio trening je još jedan od delotvornih načina da efikasno skinemo kilograme i zategnemo telo. Trening sa tegovima ili trening snage, takođe spadaju u neophodnost. U poređenju sa treningom uz tegove, kardio program obično sagoreva više kalorija u jednoj sesiji. Međutim, ne znači da će vam se povećati i telesna masa. I pre ovih vežbi neophodno je lagano zagrevanje.

Što više mišića imate, više kalorija ćete sagoreti u samom procesu mirovanja. To znači da će telo vremenom sagorevati više kalorija, čak i kada spavate ili sedite za stolom. Uđite u režim i pomozite i sebi i svom telu!Kalorije

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo