Naslovna / Fitness

Vežbanje u trudnoći smanjuje rizik za pojavu gojaznosti kod dece

Priredio/la: eKlinika
8:55 - 16. 12. 2020.

Bilo da ste u dobroj formi ili se mučite sa viškom kilograma, naučna istraživanja ukazuju da je važno da budete fizički aktivni tokom trudnoće

Fizička aktivnost majki tokom trudnoće utiče pozitivno na održavanje optimalne telesne težine dece, rezultati su istraživanja naučnika sa Univerziteta Vašington, nedavno objavljenog u naučnom časopisu Science Advances. Naime, ispostavilo se da vežbanje u drugom stanju podstiče razvijanje mrkog masnog tkiva kod beba.

Šta je mrko tkivo

Glavna uloga ovog tkiva je održavanje normalne telesne temperature produkcijom toplote, naročito kod beba, jer je njihova telesna površina nesrazmerno velika u odnosu na masu. Mrkog masnog tikiva kod odraslih ima vrlo malo, a često se naziva ,,dobrim’’ masnim tkivom, za razliku od belog, koje je odgovorno za gojaznost, teže se troši i označava se kao ,,loše’’.

Vežbanje godi i gojaznim i trudnicama u top-formi

Istraživanje je sprovedeno na miševima, a ispostavilo se da je kod potomstva ženki koje su bile fizički aktivne udeo mrkog masnog tkiva gledano na ukupnu telesnu masu bio veći, ali i da se lakše sagorevalo belo masno tkivo u odnosu kod potomstva majki koje su bile neaktivne. Značaj rezultata studije se ogleda i u tome što je ovom prilikom prvi put ispitivan uticaj vežbanja tokom trudnoće kod majki u dobroj fizičkoj formi. Dosad se razmatrao uticaj fizičke aktivnosti kod trudnica prekomerene telesne težine, a pokazalo se da umanjuje šanse za razvijanje metaboličkih poremećaja kod dece.

Fizička aktivnost je zaslužna za bolju kontrolu glukoze

Zaključak ukazuje da i u slučaju kada su majke zdrave i u formi, vežbanje ima vrlo korisne pozitivne efekte po potomstvo. Čak i u slučaju kada su deca ženki koje su bile aktivne unosila više hrane u odnosu na drugu grupu, manje su se gojila, a uočila se i bolja tolerancija glukoze. Vežbanje tokom trudnoće dovelo je do povišenog lučenja hormona apelina, kako kod majki, tako i kod potomstva. Ovaj hormon stimuliše izgradnju mrkog masnog tkiva, ali i zdravo funcionisanje metabolizma, a autori istraživanja smatraju da bi ovaj mehanizam mogao da se iskoristi u razvoju lekova za terapiju gojaznosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo