Naslovna / Fitness

4 jutarnje vežbe za kičmu će pomoći da je rasteretimo i umanjimo bol

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 19. 02. 2023.

Samo desetak minuta kada ustanemo biće nam dovoljno da noseći stub našeg tela pripremimo za teret i iskušenja koja slede u toku dana, predupredimo bol i oštećenja ili olakšamo ako postoji problem

Vežbe za kičmu Jutarnje vežbanje koje vam neće uzeti previše vremena počnite u ovom položaju uz duboko disanje i opuštanje Foto: Prtsc Youtube kanal Mady Morrison

Vežbe za kičmu, koja je izložena neverovatnim naporima „noseći“ naše telo i amortizujući svaki pokret koji napravimo, potrebno je raditi i kada nas ništa ne boli. Jer, kažu stručnjaci, kada zaboli, već je kasno, i neki procesi oštećenja su već krenuli putem koji je nemoguće vratiti nazad.

Vežbe za kičmu su jedan od načina da se suzbije bol

Bolovi u leđima koje osećamo najčešće dolaze od naše kičme, a problem može biti prisutan u različitim regijama. Takođe, može biti iznenadan (akutna faza bola) ili hroničan. Da bi bol prešao u hroničnu fazu, treba da traje duže od tri meseca. Takođe, u zavisnosti od slučaja do slučaja, bol može da se vraća, odnosno javlja povremeno, ili da bude kontinuiran i da ne prestaje.

Što se tiče regije kičme odakle dolazi, delimo ga na na bol iz vratne regije kičme, grudnog, slabinski (ili lumbalni) i na bol koji dolazi iz sakruma (krsne, krstaste kosti). Često se prenosi na druge delove tela (kukovi, niz noge…).

Bol, vežbe i neophodan oprez

Ako postoji akutno stanje bola, nemojte raditi vežbe bez konsultacije sa stručnim licem. Ako postoji dijagnoza, i u tom slučaju se posavetujte da li su i koje vežbe za vas prikladne. Vežbe koje ćete videti u nastavku poslužiće kao odlično i potrebno jutarnje razgibavanje, priprema i zagrevanje tela za napore koje kičma često teško podnosi, posebno u slučaju onih koji previše sede i malo su fizički aktivni. Kod osoba koje imaju neki problem sa kičmom, vežbe su često jedini način da se „preživi“ sa bolom.

1. Prva vežba

Lezite na tvrdu podlogu, i lagano se podignite oslonivši se na laktove. Neka telo bude zategnuto, prsti ispravljeni, i zadržite se u ovom položaju desetak sekundi. Ponovite najmanje 5 puta, uz lagano spuštanje i istezanje rukama napred, pa podizanje u položaj na fotografiji.

Vežbe za kičmu 1

Lagano istezanje svih delova kičme Foto: Prtsc Youtube kanal Mady Morrison

2. Druga vežba

Ono što je uvek važno znati, jeste da svaki položaj, bilo to ustajanje ili spuštanje, jeste direktno opterećujuće za samu kičmu. Često ćete osetiti da vas, kada naglo ustanete, kičma „preseče“. Prenošenje opterećenja na kolena je veoma značajno za rasterećenje kičme, pa se tako savetuje da se najpre lagano oslonite na njih, ukkoliko ste u mogućnosti, kada stojite, napravite nekoliko kružnih pokreta kolenima. Na način na fotografiji, kolena pomažu da se zagreje i aktivnim drži lumbalni deo, koji najčešće izaziva veliki bol. Menjajte nogu, svaki položaj ponovite po 5 puta, a s vremenom možete pojačati broj ponavljanja.

Vežbe za kičmu 2

Uključivanje nogu u vežbanje posebno je važno za spinalni (lumbalni) deo Foto: Prtsc Youtube kanal Mady Morrison

3. Treća vežba

Lezite na stomak. Ispružite jednu ruku, a suprotnu stranu tela lagano pokretom iz lumbalnog dela prebacite na podlogu, oslonjeni na stopalo (leva ruka, desna noga). Vratite u početni položaj, pa promenite ruku, odnosno stranu tela. Svaku stranu uradite po pet puta, lagano.

Vežbe za kičmu 3

Ova vežba samo deluje komplikovano, ali nije, a veoma je korisna Foto: Prtsc Youtube kanal Mady Morrison

4. Četvrta vežba

Završno istezanje možete raditi iz položaja mačke ili iz ležeće pozicije. Ostanite ovako brojeći do 10 i ponovite više puta. Za sve ove vežbe neće vam biti potrebno više od 10 minuta, a pozitivne promene ćete primetiti veoma brzo. Ako uspete da uspostavite režim da vam ove vežbe budu uobičajena, svakodnevna rutina, za ukupno zdravlje a posebno rasterećenje kičme, učinićete mnogo.

Vežbe za kičmu 4

Istezanje za kraj vežbanja i početak radnog dana Foto: Prtsc Youtube kanal Mady Morrison

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dusan
7:39, 22. 02. 2023.
Odgovori

Odlično

Enesa ihtijarevic
16:32, 23. 02. 2023.
Odgovori

Vjezbe su efikasne volila bih da ih imam na svom viberu.Hvala unaprijed….

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor