Ishrana

Veštački zaslađivači – lajt varijanta koja dovodi do gojaznosti

Piše: Danijela Tadić

Čim se u priči o hrani pominje pridev "veštački" možemo biti skoro potpuno sigurni da tu nešto nije dobro. Nešto slično je i sa veštačkim zasladjivačima: to su hemijske supstance koje su nekoliko desetina, pa i stotina puta slađe od šećera saharoze. Oni su u širokoj primeni u svakodnevnoj hrani, pogotovo u takozvanoj "light" ili "zero" proizvodima, kaže spec. interne medicine prim. dr Ljiljana Bajić Bibić

Veštački zaslađivači nekoliko puta su slađi od običnog belog šećera. Reklamiraju su kao dodaci koji ne goje i sastavni su deo mnogih namirnica što se prodaju kao hrana sa smanjenom kalorijskom vrednošću. Stručnjaci se zalažu za racionalnu potrošnju šećera i naglašavaju da nema potrebe da zdrava osoba koristi ove zaslađivače. Neretko se veštački zaslađivači smatraju jednim od faktora rizika za razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema – sve više je tvrdnji o kancerogenom dejstvu veštačkih zaslađivača.

Veštački zaslađivači nekoliko desetina puta su slađi od saharoze

Veštački zaslađivači deo su mnogih industrijskih namirnica, kao što su žvakaće gume i razni dijetalni gazirani napici. Aspartam, acesulfam K, ciklaminska kiselina i saharin najčešći su veštački zaslađivači na tržištu. Svetska zdravstvena organizacija nedavno je označila aspartam kao faktor rizika za pojavu raka. Pozivajući se na „ograničene dokaze“ o karcinogenosti Međunarodna agencija za istraživanje raka IARC  navela je da je aspartam moguće kancerogen proizvod za ljude.

– Generalno, čim se u priči o hrani pominje pridev „veštački“ možemo biti skoro potpuno sigurni da tu nešto nije dobro. Nešto slično je i sa veštačkim zaslađivačima: to su hemijske supstance koje su nekoliko desetina, pa i stotina puta slađe od šećera saharoze. Oni su u širokoj primeni u svakodnevnoj hrani, pogotovo u takozvanim „light“ ili „zero“ proizvodima. Reklamiraju se kao manje kalorični proizvodi, što je privlačno za veliki deo današnje populacije koja je u globalu značajno gojaznija u odnosu na ranije generacije. Najzastupljeniji veštački zaslađivači na tržištu su: aspartam, acesulfam K, ciklaminska kiselina i saharin. Najčešće se stavljaju u bezalkoholna pića na osnovi mleka ili voćnih sokova, kola pića, u neka bezalkoholna piva, žvakaće gume, sladoled, niskokalorične slatkiše svih vrsta – kaže za portal eKlinika prim. dr Ljiljana Bajić Bibić, spec. interne medicine i član Društva za ishranu Srbije.

Kako veštački zaslađivači deluju na organizam?

Dr Bajić Bibić navodi da se u Evropi i SAD godišnje potroši više od 10.000 tona aspartama. Procenjuje se da ovaj veštački zaslađivač redovno upotrebljava više od 200 miliona ljudi u prehrambene svrhe.

– Neretko, organizam na konzumaciju tih zaslađivača reaguje pojačanim opštim apetitom zbog povećane potrebe za ugljenim hidratima koji se ne unose dovoljno. U tom slučaju redovna upotreba zaslađivača može dovesti do gojaznosti. Veštački zaslađivači ne mogu zameniti prirodne šećere i neretko su štetni za organizam – naglašava dr Bajić Bibić.

Faktori rizika za pojavu malignih bolesti

Acesulfam K i neki drugi zaslađivači kod eksperimentalnih životinja uzrokuju rak i povećavaju pojavu malignih oboljenja kod ljudi, dodaje dr Bajić Bibić i obrazlaže ovu tvrdnju naučnim radovima.

– Rad iz 2022. godine grupe autora sa Univerziteta Sorbona u Parizu pod nazivom „Veštački zaslađivači i rizik od raka: rezultati NutriNet-Santé kohortne studije na populaciji“ nedvosmisleno ukazuje da su veštački zaslađivači (osobito aspartam i acesulfam-K) koji se koriste u mnogim markama hrane i pića širom sveta, povezani s povećanim rizikom od raka. U zaključku, ova grupa autora zalaže se za ponovnu procenu zaslađivača (koji spadaju u prehrambene aditive) od strane Evropske agencije za sigurnost hrane i drugih zdravstvenih agencija širom sveta – ističe dr Bajić Bibić.

Jeftiniji i slađi od običnog šećera

Veoma česta zamena za šećer koja je zastupljena u sve većem broju industrijskih namirnica je i visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS – High Fructose Corn Syrup). Pojedini stručnjaci visokofruktozni kukuruzni sirup označavaju i kao superšećer. Povezuje se sa epidemijom gojaznosti u savremenom svetu i pretpostavlja se da čini više od 40 odsto kaloričnih zaslađivača koji se dodaju hrani.

– Visoko fruktozni kukuruzni sirup pojavio se 1975. godine na američkom tržištu. Dobija se iz glukoznog sirupa hidrolizom skroba, nakon čega se deo glukoze iz tog sirupa prevodi u fruktozu korišćenjem enzimskih procesa. On se masovno dodaje u industrijsku hranu, jer je jeftiniji i slađi od običnog šećera, a produžava joj i rok trajanja. Kod nas se češće naziva glukozno-fruktozni sirup i najčešće je prisutan u zaslađenim pićima, pekarskim proizvodima, desertima, pudinzima, slatkišima… – precizira dr Liljana Bajić Bibić.

Prava opasnost po zdravlje

Karakteristika glukozno-fruktoznog sirupa je veoma brza razgradnja i resorpcija u krvotok. To, kako nam objašnjava dr Bajić Bibić, znači da ima izuzetno visok glikemijski indeks i na taj način vremenski brže uslovljava nastanak svih metaboličkih promena u organizmu.

– S obzirom na to da se dodaje velikoj paleti raznih proizvoda koji se svakodnevno konzumiraju, postao je prava opasnost za zdravlje. Dovodi do gojaznosti, do povećanja masnoća u krvi i tako doprinosi i njihovom većem skladištenju u jetri što može dovesti do takozvane, masne jetre i usloviti njenu slabiju funkcionalnost – naglašava dr Bajić Bibić.

Šta činiti?

Sagovornica portala eKlinika podseća da je nemački nobelovac pisac Tomas Man jednom rekao:” Svemu mogu da odolim osim iskušenju”. Doktorka dodaje i da je čovek danas izložen velikim iskušenjima u svakom smislu.

– Hrana nam je uvek na oku i na dohvat ruke i veoma je teško odoleti. Ipak, imajući u vidu mnoge informacije vezane za konzumaciju šećera, bitno je da kad kupujemo industrijsku hranu obavezno čitamo deklaracije, da kod kuće beli nezdravi šećer zamenjujemo zdravijim alternativama: medom, organskim nerafinisanim šećerima (i ovo u veoma malim količinama). Potrebno je izbaciti sve veštačke zaslađivače, konzumirati dosta voća i povrća, namirnice u što integralnijem obliku, dovoljno se kretati i baviti fizičkom aktivnošću, raditi na svojoj duhovnosti – naglašava dr Bajić Bibić.

Pre svega da krenemo od sebe

Doktorka dodaje da ima i mnogo raznih recepata za takozvane zdrave slatkiše, bez dodatka nezdravih šećera.

– Njih preporučujem, ali ne treba ih svakodnevno konzumirati. Kod dece treba stvarati naviku za zdravom hranom i objasniti im zbog čega je ona korisna, deca vrlo brzo usvajaju sve savete a najviše kada vide da ih primenjuju njima bliske osobe. Zato, treba krenuti od sebe – zaključuje dr Ljiljana Bajić Bibić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.