Kruške većina ljudi ne jede tako često kao jabuke, a postoje brojni dokazani razlozi zašto bi ih trebalo svakodnevno uvrstiti u ishranu. Ovo sočno voće je praktično, može se pojesti kao brza i usputna užina, a koristi za zdravlje su ogromne.
Šta sve sadrže kruške od hranljivih materija
Procenjuje se da se postoji više od 100 vrsta ovog voća. Kruška ima odličan nutritivni profil. Jedna voćka srednje veličine sadrži:
- 1 gr proteina
- 27 gr ugljenih hidrata
- 6 grama vlakana
- vitamin C (12 procenata)
Kruška još sadrži i :
- provitamin A (beta-karoten)
- folate
- niacin
- bakar
- polifenole
- antocijanine
- lutein
- zeaksantin
- pektine.
Najviše polifenola koji su jaki antioksidanti nalazi se u kori kruške, pa je ovo voće najpreporučljivije jesti tako. Prethodno ih valja dobro oprati ili držati neko vreme u rastvoru sode bikarbone i vode.
Kruške i uticaj na holesterol i pomažu u sprečavanju ateroskleroze
Procijanidinski antioksidanti su jedinjenja koja sprečavaju ukočenost srčanog tkiva i krtost arterija. Tako se prevenira ateroskleroza i nagomilavanje masnih plakova na zidovima krvnih sudova, snižava nivo LDL (lošeg) holesterola i povećavaju vrednosti HDL (dobrog) holesterola.
Brojne studije opravdano su dovele u vezu konzumiranje hrane koja ih sadrži, a kruške su visoko na toj listi namirnica.
Ako jedemo kruške imaćemo zdravije srce, manji rizik od srčanih bolesti i bolji vid
Antocijanini, koji daju crveni pigment voću i povrću najzaslužniji su za svojstvo zaštite srca i krvnih sudova. Iste supstance nalaze se u bobičastom voću, a dokazano je studijama da utiču na manji rizik od srčanih bolesti.
U kruškama sa zelenom korom nalaze se zeaksantin i lutein koji su značajni za zravlje očiju i bolji vid.
Kruške ubrzavaju varenje i pomažu digestivnom sistemu
Vlakna su od vitalnog značaja za proces varenja i regularnu probavu a namirnice koje imaju probiotička svojstva odlikuje visok sadržaj dobrih bakterija. U njih spadaju i kruške.
Kruške ublažavaju zatvor jer sadrže veliku količinu vlakana. To je potvrdila i jednomesečna studija u kojoj je 80 odraslih osoba sklonih opstipaciji uzimalo određenu količinu pektina, vrste vlakana. Kod ove grupe ispitanika se zatvor značajno umanjio a registovana je veća količina zdravih bakterija u crevima.
Kruška je dobar izbor kada želimo da skinemo višak kilograma
Iz prethodno navedenih razloga kruške su racionalan izbor kada imamo višak kilograma koga želimo da se rešimo. Ovo niskokalorijsko voće uz veliku količinu vlakana ima i visok sadržaj vode. To pogoduje osećaju sitosti pa su stoga kruške idealna užina za sve, a posebno za osobe na nekom redukovanom režimu ishrane.
Još jedna od dobrih stvari vezanih za kruške je to što mogu da utiču na smanjenje obima struka kada se jedu u kontrolisanom režimu ishrane.
Prevencija dijabetesa
Kruške sa crvenim pigmentom mogu da doprinesu smanjenju rizika od dijabetesa. To je pokazala velika referentna studija u kojoj su ispitanici konzumirali namirnice sa antocijaninom pet ili više puta sedmično i posledično imali niži rizik od dijabetesa čak do 23 odsto.
Kruške se optimalno vare zbog visokog sadržaja vlakana što pogoduje pravilnoj apsorpciji ugljenih hidrata. To je preduslov za dobru regulaciju nivoa glukoze u krvi.
Bićemo manje skloni upalama ako konzumiramo kruške
Kruška obiluje flavonoidima, važnim borcima protiv inflamatornih procesa u telu. Poznato je da hronične ili nelečene upale mogu da prouzrokuju velike zdravstvene probleme, pa je zato važno delovati preventivno ukoliko je moguće.