Naslovna / Ishrana

Na koji način kiselo mleko topi kilograme i zbog čega je još korisno

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 25. 08. 2023.

Kiselo mleko se često stavlja u kontekst ekstremnih restriktivnih dijeta što za organizam nije dobro, jer se određenim načinom konzumacije ove namirnice kilogrami mogu skinuti i na zdrav način

Kiselo mleko Nutricionisti preporučuju čašu kiselog mleka na prazan stomak ujutru pre kafe, sa dodatkom kašike meda Foto: Shutterstock

Kiselo mleko, posebno domaće, omiljeno je vekovima zbog svojih velikih zdravstvenih koristi.  Od redukovanih režima ishrane, preko problema sa kožom i digestivnih problema, kiselo mleko spada u omiljene, osvežavajuće namirnice.

Koje korisne materije sadrži kiselo mleko

Kiselo mleko dobijamo interakcijom mlečno-kiselinskih bakterija (bacila i koka) i kvasnih gljivica. Nije teško napraviti ga, a od količine mlečne masti zavisi kvalitet, kao i ukus. Za dobar nutritivni profil zaslužan je jednak sadržaj masnoća, ugljenih hidrata i proteina.

Kiselo mleko ima visok sadržaj kalcijuma. Veoma značajno je uključiti ga u ishranu ako smo skloni osteoporozi, imamo lomljive nokte ili su nam loši zubi. Koristi su velike pre svega za digestivni sistem jer mlečna kiselina, neophodna za kiseljenje mleka, menja strukturu čistih masti i belančevina. Naš digestivni sistem ih onda lakše vari.

U kiselom mleku nalaze se i jedinjenja pogodna za razvoj korisnih bakterija, u telu zaduženih za sintezu vitamina B kompleksa i drugih vitamina i minerala. Uz to, u ovoj namirnici je i poznata dobra bakterija Bifidus. Ona pomaže bržem procesu varenja i održavanju optimalne pH vrednosti u crevima. Iste dobre bakterije aktivne su u procesu detoksikacije tela. Korisno je, dakle, pre svega organima za varenje. Poboljšava imunitet, aktivira izbacivanje toksina iz organizma i podstiče metabolizam.

Za koja stanja je korisno i na koji način podiže krvni pritisak

Kiselo mleko ima sposobnost da utiče na regulaciju krvnog pritiska, posebno niskog, zahvaljujući mlečnoj kiselini. Mlečni napitak poznat kao ajran, koji sadrži i minimalnu količinu soli u tom slučaju se pokazao kao najdelotvorniji.

Iskustva kažu da kiselo mleko prija osobama koje imaju ubrzan puls. Naravno, pridržavajte se svoje terapije redovno – to je neophodno kako bi nivo krvnog pritiska bio u ravnoteži i ne bi izazvao ozbiljnije kardiovaskularne incidente.

Kiselo mleko ima visok sadržaj vode. Stoga je preporučljivo koristiti ga leti, kako bismo ostali dovoljno hidrirani.

Primena kod opekotina od sunca je takođe poznata od davnina – skoro da ne postoji neko ko nije posledice preteranog izlaganja suncu pokušao da sanira na ovaj način. I uspeo, što je najbitnije.

Može li se smršati uz kiselo mleko

Može, ali se kiselo mleko uglavnom stavlja u kontekst ekstremnih restriktivnih dijeta, što za organizam nije dobro. Naprotiv, može biti i opasno.

Studije ovu namirnicu svrstavaju o one koje redovnom, uravnoteženom konzumacijom u manjim količinama mogu da utiču na regulaciju telesne mase i smanjenje njenog indeksa. Suprotno njima, najčešće možemo da pročitamo da je kiselo mleko najbolje iskoristiti ako želimo da izgubimo kilograme u brzim, restriktivnim režimima ishrane u kojima se čak preporučuje dvonedeljna konzumacija kiselog mleka u dnevnoj količini od pola kilograma.

Dilema oko količina kiselog mleka i restriktivne dijete

U ovakvim dijetama kombinuje se kiselo mleko sa drugim zdravim namirnicama tako što se količina po obroku određuje prema ukusu i afinitetima u odnosu na druge namirnice (voće – sve osim grožđa, dinje i lubenice i to najviše 300 gr dvevno), meso (nemasna riba, piletina i ćuretina do 100 grama), 300 grama povrća dnevno (paradajz, paprika, krastavac, rotkva) i do 300 gr zelenog povrća (kupus, rukola, kelj, zelena salata).

Nijedan previše restriktivan režim ishrane nije dobar za organizam. Izuzetak su slučajevi alergije. Nutricionisti kažu da se umerenim korišćenjem kiselog mleka sa manje mlečne masnoće uz raznovrsnu ishranu i adekvatnu fizičku aktivnost takođe mogu skinuti kilogrami. Nema potrebe za unošenjem ekstremnih količina bilo koje vrste hrane.

Kiselo mleko i bebe

Kada se bebama uključuju ljudske namirnice, dobro je dodati i kiselo mleko. Najpogodnije je srednje masno kiselo mleko, kako bi se mikrobiom creva polako privikao na prednosti mlečne kiseline. To će biti korisno za zube, kosti i varenje bebe.

U kojim oblicima je najkorisnije za konzumaciju

Nutricionisti preporučuju čašu kiselog mleka na prazan stomak ujutru pre kafe, sa dodatkom kašike meda. Međutim, iako ga volimo u izvornom obliku, bilo da je odvojeno od drugih namirnica ili u kombinaciji sa onima koje su nam omiljene, kiselo mleko je najkorisnije u sledećem miksu:

  • kiselo mleko
  • rendani krastavac
  • malo belog luka
  • malo soli
  • voda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo