Naslovna / Ishrana

Tri aromatična, laka za spremanje i zdrava recepta sa bosiljkom

Priredio/la: I. V.|15:00 - 26. 01. 2021.

Zbog svoje neodoljive arome, bosiljak je jedan od najlepših svežih začina za dodavanje u namaze ili spravljenje svežih soseva

buter maslac s bosiljkom Tbor svoje arome u kuhinji se koriste i sveži i suvi listovi bosiljka Foto: Shutterstock

Narodna medicina prepoznala je bosiljak kao prirodni lek koji leči mnoge bolesti. Pokazalo se da je najdelotvorniji za lečenje bolesti organa za varenje – gastritis, pojave gasova u crevima, protiv nadimanja, zatvora i drugih tegoba koje prate poremećaj varenja. Baš zbog ovog dejstva mnogo se koristi i u kulinarstvu.

Bosiljak se ne seče nožem

U kuhinji se, zbog aromatičnog mirisa, koriste i sveži i suvi listovi bosiljka kako bi poboljšali varenje. Najkorisniji su listovi mlade biljke. Stručnjaci kažu – ako vam treba usitnjen bosiljak, nemojte ga seckati nožem, već ga iscepkajte rukama. Da bi se sačuvala aroma, bosiljak se u jelo dodaje pred sam kraj kuvanja. A dok je svež, dobro je dodati ga u omiljene namaze ili od njega napraviti čuveni pesto sos. Donosimo tri jednostavna recepta, zdrava i laka za spremanje.

krem sir s bosiljkom

Krem sir s bosiljkom Foto: Shutterstock

Krem sir s bosiljkom

Ako vam je potreban originalan i mirišljav sirni namaz, isitnite dosta listova svežeg bosiljka i pomešajte ih sa krem sirom. Umesto krem sira možete koristi i meki beli sir tzv. švapski koji ćete usitniti viljuškom ili u procesoru. Dobijenom namazu možete da dodate malo morske soli ako je sir neslan, malo maslinovog ulja, mlevenog crnog bibera ili čen, dva usitnjenog belog luka ( u zavisnosti od količine sira).

maslac-s-bosiljkom

Mirisni maslac služi se kao dodatak ribi i mesu Foto: Shutterstock

Maslac sa bosiljkom

Uz dodatak seckanog bosiljka od običnog maslaca dobićete mirisni. Za ovaj aromatični namaz potrebno vam je:

– dosta listova svežeg bosiljka

– 250 g maslaca

– 3 čena belog luka
– sok od pola limuna

Operite i osušite listove bosiljka, pa ih usitnite. Usitniti na mašinicu beli luk. Maslac penasto umutiti, ručno ili mikserom, dodajte usitnjen beli luk i sok od limuna. Sve dobro umešajte. Maslac možete da spakujete u teglicu, činiju za čuvanje hrane, a možete i da ga stavite na alu ili providnu foliju, urolate i napravite „salamicu“. Stavite je u zamrzivač, a već sutradan maslac možete da nasečete na kolutiće. Mirisni maslac služite uz ribu, topla peciva, domaću pogaču…

pesto sos

Pesto sos je čuveni italijanski specijalitet Foto: Shutterstock

Pesto-sos od bosiljka (za 6 osoba)

Pesto sos je italijanski specijalitet i služi kao osnova za pripremu drugih jela. Od namirnica je potrebno:
– 1 veza svežeg bosiljka
– 4 čena belog luka
– 250 ml maslinovog ulja
– 100g parmezana
– so, biber

Listove bosiljka i očišćen beli luk stavite u avan i dobro izgnječite. Dodajte ulje, so i biber. Umutite u mikseru tako da dobijete zeleni krem. Umešajte parmezan i ponovo promešajte. Sos služite uz testenine, pirinač, meso sa roštilja, ribu… Ovako pripremljen sos se može čuvati nekoliko nedelja u frižideru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo