Naslovna / Ishrana

Kako kafa utiče na naše zdravlje

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 03. 10. 2023.

Kad kažemo kafa najveći broj ljudi odmah pomisli na kofein, zato što je to najistraženija supstanca koja se nalazi u kafi i za nju imamo najviše studija koje pozitivne odnosno negativne efekte kofeina  – kaže na početku novog ePodcast prof. dr Svetlana Stanišić, redovni profesor na predmetima Ishrana i Osnove fizičke hemije

Zahvaljujući tome što ima prijatnu aromu i mnogo eteričnih ulja, kafa se danas uzgaja u oko 70 zemalja i koristi se širom sveta.  

U novoj epizodi ePodcasta naša gošća prof. dr Svetlana Stanišić je između ostalog objasnila i kako korišćenje kafe utiče na zdravlje i ima li veze koliko šoljica dnevno ovog napitka popijemo?

– Svakako da ima veze. Što se tiče kafe, za nekoga je dobra a za nekoga nije. Mnoge studije su pokazale da kafa ima pozitivan uticaj na zdravlje, međutim… Kod osoba koje imaju problem sa anemijom kafa može da dovede da se smanji mogućnost preuzimanja gvožđa u crevima, kod osoba koje imaju problem sa želucem, na primer gorušicu kofein pospešuje lučenje kiseline i može dovesti do gastritisa. Ako smo navikli na dve šoljice kafe dnevno, ako ih ne popijemo jedono što možemo osetiti je pospanost i umor – kaže prof dr Svetlana Stanišić.

Naša sagovornica istiće da što se tiče pozitivnog uticaja na zdravlje studije pokazuju da kafa smanjuje rizik od ciroze jetre, od Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i generalno neurodegenerativnih poremećaja. A to se pokazalo isto za kafu sa kofeinom i bez kofeina, što znači da se radi o tim hemijskim materijama koje nemaju veze sa kofeinom, odnosno koje se nalaze u kafi.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o Novinama u lečenju karcinoma pluća 

Prof. dr Svetlana Stanišić nam je takođe objasnila ko ne bi trebalo da koristi kafu i zašto?

Kafu sigurno ne bi trebalo da konzumiraju trudnice i to posebno u prvom trimestru trudnoće, zato što su tada najosjetljivije na eventualni pobačaj, a kofein povećava šansu za spontani pobačaj tako što utiče na glatku muskulaturu pa može i izazvati kontrakcije materice. Više od dvije šoljice kafe dnevno povećava duplo rizik za spontani pobačaj. Osim toga, kofein je aktivna supstanca koja prolazi placentalnu barijeru i utiče na mozak ploda i mi ne znamo tačno koje su sve posledice ukoliko majka koristi mnogo materija koje mogu da izazovu zavisnost, ali sigurno nije dobro da utiče na mozak ploda u periodu njegovog razvoja – upozorava prof. dr Svetlana Stanišić.

Da biste saznali koje su zdravstveni prednosti konzumiranja kafe i postoji li razlika između nes i turske, pogledajte naš ePodcast koji se nalazi na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Profesor Svetlana Stanišić, doktor stomatologije i doktor nauka fizičke hemije, predavač na Univerzitet Singidunum, autor knjige „Ako je hrana Vas porok…” i youtube kanala „Ishrana i zdravlje”.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo