Naslovna / Ishrana

Za koja stanja je korisna skuša, riznica proteina i dobrih masnoća

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 30. 10. 2023.

Jedna od najvećih nutritivnih prednosti skuše je to što spada u masne ribe, ali sa dobrim mastima i bez mnogo kalorija

Skuša Ukusna i zdrava, skuša je odličan izbor i za decu i za starije osobe Foto: Shutterstock

Skuša je jedna od najpopularnijih vrsta ribe ne samo zbog svojih zdravstvenih prednosti već i izvanrednog ukusa. Često se preporučuje osobama koje su anemične, ali i onima sa kardiovaskularnim bolestima.

Skuša nudi bogatstvo proteina i dobrih masti

U samo 100 grama skuše nalazi se čak 19 g kompletnih proteina. To je veoma značajno pre svega zbog esencijalnih aminokiselina koje naš organizam ne može da proizvede sam, već moramo da ih nadoknadimo kroz ishranu. Među njima se izdvaja leucin, jedna od ključnih materija neophodnih za sistezu proteina u mišićima.

Jedna od najvećih nutritivnih prednosti skuše je to što spada u masne ribe, a opet bez mnogo kalorija. Od 12 grama masti koliko ima u 100 g sveže skuše, svega 3 g čine zasićene masne kiseline i to one najdragocenije, omega-3 masne kiseline, kojih retko ima u velikim količinama u hrani.

Šta još od korisnih sastojaka sadrži skuša

U skuši se u visokim količinama nalaze gvožđe, vitamin B12 i folati. Svi ovi nutrijenti su važni za našu krv, crvena krvna zrnca i hemoglobin. Inače, gvožđe koje unesemo iz sveže ribe lakše se apsorbuje u telu od gvožđa koje unesemo iz biljnih izvora. U skuši su još:

  • niacin
  • vitamin B6 i drugi vitamini B grupe
  • riboflavin
  • magnezijum
  • fosfor
  • selen
  • kalijum
  • hlor
  • fluor
  • sumpor.

Stručnjaci posebno naglašavaju da se u ovoj ribi takođe nalazi i vitamin D, sa brojnim koristima za naše zdravlje i normalno funkcionisanje organizma. Skuša je odličan izvor belančevina i kako je već spomenuto, vrlo važnih masnoća.

Koliko skuša ima kalorija i zašto je dobro da je jedu deca

I pored toga što spada u masnu ribu, sveža skuša je srednje kalorična. U 100 g sirove skuše nalaze se 184 kalorije. Dodatna prerada ribe (konzerviranje) dodaće joj biiljno ulje, što će i povećati kalorije. Međutim, skuša i dalje u svežem stanju ima manje kalorija u odnosu na tunu, a preporučuje se da je što češće jedemo u svežem stanju, kako bismo uneli i što manje kalorija.

Fosfor u ribi učestvuje u gradnji fermenata, pokretača hemijskih reakcija u ćelijama. Zbog sadržaja fosfornih kiselina koje su važan gradivni deo kostiju, odnosno skeleta, skušu je zdravo davati deci. Kako koštana masa odraslih gubi na gustini i postaju krte i lomljive kako starimo, jasno je zašto je važno da jedemo skušu.

Skuša protiv Alchajmerove bolesti, za lepu kožu i kosu

Dobre masti iz skuše su „hrana“ za mozak, kosu i kožu i kosu, rad srca, nervni sistem i prevenciju brojnih bolesti među kojima je i Alchajmerova, sa kognitivnim problemima. Kao jedni od najmoćnijih antioksidanata, omega-3 masne kiseline aktivne su u borbi protiv slobodnih radikala što je značajno ne samo za borbu protiv infekcija i sporije starenje, već i odbranu protiv malignih bolesti.

Koristi od skuše za brojne zdravstvene probleme i stanja

Poznato je da vitamini B grupe učestvuju u metabolizmu masti i utiču na sintezu naše DNK. Konzumiranje skuše zbog svih navedenih koristi ima ulogu i u regulisanju nivoa šećera u krvi, blagotvorna je za nervni sistem i rad digestivnog trakta. Osobama koje imaju probleme sa anemijom savetuje se da jedu skušu jer njeni korisni sastojci pomažu u stvaranju hemoglobina i snabdevanju krvi kiseonikom.

Osobama koje boluju od astme skuša se takođe preporučuje, kao i trudnicama i dojiljama. Pored male dece, skuša je dobra i za ishranu adolescenata jer utiče na razvoj unutrašnjih organa, kostiju i ravnotežu hormona rasta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo