Naslovna / Ishrana

Ruski nutricionista: Ovako treba da se hranite ukoliko pijete antibiotike

Priredio/la: P. Živković|10:00 - 03. 12. 2020.

Antibiotici često izazivaju  stomačne tegobe, a ove probiotske namirnice će pomoći da creva nesmetano rade

prirpema zelene salate

Da biste pospešili oporavak posle infekcije i terapije antibioticima, jedite povrće Foto: Shutterstock

Zbog pandemije korona virusa mnogi pacijenti u svoje terapije moraju da uključe i antibiotike. Terapija antibioticima često može da našteti digestivnom sistemu iako je veoma važna u procesu izlečenja. Lekari najčešće prepisuju probiotike za saniranje ovih neprijatnih posledica. Ali, našem gastrointestinalnom traktu možemo dodatno da pomognemo  tako što ćemo u ishranu da uvedemo probiotske namirnice koja će pomoći korisnim bakterijama iz naših creva.

Imajte na umu da sledeći saveti ne mogu da zamene savete lekara i ni na koji način nisu zamena za prepisane lekove. Oni samo mogu da vam pomognu da brže oporavite svoj digestivni trakt.

O tome šta treba da jedete tokom i posle terapije antibioticima piše Ana Ivaškevič, klinički psiholog-nutricionista, članica Nacionalnog udruženja za kliničku ishranu Ruske Federacije:

— Svi znamo da antibiotici nepovoljno deluju na mikrofloru naših creva, bukvalno ubijaju i loše i dobre bakterije. Da biste smanjili neželjene efekte morate da se pridržavate određene dijete koja će u ishranu uključiti namirnice koja sadrži probiotike. Ove namirnice su neophodne kako bi se održala dobra ravnoteža bakterija u našim crevima.

Ishrana tokom terapije antibioticima

Najzdraviji probiotik je kiseli kupus. Na isti spisak možemo da dodamo pečene jabuke, kefir, domaći jogurt, pavlaku. Važno je da obratite pažnju na rok trajanja svih fermentisanih mlečnih proizvoda.

Banane, luk i beli luk pomoći će u stvaranju ravnoteže u stomaku. To su prebiotičke namirnice koje prijaju crevnoj mikroflori. Ali morate da budete oprezni: ne unosite više od 8-10 g od svake navedene namirnice dnevno. U svakom slučaju, preporuke zavise od osobe do osobe i stanja u kojem se nalazi vaša stomačna flora.

Po završetku terapije antibioticima

Kada se lečenje antibioticima završi, neophodno je da pomognete telu da se izbori sa svim negativnim efektima. Ovde su nam potrebne i probiotičke namirnice koje poboljšavaju varenje.

Savetovala bih vam da u prehranu uvedete nekoliko proizvoda sa liste, možda i sve:

Kiseli kupus;
spanać;
integralne žitarice;
jogurti, ali uvek prirodni, bez dodavanja preliva;
kefir;
termički obrađeno voće i povrće;
Prokelj;
peršun;

Ove namirnice izbacite iz ishrane

U periodu kada uzimamo antibiotike ili kad se oporavljamo od terapije, iz ishrane bi trebalo da isključimo:

grejpfrut;
alkohol;
kvasac i šećer (to znači da morate da se odreknete proizvoda od brašna, slatkiša…).

Ovi proizvodi, kao prvo, ometaju pravilnu apsorpciju antibiotika, a takođe mogu da izazovu mučninu, bolove u stomaku, pa čak i nepravilan srčani ritam. Lečenje antibioticima može da izazove i kvasac infekciju (kandidijaza), a brašno i slatkiši mogu nepovoljno uticati na stomačnu floru.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo