Naslovna / Ishrana

Samo dve porcije crvenog mesa nedeljno mogu da povećaju rizik od dijabetesa tipa 2

Priredio/la: S.St.|13:00 - 24. 11. 2023.

Postoji nekoliko različitih aspekata crvenog mesa koji mogu da ometaju potrebe tela za insulinom

crveno meso i dijabetes tipa 2 Novo istraživanje pokazalo je da dve porcije crvenog mesa nedeljno mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 Foto Shutterstock

Dve porcije crvenog mesa nedeljno mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 kod odraslih, otkriva nova studija. Na osnovu novog istraživanja, nedavno objavljenog u American Journal of Nutritiondve porcije neprerađenog crvenog mesa nedeljno povezane su sa većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 za 51 odsto. Kod dijabetesa tipa 2 telo nije u stanju da pravilno koristi insulin. Neki ljudi moći će da kontrolišu dijabetes modifikacijama u ishrani, dok će drugima možda biti potrebni lekovi.

– Jednostavno rečeno, preporučujemo da se potrošnja crvenog mesa ograniči na najviše dve porcije nedeljno, ali bi jednom nedeljno bilo bolje – rekao je dr Xiao Gu, vodeći autor studije i postdoktorski istraživač iz oblasti ishrane na Harvard T.H. Chan School of Public Health. Osim što su primetili negativan efekat crvenog mesa na rizik od dijabetesa tipa 2, istraživači su otkrili da su učesnici koji su crveno meso zamenili biljnim proteinima smanjili rizik od dijabetesa tipa 2. Dr Gu je objasnio da proteini na biljnoj bazi, poput orašastih plodova i pasulja, obično imaju puno nezasićenih masti i malo zasićenih masti.

– Ideja je da se crveno meso, koje je tradicionalno bilo glavni izvor proteina, zameni zdravim biljnim izvorima proteina u ishrani – rekao je dr Gu.

Uticaj crvenog mesa na insulin

Postoji nekoliko različitih aspekata crvenog mesa koji mogu da ometaju potrebe tela za insulinom. Zasićene masti mogu smanjiti funkciju beta ćelija kao i osetljivost na insulin, kaže Grace Derocha, registrovani dijetetičar i sertifikovani specijalista za pružanje nege kod dijabetesa i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku. Kada se to dogodi, telo možda neće proizvoditi toliko insulina koliko je potrebno za skladištenje viška šećera u krvi.

– Štaviše, insulin koji se proizvodi možda neće biti toliko efikasan da obavi svoj posao i bude ključ za otvaranje ćelija za skladištenje viška šećera u krvi – kaže Derocha. Ona je objasnila da posebno nizak sadržaj polinezasićenih masti (PUFA) u crvenom mesu može dovesti do povećanog rizika za dijabetes tipa 2. S druge strane, zamena malog unosa crvenog mesa hranom sa većom količinom PUFA može smanjiti insulinsku rezistenciju.

– Specifična PUFA, linolna kiselina, koja se konzumira u zamenu za čak 5 odsto zasićenih masti kao u crvenom mesu, pokazala je smanjenu insulinsku rezistenciju – rekla je ona.

Ali sadržaj zasićenih masti nije jedini aspekt crvenog mesa koji može biti prepreka nečijem insulinu.

Derocha je objasnila da hem gvožđe koje se nalazi u crvenom mesu povećava oksidativni stres i povećava otpornost na insulin. Ovo čini telo otpornijim na efikasno korišćenje insulina.

– Hem gvožđe takođe narušava funkciju beta ćelija, koje u pankreasu proizvode insulin – objasnila je ona.

Na kraju, prerađeno crveno meso obično ima visok sadržaj nitrata i njihovih nusproizvoda koji promovišu insulinsku rezistenciju i endotelnu disfunkciju, vrstu neopstruktivne koronarne arterijske bolesti (CAD). Kod ovog stanja, Derocha objašnjava da nema blokada srčanih arterija, ali se veliki krvni sudovi na površini srca sužavaju umesto da se šire (otvaraju).

– Neopstruktivna bolest koronarnih arterija obično pogađa više žena nego muškaraca i uzrokuje hronični bol u grudima – rekla je ona.

Iako ovi neželjeni efekti povezani sa crvenim mesom ne znače da moramo u potpunosti da ga isključimo iz svoje ishrane, važno je da znamo kako ovaj izvor proteina može negativno da utiče na različite aspekte našeg dobrog zdravlja.

Prednosti biljnog proteina

Dok crveno meso može predstavljati neke prepreke u vezi sa insulinom, biljni proteini imaju suprotan efekat.

Dr Gu je objasnio da proteini na biljnoj bazi sadrže mnogo nezasićenih masti i malo zasićenih masti. Ova kombinacija može smanjiti glavne biološke mehanizme koji mogu da dovedu do razvoja dijabetesa tipa 2.

– Naši nalazi snažno podržavaju činjenicu da će usvajanje ove dijetetske strategije pomoći u smanjenju individualnog rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i njegovih posledica, što će na kraju poboljšati zdravlje i dobrobit ljudi širom sveta – rekao je on.

Njegova studija analizirala je potrošnju crvenog mesa kod skoro 217.000 žena i muškaraca u Sjedinjenim Državama. Povećani rizik ostao je jak nakon prilagođavanja životnim i zdravstvenim faktorima kao što je indeks telesne mase (BMI), izveštavaju autori studije.

Američko udruženje za dijabetes preporučuje ograničavanje unosa crvenog mesa jer ono često sadrži više zasićenih masti, ali dr Gu ističe da se „ovo odnosi na sve”.

Alternativni izvori proteina

Za ljude koji žele da smanje unos crvenog mesa, kao alternativne izvore proteina Derocha preporučuje sledeće:

  • jaja
  • ribu
  • pasulj
  • grašak
  • mahunarke
  • tofu
  • tempeh
  • edamame
  • sočivo
  • speltu
  • spirulinu
  • amarant
  • kinou

Davanje prioriteta nižem riziku od dijabetesa

– Stope dijabetesa brzo rastu širom sveta, što je alarmantno upozorenje za stope koje će pratiti mnoga druga ozbiljna stanja. Stoga, smernice za ishranu treba da nastave da preporučuju ograničavanje unosa crvenog mesa i umesto toga savetuju uglavnom biljne izvore proteina ili skromne količine mlečne hrane – kaže dr Gu.

– Prevencija dijabetesa je važna jer ova bolest sama po sebi predstavlja ozbiljno opterećenje, a i glavni je faktor rizika za kardiovaskularne i bubrežne bolesti, rak i demenciju – rekao je dr Gu.

Veza između kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa svodi se na visok nivo šećera u krvi koji se vidi kod dijabetesa, koji oštećuje tkiva u svim delovima tela, uključujući krvne sudove, objasnio je dr Gu.

Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) iz 2019. procenjuje da se skoro 896.000 smrtnih slučajeva može pripisati potrošnji neprerađenog crvenog mesa na globalnom nivou. Uprkos ovim nalazima, i dalje ne može tako lako da se kaže da svi treba da prestanu da jedu crveno meso.

– Možda od slučaja do slučaja postoje i drugi specifični scenariji gde neko može imati koristi od konzumiranja crvenog mesa. Ali to je uvek situacija od slučaja do slučaja – rekla je Derocha.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo