Naslovna / Ishrana

Dud ima malo kalorija, a dosta proteina i vode: Više od voćne grickalice koju „pokupimo“ u prolazu

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 10. 04. 2024.

Dud sadrži tri puta više proteina u odnosu na druge sorte bobičastog voća

Dud Koji je zdraviji, crni ili beli dud? Foto: Shutterstock

Dud (Morus sp.) je bobičasto voće, po nutritivnom sastavu najsličnije smokvama. Obilje vitamina i minerala ali i slatkast ukus čini ga korisnim za zdravlje, a u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se vekovima za pomoć kod različitih zdravstvenih stanja.

Šta sadrži dud: Nutritivni sastav ploda – koliko ima kalorija, vode, proteina…

Zanimljivo je da se drvo duda na neki meridijanima tradicionalno uzgaja zbog lišća jer je to jedina hrana koju jedu svilene bube. Bobice duda mogu biti crne, bele ili crvene. Zdrava su grickalica koju možemo jesti u sirovom ili u sušenom stanju, ali i odličan sastojak za pravljenje voćnog soka, vina, džemova…

Sveži dudovi se sastoje od 88 odsto vode i imaju samo 60 kalorija po šoljici (otprilike 140 grama). U njoj je 9,8 odsto ugljenih hidrata, 1,7 odsto vlakana, 1,4 proteina i 0,4  masti.

U sušenom obliku tu je 70 odsto ugljenih hidrata, 14 odsto vlakana, 12 procenata proteina i 3 odsto masti, što ih čini prilično visokim sadržajem proteina u poređenju sa većinom bobičastog voća. Ovi ugljeni hidrati su uglavnom jednostavni šećeri kao što su glukoza i fruktoza, ali sadrže i malo skroba i vlakana.

Dud i vlakna

Dud imaju srednju količinu vlakana, što odgovara 1,7 odsto težine (oko 10 odsto) u svežem stanju. Ova vlakna su i rastvorljiva (25 odsto) u obliku pektina i nerastvorljiva (75 odsto) u obliku lignina. Vlakna nam pomažu da održimo zdrav sistem za varenje, smanjimo nivo holesterola i rizik od mnogih bolesti, pre svega gastroenteroloških i kardiovaskularnih.

Koje vitamine i minerale sadrži dud

Dud sadrži velike količine gvožđa i vitamina C, kao i kalijum i vitamine E i K:

  • vitamin C (važan za zdravlje kože i različite telesne funkcije)
  • gvožđe (različite funkcije, kao što je transport kiseonika kroz telo)
  • vitamin K1 (poznat i kao filohinon važan je za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju)
  • kalijum (esencijalni mineral koji može smanjiti krvni pritisak i rizik od srčanih oboljenja)
  • vitamin E (antioksidant koji štiti od oksidativnog oštećenja).

Ostala biljna jedinjenja

U dudu je i nekoliko biljnih jedinjenja kao što su antocijanini, hlorogenska kiselina, rutin i miricetin. Bobice duda jače boje (crne, ljubičaste) i one koje su zrele bogatije su ovim jedinjenjima od belih ili bobica roze boje.

  • Antocijanini. Porodica antioksidanata koji mogu inhibirati oksidaciju LDL (lošeg) holesterola i pružiti korisne efekte protiv srčanih bolesti. Glavni antocijanin u dudu je odgovoran za njihovu crnu, crvenu ili ljubičastu boju
  • Hlorogena kiselina. Antioksidans koji se nalazi u velikom broju voća i povrća.
  • Rutin. Moćan antioksidant koji može pomoći u zaštiti od hroničnih stanja kao što su rak, dijabetes i bolesti srca
  • Miricetin. Jedinjenje koje može imati zaštitni efekat protiv nekih karcinoma.

Potencijalne zdravstvene prednosti duda

Plod duda ili njegov ekstrakt mogu biti od određene koristi u slučaju više nekoliko hroničnih stanja kao što su bolesti srca, dijabetes, pa i maligne bolesti, kažu neke studije.

Niži holesterol

Studije na životinjama pokazuju da dud i ekstrakti duda mogu smanjiti višak masti i sniziti nivo holesterola. Oni takođe mogu poboljšati odnos između LDL (lošeg) i HDL (dobrog) holesterola. Pored toga, neki laboratorijski sugerišu da smanjuju stvaranje masti u jetri, čime potencijalno pomažu u prevenciji bolesti masne jetre.

Poboljšajte kontrolu šećera u krvi

Ljudi sa dijabetesom tipa 2 su u opasnosti od brzog porasta šećera u krvi i moraju biti oprezni kada jedu ugljene hidrate. Dud sadrži jedinjenje 1-deoksinojirimicin (DNJ), koje inhibira enzim u crevima i razgrađuje ugljene hidrate. Stoga, dud može biti od koristi protiv dijabetesa tako što usporava povećanje šećera u krvi nakon jela. Potrebne je više studija na ljudima kako bi se ispitale, odnosno potvrdili ovi navodi.

Potencijali u smanjenju rizika od raka i bolesti masne jetre

Pokazalo se da povećani stres u našem telu izaziva oksidativno oštećenje ćelija i tkiva, što je povezano sa povećanim rizikom od raka. Stotinama godina, dud je deo tradicionalne kineske medicine koji se koristio i slučaju karcinoma. Neki istraživači sada veruju da navodni efekti u prevenciji raka mogu imati naučnu osnovu.

Studije na životinjama pokazuju da antioksidansi u soku od duda mogu smanjiti oksidativni stres, što potencijalno smanjuje rizik od raka. Međutim, isto se odnosi i na voće i povrće uopšte. Nema zvaničnih dokaza da dud smanjuje rizik od raka više od drugog voća ili bobica.

Neželjeni efekti i moguće negativne reakcije

Alergija na dud je retka, ali je poznato da polen sa stabala duda izaziva alergijske reakcije kod osetljivih osoba. Ako ste osetljivi na polen breze, možda ćete reagovati i na dud. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo