Naslovna / Ishrana

Kada kivi može poboljšati naše raspoloženje i to za samo nekoliko dana

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 26. 02. 2024.

Zdrava ishrana pomaže u zaštiti kvaliteta života, ali istraživači i stručnjaci za ishranu i dalje nastoje da shvate mehanizme koji pokreću vezu između hrane i raspoloženja

kivi i mentalno zdravlje Voće je sastavni deo zdrave ishrane, a kivi je jedna od opcija koja nudi nekoliko zdravstvenih prednosti Foto Shutterstock

Nedavna studija pokazala je da kivi pomaže da se poboljša raspoloženje u roku od nekoliko dana kod ljudi sa niskim nivoom vitamina C. Studija objavljena u British Journal of Nutrition ispitala je kako kivi i vitamin C utiču na raspoloženje i koliko brzo su učesnici osetili poboljšanja raspoloženja. Rezultati pokazuju da jedenje kivija poboljšava raspoloženje nakon 4 dana, a uticaj na vitalnost i raspoloženje bio je nešto jači u poređenju sa učesnicima studije koji su primali suplemente vitamina C. Nalazi ukazuju na efekte vitamina C na mentalno zdravlje, kao i da bi izvori cele hrane mogli da budu najbolji način za dobijanje ove hranljive materije.

Koje su zdravstvene prednosti kivija

Voće je sastavni deo zdrave ishrane, a kivi je jedna od opcija koja nudi nekoliko zdravstvenih prednosti. Na primer, kivi može pomoći u funkcionisanju gastrointestinalnog trakta i poboljšati nivo šećera i lipida u krvi. Sadrži vlakna, kalijum i vitamin E i prilično visok nivo vitamina C.

Vitamin C je odlučujuća hranljiva materija koja pomaže u funkcionisanju imunog sistema i zarastanju rana. Ranije studije navode da suplementi vitamina C i voće bogato vitaminom C mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja.

Za trenutnu studiju, istraživači su pretpostavili da vitamin C može igrati ulogu u raspoloženju i zdravoj funkciji mozga. Interesovalo ih je kako bi unos voća mogao da utiče na mentalno zdravlje tokom određenog vremenskog perioda.

Da li je kivi dobar za mentalno zdravlje

U okviru ove studije analizirani su podaci iz trostrukog placebom kontrolisanog ispitivanja. Učesnici su bili između 18 i 35 godina i imali su nizak nivo vitamina C u plazmi. Bili su podeljeni u tri grupe: jedna grupa primala je svakodnevno suplement vitamina C, druga dva kivija dnevno, a treća tabletu placeba dnevno.

Istraživači su putem ankete na pametnim telefonima prikupljali podatke od učesnika, koji su analizu krvi radili svake 2 nedelje. Naučnici i učesnici nisu znali ko je primio placebo, a ko tablete vitamina C sve do završetka studije. Učesnici su dobijali voće, suplemente ili placebo četiri nedelje i odgovarali na anketu svaki drugi dan. Putem ankete prikupljeni su podaci o nekoliko komponenti, uključujući:

  • energiju i umor
  • raspoloženje
  • osećaj sreće
  • kvalitet i kvantitet sna
  • nivoe fizičke aktivnosti

Na osnovu njihove analize, istraživači su otkrili da su učesnici koji su konzumirali kivi primetili poboljšanje raspoloženja i vitalnosti oko 4. dana i poboljšanje osećaja sreće oko 14. dana. Poboljšanje raspoloženja kod ovih učesnika dostiglo je vrhunac između 14. i 16. dana. Učesnici u grupi sa suplementom vitamina C primetili su poboljšanje raspoloženja tek oko 12. dana.

Autor studije dr Tamlin Conner, psihološki naučnik i profesor na Odseku za psihologiju na Univerzitetu Otago, Novi Zeland, objasnila je:

– Kao deo ovog placebom kontrolisanog ispitivanja ishrane, koristili smo tehnologiju pametnih telefona da bismo ispitali raspoloženje tokom perioda od 8 nedelja i otkrili poboljšanja u raspoloženju nakon uvođenja celog proizvoda sa vitaminom C (kivi) već za četiri dana, koje je zatim dostiglo vrhunac za oko dve nedelje.

Studija ukazuje na važnost uključivanja vitamina C u obrazac ishrane i kako ovaj nutrijent može imati koristi za mentalno zdravlje. Takođe se navodi da korist može biti najizraženija kada potiče iz celih izvora hrane.

– Ovo ispitivanje naglašava ključnu tačku razlike između vitamina zasnovanih na hrani i vitamina iz sintetičkih izvora. Oni nisu ekvivalentni, a pristup „prvo i pre svega cela hrana” uvek treba da bude osnova za ispunjavanje nutritivnih zahteva i simptoma koji bi mogli biti povezani, kao što je raspoloženje – kaže Rick Miller, registrovani dijetetičar koji nije učestvovao u studiji.

Potrebno je više istraživanja o uticaju kivija na mentalno zdravlje

Uprkos obećavajućim nalazima koji podržavaju prednosti konzumiranja kivija, studija ima neka ograničenja.

Prvo, to je bilo posmatranje, tako da ne može dokazati da voće kivija izaziva podizanje raspoloženja ili druge ishode. Drugo, oslanjao se na samoizveštavanje učesnika, što ne garantuje da je uvek tačno.

Pored toga, studija je sprovedena tokom 8 nedelja i uključivala je samo relativno mali broj odraslih učesnika određenog uzrasta.

Anketa je takođe mogla da ograniči nalaze. Na primer, istraživači su uključili samo ograničene podatke iz profila skale ocenjivanja stanja raspoloženja u ankete učesnika, i slali su ih učesnicima samo svaki drugi dan.

Učesnici su takođe bili relativno psihološki zdravi, tako da je nejasno koliko bi intervencija bila korisna za ljude koji su emocionalno uznemireni.

Istraživači takođe nisu precizirali koliko vremena je učesnicima potrebno da konzumiraju suplemente ili kivi, a buduća istraživanja mogla bi da ispitaju uticaj tog vremena na rezultate.

Etničke razlike između grupa takođe su mogle da utiču na rezultate. Istraživači takođe priznaju da su druge komponente kivija, osim vitamina C, verovatno doprinele dobrobitima za mentalno zdravlje učesnika. Oni, na kraju, dodaju da je postojao određeni rizik za pristrasnost pozitivnog odgovora.

Dr Conner ističe sledeće oblasti za nastavak istraživanja:

– Želeli bismo da drugi naučnici testiraju obrasce vremenskog toka u raspoloženju nakon nutritivnih intervencija. Replikacija je važna u nauci. Kome su dijetetske intervencije najkorisnije? Da li neki ljudi imaju više ili manje koristi od vitamina C? Postoje li demografske, psihološke ili ekološke razlike koje predviđaju promenljivost u raspoloženju korišćenjem vitamina C?

Sve u svemu, rezultati i dalje ukazuju na prednosti kivija i vitamina C za mentalno zdravlje.

– Snaga nalaza za ljude sa niskim nivoom vitamina C je impresivna – kaže dr Alex Dimitriu, psihijatar i specijalista za medicinu spavanja i osnivač Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine u Kaliforniji koji nije bio uključen u istraživanje.

– Možda bi bilo dobro da je, osim kivija, dodato voće koje nije bogato vitaminom C. Za svakoga ko ne jede dovoljno citrusnog voća ili ima nizak nivo vitamina C, studije poput ove podržavaju značajnu korist od nimalo rizične i besplatne intervencije – unos više vitamina C u svoju ishranu – dodao je on i istakao:

– S obzirom na značajne prednosti normalnog nivoa vitamina C, ova studija naglašava važnost zdrave količine citrusa ili vitamina C u ishrani. U današnjem svetu, gde smo svi nestrpljivi, brzina ovih poboljšanja je izuzetna.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo