Zamena za so može da smanji smrtnost od svih uzroka kardiovaskularnih bolesti, navodi se u studiji objavljenoj u Annals of Internal Medicine. Naučnici sa Bond University u Kvinslendu (Australija) ispitivali su dugoročne efekte zamene soli na kardiovaskularne ishode pregledom 16 nasumičnih kontrolisanih studija. Istraživači su otkrili da zamena za so, posebno u starijoj populaciji, može da smanji rizik od smrtnosti od svih uzroka, kao i kardiovaskularnu smrtnost. Zamena za so je jeftina intervencija, bez korišćenja lekova, koja može da smanji ishode mortaliteta, a i ne povećava rizik od ozbiljnih neželjenih efekata, navode naučnici.
Višak natrijuma u organizmu je „tihi ubica“
Uprkos dobro poznatoj vezi između prekomerne konzumacije soli i visokog krvnog pritiska, mnogi se teško odriču soli. Takođe, težnja da se smanji količina soli ili natrijum hlorida, može da bude veoma neefikasna s obzirom na to da se natrijum dodaje velikom broju industrijskih namirnica, ali i hrani u restoranima.
Stručnjaci ističu da je mnogo razloga zbog kojih bi trebalo ograničiti so u ishrani. Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, pogađa skoro polovinu svetske populacije. Često se naziva „tihi ubica“ jer hipertenzija dovodi ljude u veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani udar, srčanu insuficijenciju i moždani udar.
Jedan od glavnih faktora koji doprinosi hipertenziji kod odraslih je višak natrijuma u ishrani. Natrijum, kao esencijalni nutrijent, potreban je u malim količinama za održavanje zdrave ravnoteže tečnosti i za normalno funkcionisanje mišića i nerava. Međutim, previše soli uzrokuje nakupljanje tečnosti u krvnim sudovima, prisiljavajući srce da snažnije radi kako bi pumpalo više krvi kroz telo povećavajući krvni pritisak u tom procesu.
Šta je zamena za so?
Smatra se da se visok nivo soli nalazi u mnogim obrađenim, upakovanim, pripremljenim i restoranskim namirnicama. U stvari, više od 75 procenata natrijuma koje ljudi konzumiraju dolazi iz ove vrste hrane, a ne iz slanika. Iako Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje da odrasli ne konzumiraju više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno, a da je 1.500 miligrama dnevno još bolji cilj, prosečna odrasla osoba konzumira više od 3.400 miligrama natrijuma svakog dana – što je daleko iznad preporučene granice.
Većina zamena za so zamenjuje natrijum u potpunosti ili delimično za kalijum hlorid, prirodno jedinjenje nalik soli, koje je po ukusu slično natrijumu. Za mnoge ljude, kalijum hlorid i natrijum imaju dovoljno sličan ukus tako da obična so lako može zameniti. Međutim, za neke, kalijum hlorid ima gorak i/ili metalni ukus, posebno kada se koristi u većim količinama.
Za ljude koji ne vole čiste zamene za so na bazi kalijum hlorida, „laki“ proizvodi soli sadrže mešavine natrijum hlorida i kalijum hlorida. Često označeni kao proizvodi sa „niskim sadržajem natrijuma“, ove alternative soli imaju tradicionalniji ukus soli, ali sadrže manje natrijuma od konvencionalne kuhinjske soli.
Da li je svaka zamena za so dobra za ljudski organizam?
Kalijum hlorid sadrži kalijum, mineral koji može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska. Kao rezultat toga, kombinacija smanjenja natrijuma uz povećanje dodatnog kalijuma može da učini zamene soli zdravom alternativom za mnoge ljude.
Međutim, neki ljudi treba da izbegavaju dodatni kalijum koji se nalazi u zamenama za so. Zamenska so može da podigne nivo kalijuma u krvi na opasne nivoe kod ljudi sa stanjima kao što su bolesti bubrega, bolesti srca, bolesti jetre i dijabetesa. Takođe, zamena za so može da podigne nivo kalijuma u krvi čoveka na nezdrav nivo u slučaju da ta osoba uzima određene lekove za snižavanje krvnog pritiska, uključujući inhibitore enzima koji konvertuje angiotenzin (ACE) i diuretike koji štede kalijum. U tom slučaju neophodna je konsultacija sa lekarom.
Druge zdrave alternative za so
Smanjenje unosa soli ne znači da moramo da se lišimo užitka u ukusnoj hrani. Nutricionisti i dijetetičari često preporučuju ljudima koji žele da smanje unos natrijuma da pokušaju da kuvaju sa različitim biljem i začinima. Neke ukusne zamene za so koje mogu da se probaju su:
- Beli luk
- Limunov sok ili kora
- Mleveni crni biber
- Sušeni luk ili luk u prah
- Balzamiko, jabukovo i crveno vinsko sirće
- Aleva paprika
- Đumbir
- Ruzmarin, korijander, kopar, žalfija, estragon i cimet.
Ne vidim naznake da je so jodirana, a jod je neophodan za nas. Želim da kažem, zamjenimo li so, moramo nadomjestiti jod.