Naslovna / Ishrana

Krastavac treba jesti svakodnevno zbog ovih 7 zdravstvenih prednosti

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 20. 04. 2024.

U srednjoj porciji krastavca ima samo 8 kalorija, ali su tu i magnezijum, kalijum, vitamin C, vitamin K i mangan

Krastavac Najviše vode, malo masti i kalorija Foto: Shutterstock

Krastavac je namirnica čije su brojne zdravstvene prednosti iskoristljive bez obzira na doba godine. Leti nas osvežava, ali mu zima ništa ne oduzima – kad god da ga jedemo daje nam neophodne vitamine, minerale i antioksidante.

Zašto krastavac spada u najzdravije namirnice sa najboljim nutritivnom profilom

Prednosti krastavca se kreću od bolje hidratacije, gubitka težine i izbacivanja toksina, do zdravije i lepše kože. Spada u namirnice koje sadrže visok procenat vode, gotovo da nema masnoća, uz veoma malo kalorija.

Štaviše, naglašava čuveni nutricionista i holističar Manisha Copra, krastavac spada u namirnice sa najboljim nutritivnim profilom. Retke su druge povrtarske vrste koje imaju tako dobre prednosti poput krastavca ne samo za opšte zdravlje već i regulaciju telesne težine, posledično i sprečavanje hroničnih bolesti koje izaziva gojaznost. U jednoj manjoj porciji isečenog krastavca od 180 grama ima samo 8 kalorija, ali i:

  • 1,9 grama ugljenih hidrata
  • 0,3 grama vlakana
  • 0,3 grama proteina

Tu su i druge hranljive materije: magnezijum, kalijum, vitamin C, vitamin K i mangan. Manisha Copra izdvaja najvažnijih 7 prednosti krastavca.

1. Hidratacija je nosilac zdravlja

Krastavac se većinski sastoji od vode, a uredna hidratacija je osnova dobrog zdravlja. Dakle, ovo povrće održava naše telo hidriranim dugo vremena a istovremeno diuretičkim svojstvima podstiče izbacivanje toksina. Važno je znati da je glavobolja jedan od najčešćih posledica dehidratacije, a da mnogi ljudi ne unose dovoljno tečnosti u toku dana.

2. Krastavac sprečava zatvor

Još jedna velika prednost krastavca je bogatstvo sadržajem vlakana. Ona sprečavaju zatvor i obezbeđuje redovno pražnjenje creva. Biljna vlakna su neuporedivo zdravija od životinjskih, brže se apsorbuju i utiču na bolju peristaltiku creva.

3. Mršavljenje je mnogo lakše ako jedemo krastavac

Krastavci imaju malo kalorija i masti, ali mnogo drugih hranljivih materija. Zanimljivo je da je krastavac „laka“ namirnica, a da nam daje duži osećaj sitosti. Nije bez razloga deo gotovo svih redukovanih režima ishrane koji imaju za cilj gubitak kilograma. Uz to, nisu zebeležene alergije na krastavac.

4. Pomaže u održavanju dobrog nivoa šećera u krvi

Dobar nutritivni profil zaslužan je i za to što krastavac može da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi. Zbog toga je dobro uvrstiti ga u jelovnik i osoba sa dijabetesom, ali i onih koji nemaju ovakve probleme, jer je prevencija pola zdravlja. Uravnotežena ishrana sa malo masnoća utiče i na izbegavanje komplikacija u hroničnim bolestima metaboličnog i kardiovaskularnog sistema.

5. Krastavac jača imunitet

Krastavci su izuzetno bogati antioksidansima. Sprečavaju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i njihovo oksidativno delovanje, što je osnova nastanka mnogih bolesti, među kojima i malignih. Poznato je da je u osnovi ovih bolesti loš imunski odgovor, a antioksidansi su u tom procesu neizbežne i najvažnije supstance.

6. Konzumiranje krastavca i bolji vid

Krastavac takođe sadrži vitamin A koji poboljšava naš vid. Zdravlje očiju bi trebalo održati što stabilnijim, jer ono prirodno opada kako starimo. Katarakta, makularna degeneracija, smanjenje vidnog polja i povišen očni pritisak su najčešće bolesti očiju, koje možemo prevenirati i barem malo odložiti i što boljim izborom namirnica.

7. Uticaj na zdravu i lepu kožu

Krastavci se često koriste kao deo preparata za negu kože jer njihovi sastojci imaju izuzetno umirujuća svojstva. Oni hlade, hidriraju i iniciraju prirodno izbacivanje toksičnih materija nagomilanih u slojevima epidermisa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dušan
15:55, 21. 04. 2024.
Odgovori

Da li je zdraviji oljusten ili ceo?

Zajic
19:55, 21. 04. 2024.
Odgovori

Narocito svež

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo