Krastavac treba jesti svakodnevno zbog ovih 7 zdravstvenih prednosti
U srednjoj porciji krastavca ima samo 8 kalorija, ali su tu i magnezijum, kalijum, vitamin C, vitamin K i mangan
Krastavac je namirnica čije su brojne zdravstvene prednosti iskoristljive bez obzira na doba godine. Leti nas osvežava, ali mu zima ništa ne oduzima - kad god da ga jedemo daje nam neophodne vitamine, minerale i antioksidante.
Zašto krastavac spada u najzdravije namirnice sa najboljim nutritivnom profilom
Prednosti krastavca se kreću od bolje hidratacije, gubitka težine i izbacivanja toksina, do zdravije i lepše kože. Spada u namirnice koje sadrže visok procenat vode, gotovo da nema masnoća, uz veoma malo kalorija.
Štaviše, naglašava čuveni nutricionista i holističar Manisha Copra, krastavac spada u namirnice sa najboljim nutritivnim profilom. Retke su druge povrtarske vrste koje imaju tako dobre prednosti poput krastavca ne samo za opšte zdravlje već i regulaciju telesne težine, posledično i sprečavanje hroničnih bolesti koje izaziva gojaznost. U jednoj manjoj porciji isečenog krastavca od 180 grama ima samo 8 kalorija, ali i:
- 1,9 grama ugljenih hidrata
- 0,3 grama vlakana
- 0,3 grama proteina
Tu su i druge hranljive materije: magnezijum, kalijum, vitamin C, vitamin K i mangan. Manisha Copra izdvaja najvažnijih 7 prednosti krastavca.
1. Hidratacija je nosilac zdravlja
Krastavac se većinski sastoji od vode, a uredna hidratacija je osnova dobrog zdravlja. Dakle, ovo povrće održava naše telo hidriranim dugo vremena a istovremeno diuretičkim svojstvima podstiče izbacivanje toksina. Važno je znati da je glavobolja jedan od najčešćih posledica dehidratacije, a da mnogi ljudi ne unose dovoljno tečnosti u toku dana.
2. Krastavac sprečava zatvor
Još jedna velika prednost krastavca je bogatstvo sadržajem vlakana. Ona sprečavaju zatvor i obezbeđuje redovno pražnjenje creva. Biljna vlakna su neuporedivo zdravija od životinjskih, brže se apsorbuju i utiču na bolju peristaltiku creva.
3. Mršavljenje je mnogo lakše ako jedemo krastavac
Krastavci imaju malo kalorija i masti, ali mnogo drugih hranljivih materija. Zanimljivo je da je krastavac "laka" namirnica, a da nam daje duži osećaj sitosti. Nije bez razloga deo gotovo svih redukovanih režima ishrane koji imaju za cilj gubitak kilograma. Uz to, nisu zebeležene alergije na krastavac.
4. Pomaže u održavanju dobrog nivoa šećera u krvi
Dobar nutritivni profil zaslužan je i za to što krastavac može da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi. Zbog toga je dobro uvrstiti ga u jelovnik i osoba sa dijabetesom, ali i onih koji nemaju ovakve probleme, jer je prevencija pola zdravlja. Uravnotežena ishrana sa malo masnoća utiče i na izbegavanje komplikacija u hroničnim bolestima metaboličnog i kardiovaskularnog sistema.
5. Krastavac jača imunitet
Krastavci su izuzetno bogati antioksidansima. Sprečavaju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i njihovo oksidativno delovanje, što je osnova nastanka mnogih bolesti, među kojima i malignih. Poznato je da je u osnovi ovih bolesti loš imunski odgovor, a antioksidansi su u tom procesu neizbežne i najvažnije supstance.
6. Konzumiranje krastavca i bolji vid
Krastavac takođe sadrži vitamin A koji poboljšava naš vid. Zdravlje očiju bi trebalo održati što stabilnijim, jer ono prirodno opada kako starimo. Katarakta, makularna degeneracija, smanjenje vidnog polja i povišen očni pritisak su najčešće bolesti očiju, koje možemo prevenirati i barem malo odložiti i što boljim izborom namirnica.
7. Uticaj na zdravu i lepu kožu
Krastavci se često koriste kao deo preparata za negu kože jer njihovi sastojci imaju izuzetno umirujuća svojstva. Oni hlade, hidriraju i iniciraju prirodno izbacivanje toksičnih materija nagomilanih u slojevima epidermisa.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zajic
Narocito svež
Podelite komentar
Dušan
Da li je zdraviji oljusten ili ceo?
Podelite komentar