Krastavac je namirnica čije su brojne zdravstvene prednosti iskoristljive bez obzira na doba godine. Leti nas osvežava, ali mu zima ništa ne oduzima – kad god da ga jedemo daje nam neophodne vitamine, minerale i antioksidante.
Zašto krastavac spada u najzdravije namirnice sa najboljim nutritivnom profilom
Prednosti krastavca se kreću od bolje hidratacije, gubitka težine i izbacivanja toksina, do zdravije i lepše kože. Spada u namirnice koje sadrže visok procenat vode, gotovo da nema masnoća, uz veoma malo kalorija.
Štaviše, naglašava čuveni nutricionista i holističar Manisha Copra, krastavac spada u namirnice sa najboljim nutritivnim profilom. Retke su druge povrtarske vrste koje imaju tako dobre prednosti poput krastavca ne samo za opšte zdravlje već i regulaciju telesne težine, posledično i sprečavanje hroničnih bolesti koje izaziva gojaznost. U jednoj manjoj porciji isečenog krastavca od 180 grama ima samo 8 kalorija, ali i:
- 1,9 grama ugljenih hidrata
- 0,3 grama vlakana
- 0,3 grama proteina
Tu su i druge hranljive materije: magnezijum, kalijum, vitamin C, vitamin K i mangan. Manisha Copra izdvaja najvažnijih 7 prednosti krastavca.
1. Hidratacija je nosilac zdravlja
Krastavac se većinski sastoji od vode, a uredna hidratacija je osnova dobrog zdravlja. Dakle, ovo povrće održava naše telo hidriranim dugo vremena a istovremeno diuretičkim svojstvima podstiče izbacivanje toksina. Važno je znati da je glavobolja jedan od najčešćih posledica dehidratacije, a da mnogi ljudi ne unose dovoljno tečnosti u toku dana.
2. Krastavac sprečava zatvor
Još jedna velika prednost krastavca je bogatstvo sadržajem vlakana. Ona sprečavaju zatvor i obezbeđuje redovno pražnjenje creva. Biljna vlakna su neuporedivo zdravija od životinjskih, brže se apsorbuju i utiču na bolju peristaltiku creva.
3. Mršavljenje je mnogo lakše ako jedemo krastavac
Krastavci imaju malo kalorija i masti, ali mnogo drugih hranljivih materija. Zanimljivo je da je krastavac „laka“ namirnica, a da nam daje duži osećaj sitosti. Nije bez razloga deo gotovo svih redukovanih režima ishrane koji imaju za cilj gubitak kilograma. Uz to, nisu zebeležene alergije na krastavac.
4. Pomaže u održavanju dobrog nivoa šećera u krvi
Dobar nutritivni profil zaslužan je i za to što krastavac može da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi. Zbog toga je dobro uvrstiti ga u jelovnik i osoba sa dijabetesom, ali i onih koji nemaju ovakve probleme, jer je prevencija pola zdravlja. Uravnotežena ishrana sa malo masnoća utiče i na izbegavanje komplikacija u hroničnim bolestima metaboličnog i kardiovaskularnog sistema.
5. Krastavac jača imunitet
Krastavci su izuzetno bogati antioksidansima. Sprečavaju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i njihovo oksidativno delovanje, što je osnova nastanka mnogih bolesti, među kojima i malignih. Poznato je da je u osnovi ovih bolesti loš imunski odgovor, a antioksidansi su u tom procesu neizbežne i najvažnije supstance.
6. Konzumiranje krastavca i bolji vid
Krastavac takođe sadrži vitamin A koji poboljšava naš vid. Zdravlje očiju bi trebalo održati što stabilnijim, jer ono prirodno opada kako starimo. Katarakta, makularna degeneracija, smanjenje vidnog polja i povišen očni pritisak su najčešće bolesti očiju, koje možemo prevenirati i barem malo odložiti i što boljim izborom namirnica.
7. Uticaj na zdravu i lepu kožu
Krastavci se često koriste kao deo preparata za negu kože jer njihovi sastojci imaju izuzetno umirujuća svojstva. Oni hlade, hidriraju i iniciraju prirodno izbacivanje toksičnih materija nagomilanih u slojevima epidermisa.
Da li je zdraviji oljusten ili ceo?