Naslovna / Ishrana

Pasulj s listićima nane olakšava probavu i reguliše šećer a kako se sprema u Hilandaru

Priredio/la: D. T.|11:00 - 29. 04. 2024.

Relativno jeftine namirnice, koje se nekada nazivaju i „sirotinjskom hranom“, mogu u bitnoj meri da ojačaju zdravlje, obezbede telu dovoljno energije, vitalnosti i dobre kognitivne sposobnosti čak i u starijem životnom dobu

pasulj Foto: Shutterstock

Pasulj je dragocen izvor proteina, on je namirnica i koja olakšava probavu, reguliše šećer u krvi, štiti od kardiovaskularnih bolesti. Veruje se da čaj od mahuna pasilja može da reguliše trigliceride, holesterol. Pasulj je biljka koja se preporučuje i osobama koje pate od reumatskih bolova.

Pasulj mora dobro da se skuva

Može da se spremi kao posno jelo, bez mesa. Pasulj može da izazove neprijatno nadimanje, pa je savet da se kuva sa listićima nane koji mogu da ublaže moguće stomačne probleme.

Pasulj sadrži lektine (fazeolin), tripsin inhibitore i mora dobro da se skuva, kako bi se razlažio fazeolin koji može da ima i toksična svojstva, upozoravaju fitoterapeuti.

Pasulj je namirnica koja pripada porodici leguminoza, mahunastog povrća poput sočiva, graška, boba i soje. Sve ove relativno jeftine namirnice, koje se nekada nazivaju i „sirotinjskom hranom“, mogu u bitnoj meri da ojačaju zdravlje, obezbede telu dovoljno energije, vitalnosti i dobre kognitivne sposobnosti čak i u starijem životnom dobu, smatraju stručnjaci.

Prevenira bolesti srca

Leguminoze obiluju proteinima biljnog porekla, sadrže dosta vlakana, malo masti i ne sadrže holesterol, zasićene i trans masti. Pojedina istraživanja navode da ishrana u kojoj se na trpezi obavezno nalaze leguminoze, poput pasulja, mogu da smanje rizik od srčanih bolesti, pa čak da su i dobra prevencija nekih oblika raka, kao što je rak debelog creva.

Strjučnjaci ipak, naglašavaju da ne postoji još dovoljno jasnih saznanja koja mogu ovo i da potrvrde, posebno kada je reč o prevenciji karcinoma.

Pasulj sa nanom na hilandarski način

Potrebno je pola kilograma pasulja, po mogućnosti tetovca, ali može i neka druga vrsta, ista količina crnog luka, oko 3 čena belog luka, jedna kašika nane.

Kao začini dodaju se lovor, 250 ml gustog soka od paradajza, mogu i komadići svežeg paradajza ili pire od paradajza (dve kašike), suvi začini, so, biber po ukusu, peršun, 100 ml ulja (maslinovog). Ulje nije obavezno, mogu se dodati i suve paprike ili začin od suvih paprika.

Paziti da se zrnca pasulja ne raspadnu

Pasulj je potrebno oprati i ostaviti ga najbolje preko noći u hladnoj vodi. Pre kuvanja obavezno je prosuti vodu u kojoj je stajao pasulj, pa potom dodati hladnu vodu i kuvati. Kada provri, prosuti vodu, pa dodati svežu vodu i nanu. Bitno je da se dobro skuva, ali da se zrnca pasulja ne raspadnu.

Potom u duboku posudu dodati ulje. Kada se malo zagreje, dodati iseckan crni luk u istoj količini kao i pasulja, u ovom slučaju pola kilograma. Kada crni luk omekša, dodati sitno iseckan beli luk, sok od paradajza ili komadiće paradajza, kašiku ajvara po ukusu, začin od paprike ili suve crvene paprike.

U ovu smesu staviti biber, so, pa potom oceđen pasulj, preliti vodom u kojoj se kuvao pasulj, dovoljno samo da ga prekrije, da ne bude ni previše ni premalo. Kuvati pasulj dok ne proključa uz povremeno blago mešanje.

Na kraju dodati suve začine po ukusu, peršun, majkinu dušicu, origano. Sve sipati u pekač i, ukoliko je potrebno, dodati još vode u kojoj se kuvao pasulj. U već zagrejanu rernu na 175°C staviti pasulj i peći oko 45 minuta, ako se peče koji minut duže pasulj će biti suvlji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo