Visok holesterol je stalni zdravstveni problem većine savremenog sveta. Holesterol je bitan za dobro funkcionisanje svake ćelije. Njegova koncentracija u krvi povezana je sa metabolizmom masnoća, a zavisi od načina ishrane, dobrog rada jetre i bubrega, žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Pojedina istraživanja navode da konzumacija pasulja, koga često zovu i „sirotinjska hrana“ može da bude od velike pomoći u borbi protiv povišenog holesterola.
Bogata „sirotinjska hrana“
Pasulj je jedan od najboljih izvora proteina, mahunarka koja je sastavni deo naše tradicionalne ishrane. Epitet „sirotinjska hrana“ dobio je zato što je često bio sastavni deo ishrane osoba koje nisu mogle da priušte meso u dovoljnim količinama. Pored bogatstva proteina, pasulj je i visoko kalorična namirnica, koja pruža dugotrajan osećaj sitosti. U zavisnosti od vrste u 100 grama pasulja ima između 282 do 302 kalorije.
Kako pasulj može da reguliše visok holesterol?
Stručnjaci za ishranu navode da pasulj sadrži manje zasićenih masti od drugih vrsta mahunarki. Ipak ima dosta rastvorljivih vlakana koja mogu da regulišu povišene vrednosti holesterola, navode nutricionisti. Veruje se da jedna porcija pasulja može da u bitnoj meri snizi visok holesterol.
U proseku u 100 grama pasulja ima oko 52 grama ugljenih hidrata, 26 grama belančevina, dva grama masti, četiri grama vlakana. Pasulj sadrži i fosfor, kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum.
Studija objavljena u časopisu The Journal of Nutrition iz 2021. godine pratila je odrasle osobe koje su jednom nedeljno konzumirale jednu porciju pasulja tokom četiri nedelje. Istraživanje navodi da su posle mesec dana ispitanici imali manje vrednosti holesterola. Veruje se da češća konzumacija pasulja može efikasno da smanji količine „lošeg“ holesterol (lipoproteina niske gustine ili LDL) i ukupnog holesterola. Smatra se da su efekti bolji ako se koriste sorte pasulja tamnije nijanse.
Umesto mesa pasulj
Pojedini stručnjaci čak navode da bi bilo dobro ako je moguće da umesto mesa, koje ima dosta zasićenih masti i holesterola konzumiramo samo pasulj. Ne mora da se koristi isključivo kao čorbast ili prebranac, pasulj možemo da dodamo u salate od povrća i druga jela. Preporuka je da ako koristimo konzervisani pasulj proverimo količine soli u njemu i da ga ako je potrebno malo properemo hladnom vodom.
Kome se ne savetuje pasulj?
Mnoge osobe se nadimaju posle konzumacije pasulja, zato se savetuje da se u pasulj dodaju začini koji mogu da smire stomak i neprijatne gasove, ka ona primer, listići nane, kim, đumbir. Savet je i da se pre pripreme pasulj potopi u vodu kako bi bio lakše svarljiv.
Pojedini stručnjaci, upozoravaju da bi pasulj trebalo da izbegavaju pacijenti koji pate od osteoporoze i anemije, zbog fitinske kiseline koja može da oteža apsorpciju gvožđa i kalcijuma. Ne savetuje se ni bubrežnim pacijentima, jer ima dosta belančevina.