Naslovna / Prirodna medicina

Limun, đumbir i beli luk: Prirodni eliksir za bolji nivo holesterola i krvnog pritiska

Priredio/la: Ma.R.|Izvor: timesofindia.com|9:00 - 01. 09. 2024.

Luk, limun i đumbir su sastavni deo mediteranske ishrane, osnove promene životnih navika kada želimo da skinemo višak kilograma ali i preveniramo gojaznost, dijabetes, srčane i kardiovaskularne bolesti

Holesterol Priroda nudi pregršt mogućnosti da poboljšamo zdravlje, ali nijedan prirodni preperat ne može da zameni statine niti drugu propisanu terapiju Foto: Shutterstock

Holesterol i visok krvni pritisak mogu uspešno da se drže pod kontrolom primenom terapije i promenom životnih navika – adekvatnom ishranom i redovnom umerenom fizičkom aktivnošću. Uz to, priroda nudi broje načine da se ovom režimu doprinese i da svoje zdravlje vratimo u normalu.

Šta je važno znati i ispoštovati pre uvođenja prirodnih preparata u ishranu

Pre svega je važno napomenuti da ni jedan prirodni preparat ne može da zameni propisanu terapiju od strane lekara, iako svakodnevna konzumacija napitaka od voća i povrća može da odigra ulogu u stabilizaciji stanja i održavanju vrednosti. Postoji pregršt kombinacija koje možete da koristite kao dodatak ishrani. Pre uvođenja u ishranu ili režim užine ili dodatka svakodnevnom jelovniku, proverite da li ste na neki sastojak alergični ili se konsultujte sa stručnim licem.

Visok holesterol i krvni pritisak, gojaznost i brojne bolesti posledica su genetike, ali i načina života

Stres, nezdrave navike u ishrani, nepravilni obrasci spavanja i neuravnotežen način života mogu da izazovU više bolesti ja poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, srčanih i kardiovaskularnih bolesti. Ishrana je najvažniji faktor u smanjenju vrednosti „lošeg“ holesterola. Takođe, i dragocena pomoć u upravljanju visokim krvnim pritiskom i podsticanju gubitka težine. Ukoliko uz promenu ishrane, pre svega primenu mediteranskog načina praktikujete i redovnu, svakodnevnu umerenu fizičku aktivnost, vrednosti na prvom kontrolnom merenju parametara u krvi biće značajno redukovane.

Luk, limun i đumbir su sastavni deo mediteranske ishrane. Stoga nije čudo što se ova kombinacija često preporučuje osobama koje imaju probleme sa pritiskom ili gojaznošću.

Koja korisna svojstva ima ova kombinacija i kako može da deluje na holesterol i krvni pritisak

Prepun antioksidansa, minerala i vitamina, ovaj napitak delovaće kao eliksir za celo telo. Đumbir, beli luk i limun prepuni su prirodnih komponenti koje pomažu u smanjenju telesne masti, a to su pokazale i laboratorijske studije. Sastojci iz njih mogu da pomognu u procesu u otčepljavanja arterija i razlaganja plakova. Doprinose smanjenju nivoa LDL holeterola.Uz to, poboljšavaju zdravlje disajnih puteva i sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.

Sva tri sastojka su dobar izvor vitamina C i limunske kiseline. Vitamin C je dragocen za jači imunitet i pomaže u regeneraciji ćelija.

Kako napraviti napitak od limuna, đumbira i belog luka i koji je pravilan način konzumacije

Osnovni recept je veoma jednostavan: u šerpu sipajte 5 šoljica vode, 3 rendana manja korena đumbira, 4 čena belog luka i dobro prokuvajte. Skinite sa vatre i dodajte sok od tri limuna srednje veličine. Procedite čuvajte u staklenoj flaši. Napitku možete dodati jabukovo sirće i med.

Drugi način pripreme je da nakon kuvanja sve izblendirate i pijete sa pulpom. Po jednu čašu uz sporo pijuckanje konzumirajte pola sata pre ručka ili večere.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo