Naslovna / Ishrana

Suvo voće jednako je zdravo koliko i sveže, ali ipak obratite pažnju na jedan detalj

Priredio/la: P.Ž.|17:00 - 11. 12. 2020.

Prema najnovijoj studiji suvo voće ima određene  prednosti u odnosu na sveže

suvo voće U zimskom periodu suvo voće stupa na našu trpezu Foto: Shutterstock

Poznato je da voće sadrži mnogo hranljivih sastojaka, uključujući vlakna, kalijum i bioaktivne sastojke zdrave za srce. Brojne studije su pokazale zdravstvene prednosti voća, ali dolaskom zime ova zdrave namirnice više ne može da se nađemo u takvom izobilju kao što je to bio slučaj u toplim danima.

Međutim, sada kada su nam tokom pandemije vitamani i minerali toliko neophodni, čime možemo da zamenimo sveže voće?  Odgovor je jednostavan – suvim voćem!

Šta kaže nauka?

Jedna nova američka studija je pokazala da sušeno voće nije ništa manje korisno za zdravlje od svežeg. Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu „Academy of Nutrition and Dietetics Journal“.

Naime, istraživači sa Državnog univerziteta u Pensilvaniji hteli su da ispitaju da li kozumiranjem suvog voća naše telo dobijama iste benefite kao i kad konzumiramo sveže. Oni su analizirali podatke dobijene tokom Nacionalnog ispitivanja zdravstvenog stanja i ishrane, sprovedenog u Sjedinjenim Državama u periodu 2007-2016. godine.

Tokom te opsežne ankete učesnici su pružali informacije o svim namirnicama koje su dnevno konzumirali. Takođe prikupljeni si u podaci o zdravstvenom stanju, uključujući indeks telesne mase, obim struka i krvni pritisak.

Među ispitanicima starijim od 20 godina, autori su izdvojili 25.590 ljudi koji su svakodnevno jeli jednu šaku ili više sušenog voća.  Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da ljudi koji su redovno konzumirali sušeno voće u proseku imaju bolje zdravstvene parametre od ostalih. Oni su imali niži indeks telesne mase, manji obim struka i stabilan krvni pritisak.

Obratite pažnju!

Količina unetih hranljivih sastojaka takođe je bila veća. Ali, naučnici upozoravaju da je za dobre rezultate potrebna umerenost – suvo voće može da podigne i vrednost šećera u krvi.

– Sušeno voće može da bude odličan dodatak ishrani, ali ljudi treba da biraju  opcije koje ne sadrže dodate šećere, rekla je jedna od autorki studije dr Valeri Sulivan.

Suvo voće ima svojih prednosti

Druga autorka studije dr Kristina Peterson, docentkinja za nutricionističke nauke na državnom Univerzitetu u Pensilvaniji ističe da svi  oblici voća koji su minimalno obrađeni (bili smrznuti, konzervirani ili sušeni)  imaju neke specifične prednosti u odnosu na sveže voće.

Suvo voće je dostupno tokom cele godine, relativno je istog kvaliteta kao i sveže, ali može duže da traje – kaže dr Peterson.

Jedno od prednosti koje ima sušeno voće i kompaktnost – suvo voće možete da ponesete sa sobom na posao ili na neki put. Na taj način ćete obezbediti i dododatnu dozu vitamina neophodnu vašem organizmu.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo