Naslovna / Ishrana

U kakvoj su vezi crveno meso i dijabetes tipa 2 otkriva studija koja je obuhvatila 2 miliona ljudi

Priredio/la: I. V. |11:30 - 24. 08. 2024.

Da li će se dijabetes tipa 2 razviti kod nekog za 5 ili 10 godina zavisi od toga koliko je osoba uobičajeno jela šunke ili šnicli, na primer, navode naučnici sa University of Cambridge

crveno meso Od konzumacije prerađenog ili neprerađenog mesa zavisi da li će neko za 5 ili 10 godina razviti dijabetes tipa 2 Foto: Shutterstock

Prerađeno i neprerađeno crveno meso sve više se konzumira, a u mnogima zemljama potrošnja premašuje smernice za ishranu. Globalna proizvodnja mesa je naglo porasla poslednjih decenija, pa je s tim u vezi proučavano kako konzumacija crvenog mesa utiče na zdravlje ljudi. Ranija istraživanja pokazala su da je veći unos prerađenog i neprerađenog crvenog mesa doveden u vezu sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, ali, rezultati su bili promenljivi i nisu bili konačni.

Crveno meso nosi rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u periodu od 5 do 10 godina

Analiza podataka od 1,97 miliona učesnika studije, objavljene u The Lancet Diabetes & Endocrinology pokazala je da konzumacija mesa, posebno konzumacija prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa, ima veze sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2. Živina poput piletine, ćuretine ili pačetine često se smatra alternativom prerađenom mesu ili neprerađenom crvenom mesu, ali manje studija je ispitalo vezu između konzumiranja živine i dijabetesa tipa 2.

Kako bi utvrdio vezu između konzumiranja prerađenog mesa, neprerađenog crvenog mesa i živine i dijabetesa tipa 2, tim predvođen istraživačima sa University of Cambridge koristio je globalni InterConnect projekat za analizu podataka iz 31 studijske grupe u 20 zemalja. Njihova opsežna analiza uzela je u obzir faktore kao što su starost, pol, ponašanje u vezi sa zdravljem, unos energije i indeks telesne mase.

Istraživači su otkrili da je uobičajena konzumacija 50 grama prerađenog mesa dnevno, što je isto što i dve kriške šunke, nosi 15 odsto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u narednih 10 godina. Konzumacija 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevn, što je ekvivalent malom odresku, ima veze sa 10 procenata većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Proučavani faktori rizika za gojaznost i dijabetes tipa 2 među populacijama u različitim zemljama

Profesor Nita Forouhi sa Odeljenja za epidemiologiju u Medical Research Council na University of Cambridge i jedan od autora studije navodi da njihovo „istraživanje pruža najsveobuhvatniji dokaz do sada o vezi između konzumiranja prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa i veći budući rizik od dijabetesa tipa 2. Iako nalazi, kako kaže, pružaju sveobuhvatnije dokaze o vezi između konzumiranja živine i dijabetesa tipa 2 nego što je ranije bilo dostupno, ta veza ostaje neizvesna i treba je dalje istražiti.

InterConnect koristi pristup koji omogućava istraživačima da analiziraju pojedinačne podatke učesnika iz različitih studija, umesto da budu ograničeni na objavljene rezultate. To je omogućilo autorima da u ovu analizu uključe čak 31 studiju, od kojih 18 nije ranije objavilo nalaze o vezi konzumiranja mesa i dijabetesa tipa 2.

Istraživači ističu da korišćenje usklađenih podataka takođe znači da se lakše mogu uzeti u obzir različiti faktori, kao što su način života ili zdravstveno ponašanje, koji mogu uticati na vezu  između konzumiranja mesa i dijabetesa. Jer, InterConnect im omogućava da proučavaju faktore rizika za gojaznost i dijabetes tipa 2 među populacijama u mnogim različitim zemljama i kontinentima širom sveta. Većina istraživačkih studija o mesu i dijabetesu tipa 2 sprovedena je u SAD i Evropi, a neke i u istočnoj Aziji. Ovo istraživanje je uključivalo dodatne studije sa Bliskog istoka, Latinske Amerike i Južne Azije i istaklo potrebu za ulaganjem u istraživanja u ovim regionima i u Africi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo