Refluks kiseline (gorušica) jedan je od najčešćih problema sa varenjem sa kojima se ljudi danas suočavaju. Veliki broj uzroka može dovesti do refluksa kiseline – od konzumiranja masne i pržene hrane do gojaznosti. Mnogi veruju da mleko može pružiti olakšanje ako neko ima refluks kiseline ili gorušicu. Međutim, to možda nije trajno rešenje. Zapravo, u nekim slučajevima mleko može izazvati simptome refluksa kiseline, posebno kod osoba koje su intolerantne na laktozu.
Refluks kiseline ili gorušica nastaje kada se želudačna kiselina vrati u jednjak, izazivajući osećaj pečenja u grudima koji se širi u vrat i grlo. U nekim slučajevima, čest ili konstantan refluks kiseline može čak dovesti do gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), ozbiljnijeg i upornijeg oblika ovog stanja. Njegovi uobičajeni okidači uključuju određenu hranu (kao što je masna ili pržena hrana, hrana sa visokim sadržajem masti, sir, punomasno mleko, puter, itd.), pića (kofein), stres i ležanje nakon obroka.
Gorušica ili refluks kiseline može nastati kao posledica različitih uzroka, uključujući ishranu, životne navike, stres i određena medicinska stanja. Iako postoji nekoliko kućnih lekova za ublažavanje gorušice, mleko je jedan od najčešćih lekova koji se koriste za lečenje refluksa kiseline. Međutim, neki ljudi se žale da im se simptomi gorušice pogoršavaju zbog mleka. Nutricionista dr Rohini Patil objasnila je za HealthShots vezu između mleka i refluksa kiseline.
– Mleko privremeno može neutralisati želudačnu kiselinu, pružajući kratkoročno olakšanje od gorušice. Međutim, njegovi dugoročni efekti mogu varirati – kaže dr Patil. Prema kliničkim smernicama American College of Gastroenterology, dijagnoza i lečenje gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) ne navode mlečne proizvode kao uzrok kiseline i gorušice. Međutim, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti, kao što su punomasno mleko i jogurt, mogu dovesti do gorušice. Studija iz 2022, koju je objavio National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, otkriva da konzumiranje hrane sa visokim sadržajem masti može izazvati ili pogoršati refluks kiseline.
Razlog zbog kojeg mleko može izazvati kiselinu leži u njegovom sastavu. Masnoća u mleku stimuliše donji ezofagealni sfinkter (LES) da se opusti, što omogućava da se želudačna kiselina podigne u jednjak i pogorša simptome refluksa kiseline. Štaviše, mlečni proteini mogu stimulisati lučenje gastrina, hormona koji povećava lučenje želudačne kiseline. Iako mleko nekim osobama može da pruži trenutno olakšanje, kod drugih može dovesti do povećane kiselosti i refluksa, posebno kada se konzumira u velikim količinama ili kao deo ishrane sa visokim sadržajem masti.
Osim mleka sa visokim sadržajem masti, laktoza (vrsta prirodnog šećera) u mleku takođe može izazvati probleme sa varenjem kod onih koji su intolerantni na laktozu, što dovodi do nelagodnosti i refluksa.
– Refluks kiseline se javlja kada se poveća količina želudačne kiseline, izazivajući gorušicu i osećaj pečenja. Intolerancija na laktozu, s druge strane, predstavlja nemogućnost da se svari laktoza, šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, što dovodi do simptoma kao što su nadimanje, gasovi i dijareja – objašnjava dr Patil objašnjava.
Za one sa intolerancijom na laktozu, konzumiranje mlečnih proizvoda može pogoršati simptome refluksa kiseline povećavajući nelagodnost u stomaku i proizvodnju kiseline, izazivajući ili pogoršavajući epizode refluksa.
Da bi se kontrolisao refluks kiseline izazvan mlekom, treba:
Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne da se kiselina ublaži, treba se konsultovati sa lekarom kako bi se ovaj problem pravilno lečio.