Naslovna / Ishrana

Šitake pečurke zovu se eliksirom života: Jačaju kosti i imunitet, a imaju i antikancerogeni potencijal

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 12. 09. 2024.

Uključivanje šitake pečurki u svakodnevnu ishranu omogućiće efikasnu iskoristljivost nutrijenata koji jačaju imunitet, ali i zdravlje u celini

Šitake pečurke Jači imunitet nije važan samo za odbranu od prehlade, pa namirnice koje imaju svojstva da utiču na snagu organizma da se izbori treba uključiti u jelovnik Foto: Shutterstock

Šitake pečurke Japanci smatraju eliksirom zdravlja i dugovečnosti. Takođe, više istraživačkih institucija ocenilo je ovu namirnicu zdravom i izuzetnom u spektru korisnih svojstava za kompletno zdravlje.

Zašto su šitake pečurke korisne kada smo prehlađeni

I sveže i sušene šitake pečurke kao i šitake prah,sadrže beta (β)-glukane, polisaharide koji pomažu aktiviranju ćelija imunskog sistema i poboljšanju imuniteta.

Jedno zanimljivo istraživanje koje prenosi National Library od Medicine bavi se upravo uticajem šitake pečurki na imunitet i detaljno sugeriše navedene prednosti u formiranju i očuvanju imuniteta kod mlađih osoba.

β-glukani su poznati po tome što aktiviraju imunološke ćelije kao što su makrofagi, NK ćelije i dendritske ćelije. Tako se pojačava njihova sposobnost borbe protiv patogena poput virusa i bakterija.

Kako na crevnu floru utiču šitake pečurke

Sušene šitake i šitake prah bogati su dijetetskim vlaknima. Vlakna pospešuju rast korisnih bakterija i pomažu u održavanju zdravog crevnog okruženja. Zdravlje creva je povezano sa jačim imunitetom, jer creva igraju ključnu ulogu u imunskom sistemu, a korisne bakterije u crevima utiču na funkciju T-ćelija.

Bogatstvo antioksidanata

Šitake sadrže antioksidanse koji imaju ulogu da nas štite od delovanja slobodnih radikala. Ove patogene materije ugrožavaju nas na više nivoa, od imuniteta do pojave malignih bolesti i ubrzanog starenja. Sve namirnice koje sadrže antioksidante treba uključiti u redovnu konzumaciju, jer će nas sačuvati od brojnih negativnih uticaja koji su uz genetsku predispoziciju temelj za različite bolesti.

Vitamini i njihova uloga u kvalitetu ovih pečurki

Šitake prah sadrži vitamine D i B kompleksa, koji takođe doprinose poboljšanju imuniteta. Poznato je da vitamin D aktivira funkciju imunoloških ćelija, pomažući u prevenciji zaraznih bolesti. Vitamini B kompleksa su esencijalni nutrijenti za održavanje funkcije imunološkog sistema.

Osnova jakog imuniteta

Uključivanje šiitake praha u svakodnevnu ishranu omogućiće efikasnu iskoristljivost nutrijenata koji jačaju naš imunitet.

Pored uključivanja u balansirani plan ishrane, praktikovanje zdravog načina života uz dovoljno sna, umerenu fizičku aktivnost i upravljanje stresom takođe pomaže u poboljšanju imuniteta.

Efekti jačanja imuniteta dodatno se pojačavaju sinergijskim dejstvom sastojaka šitake pečurki. β-glukani, vitamini, minerali, antioksidanti i dijetetska vlakna zajedno baza su stabilnog imuniteta. Aaktiviranjem T-ćelija za borbu protiv patogena, poboljšanjem crevne flore i zaštitom ćelija od bolesti učinićemo najviše za svoje zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo