Naslovna / Ishrana

Skriveni neprijatelj zdravlja: 11 štetnih efekata prekomernog unosa soli

Sanja Stijović Mićković|11:30 - 21. 09. 2024.

Svi znamo da prekomerni unos soli može biti problematičan za zdravlje, posebno za srce

ishrana sa visokim sadržajem natrijuma Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma može biti štetna za zdravlje Foto Shutterstock

So, ili natrijum hlorid, sastoji se od oko 40 odsto natrijuma i 60 procenata hlorida. Ona poboljšava ukus hrane i deluje kao vezivno sredstvo i stabilizator. Organizmu je potrebna mala količina natrijuma svakodnevno za sprovođenje nervnih impulsa, kontrakciju i opuštanje mišića i održavanje odgovarajuće ravnoteže vode i minerala. Međutim, prekoračenje preporučenog dnevnog unosa soli može biti štetno. Od povećanja rizika od srčanih bolesti, kao što je hipertenzija, do nadimanja ili povećanja telesne težine, postoje mnogi neželjeni efekti ishrane sa visokim sadržajem natrijuma.

Neželjeni efekti ishrane sa visokim sadržajem natrijuma

Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma može dovesti do 11 štetnih efekata na naše zdravlje:

1. Izaziva hipertenziju (visok krvni pritisak)

Jedan od najčešćih neželjenih efekata ishrane sa visokim sadržajem natrijuma je hipertenzija ili visok krvni pritisak.

– Natrijum uzrokuje zadržavanje vode u telu, što povećava zapreminu krvi u krvotoku, povećavajući pritisak na zidove arterija – objašnjava dijetetičar Gauri Anand. Ovaj dodatni pritisak može dovesti do visokog krvnog pritiska, glavnog faktora rizika za kardiovaskularne bolesti kao što su srčani udar i moždani udar. Studija objavljena u Nutrients otkriva da prekomerno konzumiranje natrijuma povećava rizik od hipertenzije, dok smanjenje unosa soli takođe može smanjiti rizik od niskog krvnog pritiska, pa treba voditi računa da se unosi samo preporučena količina.

2. Dovodi do pojave edema (oticanje)

Prekomerni unos natrijuma može dovesti do edema, odnosno oticanja tkiva usled zadržavanja tečnosti ili vode. Do ovoga dolazi zato što natrijum zadržava vodu, povećava tečnost u krvnim sudovima koja otiče u okolna tkiva. Edem je najuočljiviji u donjim ekstremitetima, kao što su noge, gležnjevi i stopala, ali se može javiti i na rukama i licu.

– Hronični edem može biti neprijatan i može ukazivati na osnovne zdravstvene probleme pogoršane visokim unosom natrijuma – kaže Anand.

3. Povećava žeđ

Natrijum utiče na ravnotežu tečnosti u telu, a preveliko konzumiranje može dovesti do pojačane žeđinavodi se u studiji koju je objavio Journal of the American Heart Association. Telo signalizira potrebu za većom količinom vode da bi razblažilo višak natrijuma u krvotoku, održavajući stabilnu koncentraciju elektrolita. Ovaj mehanizam pomaže organizmu da upravlja nivoima natrijuma, ali može dovesti i do čestog i ponekad prekomernog unosa tečnosti.

4. Izaziva nadimanje i povećanje telesne težine

Visok unos natrijuma često je povezan sa nadimanjem i povećanjem telesne težine. Natrijum uzrokuje zadržavanje vode u telu, što povećava ukupnu telesnu težinu. Ova težina nije mast već tečnost, zbog čega se telo oseća teško i naduto. Studija koju je objavio American Journal of Gastroenterology pokazala je da bez obzira na ishranu koju upražnjavamo, visok unos natrijuma povećava rizik od nadimanja kod mnogih ljudi. Nadimanje može izazvati i fizičku nelagodnost, kao što je osećaj da nam je odeća postala tesna.

6. Uzrokuje probleme sa bubrezima

Bubrezi su odgovorni za filtriranje krvi i održavanje ravnoteže tečnosti i elektrolita. Kada je unos natrijuma visok, bubrezi moraju više da rade da bi izlučili višak putem urina. Vremenom, to može dovesti do naprezanja bubrega i njihove smanjene funkcije. Visoki nivoi natrijuma takođe mogu doprineti stvaranju kamena u bubregu, koji su bolni i mogu izazvati značajne zdravstvene komplikacije, zaključuje se u pregledu 47 studija koje je objavio Journal of Clinical Hypertension.

6. Podstiče često mokrenje

Prekomeran unos natrijuma dovodi do povećane potrebe za mokrenjem. Ovo se dešava jer telo pokušava da se oslobodi viška natrijuma putem urina, što zahteva češće odlaske u toalet.

– Često mokrenje može biti nezgodno, posebno noću, što dovodi do poremećaja sna. Takođe može izazvati dehidrataciju ako unos tečnosti nije dovoljan da nadoknadi izgubljenu tečnost putem urina – kaže Anand.

7. Dovodi do dehidratacije

Ne uvek, ali ishrana bogata natrijumom može dovesti do dehidratacijeKako telo pokušava da izbaci višak natrijuma, ono takođe gubi značajne količine vode putem urina. Ako unos tečnosti ne prati ovaj gubitak, može doći do dehidratacije.

– Simptomi dehidratacije uključuju suva usta, umor, vrtoglavicu i konfuziju – kaže Anand.

8. Rizik od glavobolje

Glavobolja je još jedan neželjeni efekat prekomernog konzumiranja soli.

– Povećan krvni pritisak uzrokovan visokim nivoom natrijuma može doprineti razvoju glavobolje, otkriva studija koju je objavio BMJ Open. Pored toga, dehidratacija, koja može nastati zbog pojačanog mokrenja, takođe je dobro poznati okidač za glavobolje i migrene. Smanjivanjem unosa natrijuma ublažiće se ovi simptomi i poboljšali opšte blagostanje.

9. Remeti ciklus spavanja

Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma može poremetiti ciklus spavanja na nekoliko načinaPrvo, povećana potreba za mokrenjem može poremetiti san. Drugo, nelagodnost uzrokovana nadimanjem i oticanjem može otežati uspavljivanje i pronalaženje udobnog položaja za spavanje. Treće, visok krvni pritisak, povezan sa visokim unosom natrijuma, takođe može izazvati anksioznost i stres, što dodatno utiče na kvalitet sna. Loš san može, zauzvrat, uticati na opšte zdravlje.

10. Povećava rizik od osteoporoze

Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma može povećati rizik od osteoporoze, stanja koje karakterišu slabe i lomljive kosti, kaže Anand. Natrijum utiče na ravnotežu kalcijuma u telu, izazivajući povećano izlučivanje kalcijuma putem urina. Pošto je kalcijum od vitalnog značaja za zdravlje kostiju, prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolismveće izlučivanje kalcijuma povezano je sa manjom gustinom kostiju i slabljenjem kostiju tokom vremena. Žene su posebno izložene većem riziku od osteoporoze, posebno nakon menopauze, a visok unos natrijuma može da pogorša ovaj rizik.

11. Može dovesti do problema sa stomakom

Visok unos natrijuma može dovesti do različitih problema sa želucem, uključujući rak želuca, gastritis i čir na želucuukazuje studija objavljena u Nutrients. Natrijum može da iritira sluzokožu želuca, što dovodi do upale i nelagodnosti. U nekim slučajevima, može da pogorša postojeća gastrointestinalna stanja kao što su refluks kiseline i sindrom iritabilnog creva (IBS).

– Visoki nivoi natrijuma takođe mogu poremetiti ravnotežu korisnih bakterija u crevima, utičući na celokupno varenje i izazivajući simptome kao što su loša probava, mučnina i bol u stomaku – objašnjava Anand.

Koliki je dnevni preporučeni unos soli

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, preporučeni dnevni unos natrijuma za odrasle je manji od 2000 miligrama, što je otprilike jedna kašičica soli. Američko udruženje za srce predlaže idealnu granicu od ne više od 1500 miligrama dnevno za većinu odraslih, posebno za one sa hipertenzijom ili srčanim oboljenjima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo